Werkgroep voor dementie in Haaren zoekt de verbinding

In Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel wonen relatief veel ouderen. En dus ook relatief veel mensen met (beginnende) dementie of kans op deze ziekte. De werkgroep Dementievriendelijke Gemeente Haaren (DVG) zet zich voor hen in. ,,Mensen blijven langer thuis wonen. Ook mensen met dementie. Daardoor komen ze meer 'in het zicht': op straat, bij de plaatselijke winkelier, op de voetbalclub. Ik wil respectvol omgaan met mensen met dementie", zegt Corrie Steenbergen, die samen met Mariëtte Versleijen en Gerda Heij lid is van de werkgroep. ,,Maar hoe doe je dat precies? Wat is wijs? Dat wil ik weten. Dementie zou mij net zo goed kunnen treffen. Ik hoop dat er dan mensen voor me zijn."

De werkgroep DVG heeft verschillende doelen. Kennis en bewustwording vergroten over dementie. Meer begrip tonen voor mensen met dementie. Zorgen voor een veilige en toegankelijke leefomgeving. Maar wat de drie leden het meest noemen: verbindingen maken. Tussen organisaties, ondernemers, zorginstellingen, en vooral tussen mensen met en zonder dementie. Versleijen: ,,Mensen met dementie zijn volwaardig lid van onze gemeenschap. Maar om hen echt mee te laten doen, moet je ook zelf iets doen. Contact maken en daarvoor de tijd nemen. Begrip tonen, betrokken willen zijn. En dan niet betuttelend; je wil iemand juist in zijn waarde en kracht laten. Verbinding maken is een tweezijdige beweging, waarin we gelijkwaardig zijn aan elkaar."

GEMEENSCHAP

De negen leden van de werkgroep zijn vrijwilligers, afkomstig uit de vier dorpen van de gemeente. Ze zijn allemaal betrokken bij ouderen, privé en/of via hun werk. De werkgroep wordt financieel en inhoudelijk ondersteund door de gemeente Haaren en door Ineke Matheeuwsen, sociaal werker bij ContourdeTwern. De groep heeft verschillende thema-avonden georganiseerd, stelt gratis EHBD (Eerste Hulp bij Dementie)-koffers ter beschikking, maar streeft toch vooral naar… verbinding. Gerda Heij: ,,Wat kunnen we met zijn allen, als gemeenschap, betekenen? Wat is er al en waar kunnen we van elkaar leren? Met als doel: dat mensen met dementie zo volwaardig mogelijk mee kunnen draaien in het leven in hun dorp."

Werkgroep Dementievriendelijke gemeente (DVG) Haaren bestaat uit vrijwilligers en zorgprofessionals uit de vier kernen van de gemeente en wordt ondersteund door de gemeente. In een dementievriendelijke gemeente is aandacht voor de situatie waarin mensen met dementie én hun mantelzorgers verkeren. Inwoners en lokale partijen werken samen aan allerlei initiatieven die de levenskwaliteit van deze groep kwetsbare mensen vergroten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar dvghaaren@gmail.com.


Terug in de tijd
met filmvertoning
in dorpshuis De Kei

De Dorpstafel in Gemonde, een initiatief van én voor inwoners, organiseert met enige regelmaat inloopbijeenkomsten en andere activiteiten in dorpshuis De Kei. Vanaf woensdag 8 november wordt op drie momenten een film vertoond die gebaseerd is op interviews met senioren uit De Vleut, een buurtschap in de gemeente Best. Het gefilmde openluchtspel over gebeurtenissen en gebruiken rond 1900 is geschreven door Willem Marcelis, een van de vrijwilligers van De Dorpstafel Gemonde.

Het eerste deel van de film wordt op 8 november uitgezonden en laat zien hoe een weiland wordt omgetoverd tot een openluchttheater. De thema's brand, ziekte, dood en begraven staan centraal. Woensdag 22 november zijn mensen welkom voor het tweede gedeelte waar onderwerpen als de post, verhuizing, geboorte en doop aan bod komen. Het laatste deel wordt uitgezonden op woensdag 6 december en gaat over feesten, tafelen en een bruiloft. De filmdelen gaan op alle momenten om 10.00 uur van start. ,,Veel senioren zullen de taferelen uit die tijd herkennen", aldus de vrijwilligers van De Dorpstafel Gemonde.