Lezing over vijf eeuwen reformatie in Noord-Brabant

De Protestantse Gemeente Boxtel organiseert twee activiteiten bij de herdenking van vijfhonderd jaar reformatie. Zondag 5 november is er om 10.00 uur een kerkdienst onder de titel 'Zing, vecht, huil, bid'; dinsdag 14 november vindt vanaf 20.00 uur een lezing plaats in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat.

Muzikaal had de reformatie grote gevolgen. Er kwamen psalmen in de eigen taal en steeds nieuwe liederen. In een feestelijke dienst viert de Protestantse Gemeente de vele vormen van de psalmen, in taal en melodie, onder de titel: 'Zing, vecht, huil, bid'. Onder leiding van Dirk Struycken verleent de cantorij medewerking aan de dienst.

Dinsdag 14 november verzorgt Dick Akerboom een lezing over de reformatie in Brabant. Hij spreekt over de aanzet van Luthers reformatie. De centrale vragen in die tijd worden afgezet tegen de huidige centrale geloofsvragen. Noord-Brabant heeft in dit opzicht een interessant verleden: de eerste martelaren van de reformatie waren bij voorbeeld Brabanders. En rond Almkerk ontstond vroeg in de 19e eeuw een van de eerste afscheidingen van de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk. De lijn van dit verleden zal worden doorgetrokken naar het heden.

Akerboom studeerde theologie in Amsterdam, waar hij in 1995 promoveerde op een proefschrift over het dispuut tussen Erasmus en Luther over de (on)vrijheid van het menselijk willen. Hij werkte aan de theologische faculteit in Tilburg als wetenschappelijk medewerker en later als universitair docent religiegeschiedenis van het christendom. Akerboom is onder andere lid van de Beraadgroep Geloven en Kerkelijke Gemeenschap van de Raad van Kerken in Nederland.

De toegangsprijs voor de lezing bedraagt vijf euro, inclusief koffie.


Dag van de Mantelzorg

Boxtelaren die voor een naaste zorgen, zijn vrijdag 10 november van 15.00 tot 20.00 uur welkom op de Dag van de Mantelzorg. ContourdeTwern organiseert een inloopbijeenkomst in brede school De Wilgenbroek aan de Dr. De Brouwerlaan. Aanmelden kan via e-mail: mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl of tel. (0411) 65 58 99.