...FRANS SMOORENBURG...
...FRANS SMOORENBURG... Foto:

FRANS SMOORENBURG LEGT ZIJN OOR TE LUISTER IN ESCH

Dorpsnetwerker: aanspreekpunt en verbinder

CARRY DIRKX

Frans Smoorenburg is onlangs aangesteld als dorpsnetwerker, een nieuwe functie binnen de gemeente Haaren. Hij legt zijn oor te luister bij de inwoners van de dorpen Esch, Biezenmortel, Helvoirt en Haaren en concentreert zich daarbij vooral op het thema leefbaarheid. Hij fungeert als aanspreekpunt richting gemeente, ondersteunt initiatieven van inwoners en wil mensen verbinden.

Vanaf mei van dit jaar heeft Frans Smoorenburg de functie dorpsnetwerker. Die naam heeft hij zelf mee verzonnen. ,,In andere gemeenten bestaan soortgelijke functies; vaak heet het wijkmanager of wijkmakelaar. Maar ik vond 'manager' te duur klinken. Dorpsnetwerker klinkt als iemand die wil verbinden. En het past beter bij onze gemeente, die heeft geen wijken, maar dorpen."

VAN BUITEN NAAR BINNEN

Verbinden: het woord is gevallen en valt vaker in het gesprek met Smoorenburg. Hij beschouwt het als een van zijn hoofdtaken. Verbinden van inwoners onderling, maar zeker ook met de gemeente. En omgekeerd. ,,Binnen de gemeente willen we meer van buiten naar binnen werken. Dat betekent: werken vanuit de behoeften en initiatieven van de inwoners - 'buiten'- en die vertalen naar actie of beleid van de gemeente: 'binnen', in plaats van omgekeerd", zegt Smoorenburg.

Maar wat wil 'buiten' dan precies? Wat leeft er onder de inwoners? Precies daar komt de dorpsnetwerker in beeld. ,,Ik ben de afgelopen maanden veel in de dorpen geweest, om te achterhalen wat er leeft." Voor Esch is een van de thema's overduidelijk. ,,De verkeersproblematiek. Zonder meer", zegt Smoorenburg. Al twee keer riep hij de verkeersdenktank bij elkaar, waarin hij de rol van aanspreekpunt richting gemeente vervult. De denktank bestaat uit inwoners en ondernemers uit Esch, aangevuld met Smoorenburg en de verkeersdeskundige van de gemeente Haaren. ,,In de eerste bijeenkomst hebben we kennisgemaakt en problemen geïnventariseerd. In de tweede bijeenkomst zijn we bezig geweest met de onveiligheid voor wandelaars en fietsers op de Leunisdijk, Dorpsstraat en Haarenseweg. Om vervolgens te kijken of er 'laaghangend fruit' is: punten die we snel kunnen verbeteren. Andere voorstellen of ideeën kosten meer tijd of onderzoek. Bijvoorbeeld de mogelijkheid tot eenrichtingsverkeer: dat moet je onderzoeken."

HAPKLARE OPLOSSINGEN

Het is niet de bedoeling dat de dorpsnetwerker voor alle problemen hapklare oplossingen aandraagt. ,,Ik ben een doener, maar in deze functie moet ik het initiatief bij inwoners zelf houden, zodat de oplossing vanuit hen komt. Ik kan initiatieven ondersteunen en zorgen dat ze binnen de gemeentelijke organisatie bekend zijn." Wat natuurlijk niet betekent dat hij niks concreets doet. Zo heeft hij gezorgd dat de gemeente weer serieus werk maakt van de plannen - op initiatief van inwoners - voor de Essche speeltuintjes aan De Venakkers en De Beemd.

Leefbaarheid is het centrale thema van waaruit hij werkt. In Esch is onlangs een avond over leefbaarheid geweest, waar een groep 'random' gekozen Esschenaren haar zegje kon doen. Ook daar was verkeer een thema. ,,Verder waren er vooral positieve geluiden over het dorp. Over het bloeiende verenigingsleven, het belang van de aanwezigheid van de basisschool. Mensen in Esch willen dat graag behouden."

Smoorenburg krijgt positieve reacties op zijn functie en aanwezigheid. ,,Ik ben een aanspreekpunt en ik verbind mensen en organisaties onderling en met elkaar. Inwoners zijn enthousiast dat er nu een aanspreekpunt is, ook om de drempel naar de gemeente lager te maken."