Afbeelding
Foto:

CENTRUMMANAGEMENT BOXTEL PRESENTEERT WENSENLIJSTJE

'Lokaal winkelen vergt meer aandacht'

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht - Nederland gaat op 21 maart 2018 naar de stembus - leggen tal van organisaties verzoeken op tafel bij de diverse politieke partijen. Stichting Centrummanagement Boxtel diende vorige week haar wensenlijstje in. ,,Om meer Boxtelse consumenten ertoe te bewegen ook lokaal te winkelen."

HENK VAN WEERT

De herinrichting van de Markt, die in het najaar van 2018 wordt uitgevoerd, is volgens Stichting Centrummanagement Boxtel (SCB) niet genoeg om inwoners van Boxtel in hun eigen dorp te laten winkelen. Inzet van ondernemers is daarvoor een vereiste, maar die kunnen het niet alleen, benadrukt bestuurslid Gerard Schraverus van SCB. En dus stelde het stichtingsbestuur een wensenlijstje op voor het nieuwe gemeentebestuur. ,,Een lijstje met wensen die onzes inziens van levensbelang zijn om een aantrekkelijk centrum te worden en te blijven."

GRATIS PARKEREN

Het gemeentebestuur bepaalt de randvoorwaarden om van Boxtel, en dan met name het centrum en omgeving, een aantrekkelijker koop- en verblijfsgebied te maken. Aanleg van nieuwe parkeerplekken ter compensatie van de autovakken die op de Markt verdwijnen, is niet voldoende volgens SCB. De organisatie dringt aan op gratis parkeren, net als in Best, Schijndel en Vught. Want volgens SCM doet 93 procent van de inwoners zijn dagelijkse boodschappen in Boxtel, maar slechts de helft van de Boxtelaren winkelt ook in de eigen woonplaats.

Het huidige college van B. en W. is er geen voorstander van om de bestaande plekken voor betaald parkeren af te schaffen. Dat bleek vorige week nogmaals tijdens de raadsvergadering uit het antwoord dat centrumwethouder Eric van den Broek gaf op vragen van de oppositiepartijen Balans en CDA, beide fervent voorstander van gratis parkeren. Wel werd een motie van Combinatie95 aangenomen om slimme parkeermeters te plaatsen. Via systemen als Parkmobile of Yellowbrick wordt alleen betaald voor de minuten dat je ook daadwerkelijk parkeert. Een onderzoek moet uitwijzen welke manier van 'smart parkeren' voor Boxtel het best geschikt is qua kosten en gemak.

MEER FIETSENREKKEN

De aanleg van 150 parkeerplaatsen voor fietsers op en rondom de vernieuwde Markt zijn in de ogen van SCB niet voldoende om het huidige probleem van gestalde rijwielen in het smalle deel van de Rechterstraat, op het mooie pleintje bij de Bruna en bij de Zwaanse Brug op te lossen. En dus moeten er 'fors meer' fietsenrekken komen en dient bovendien opgetreden te worden tegen fietsers die parkeerverboden overtreden.

Voorts dringt SCB aan op aanpak van detailhandel op plekken waar dat niet is toegestaan en op meer ruimte om te ondernemen, bijvoorbeeld door zogeheten 'ondergeschikte horeca' toe te staan in winkels. Ook wordt gepleit voor een integrale visie voor het centrum komt, nu zijn visies verdeeld over verschillende wethoudersportefeuilles, constateert het centrummanagement.

,,De ontwikkelingen op maatschappelijk en technologisch gebied gaan steeds sneller en laten een exponentiële groei zien. Dit klinkt ook door in de detailhandel: veranderend koopgedrag en nieuwe technologieën gaan hand in hand. De levenscyclus van winkelformules wordt steeds korter", constateert SCB-bestuurder Schraverus in zijn brief. Maar de snelheid van gemeentelijke besluitvorming bij het maken van visies en het uitvoeren van plannen sluit daar niet op aan.

,,Nog steeds wordt gewerkt vanuit een Strategische Visie uit 2008, terwijl de retailwereld in de afgelopen tien jaar al meerdere keren veranderd is. De kloof tussen het openbaar bestuur en het bedrijfsleven wordt zo steeds groter", schrijft SCB. Die ontwikkeling vraagt volgens haar om snelle besluitvorming, maximale flexibiliteit en geen 'nagelvaste' oplossingen. ,,Maar ook intensief overleg met het bedrijfsleven en een goede verstandhouding van twee kanten. Blijf investeren in de toekomst van ons centrum", aldus Schraverus.

FOTO BOVEN: In het smalle deel van de Rechterstraat mogen officieel geen fietsen staan, maar er wordt niet gecontroleerd op overtredingen. Er moeten meer plekken komen waar legaal rijwielen kunnen worden gestald, vindt het bestuur van Centrummanagement Boxtel. (Foto: Henk van Weert).

Boxtel

Willibrordusviering

In de Willibrorduskapel van de buurtschap Luissel in Boxtel wordt zondag 5 november om 14.00 uur een gebedsviering gehouden ter ere van de patroonheilige van de Nederlandse kerkprovincie. Ook vindt een kinderzegen plaats.


Lezing over digitalisering
archief van zusters clarissen

In het Clarissenklooster te Megen bevindt zich een archief van de Boxtelse zusters clarissen, met oorkonden vanaf de veertiende tot en met de negentiende eeuw. In 2016 gaf het Clarissenklooster toestemming het archief bloot te leggen. Een deels Boxtelse delegatie heeft zich over de documenten ontfermd. Geertrui van Synghel, pater Hans de Visser en zuster Chiara verzorgen op dinsdag 7 november om 20.00 uur in café De Adelaar aan de Baroniestraat een lezing over hun ontdekkingstocht.

Het archief van het Boxtelse Clarissenklooster is privébezit, niet ontsloten en niet toegankelijk voor onderzoek. Om het materiaal toegankelijk te maken voor onderzoekers en het kwetsbare materiaal voor eeuwig te beschermen, ging het Clarissenklooster in Megen vorig jaar akkoord om dit archief bloot te leggen.

ONTSLUITEN

Pater De Visser en Van Synghel zijn samen zuster Chiara, Rini van Oirschot en Christ van Eekelen aan de slag gegaan om de historische documenten te fotograferen en te ontsluiten. Tijdens de lezing wordt gesproken over de manier waarop de oorkonden zijn ontsloten en de problemen die zich voordoen bij de transcriptie en datering.

Ook worden enkele interessante stukken besproken, zoals een testament van een zuster uit de vijftiende eeuw, het slaan van palen in de Dommel (1503) en een historisch visitatieverslag uit 1632.