POLITIEK PROGRAMMA DORPSBERAAD

'Hét hoofdthema voor Liempde is woningbouw'

PÅL JANSEN

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en ook Dorpsberaad Liempde is druk bezig om bij de gemeente Boxtel en de lokale raadsfracties de belangen van Liempde onder de aandacht te brengen. Zo werden de afgelopen maanden de lokale fracties al bezocht en schreef de belangenorganisatie een eigen politiek programma. ,,Hét hoofdthema voor Liempde is woningbouw", stelt bestuurslid Mark van der Laan.

Met een eigen 'Liempdse agenda' wil het Dorpsberaad nog een keer onderstrepen wat de belangen zijn die in in het dorp spelen. ,,We hopen met hiermee de politici voldoende gevoed te hebben met inspiratie", licht voorzitter Bert van Ruremonde toe. ,,Bovendien hebben we ze tijdens onze bezoeken volop geïnformeerd over de uitdagingen in het dorp."

STARTERS EN SENIOREN

De belangrijkste uitdaging waar het Dorpsberaad richting de gemeenteraadsverkiezingen vooral de focus op legt, is woningbouw. ,,Vanwege het gebrek aan passende senioren- en starterswoningen zit de Liempdse woningmarkt grotendeels op slot", schetst het programma het probleem in het dorp. Lees meer hierover in het artikel 'Winkels hebben meer jongeren nodig', elders op deze pagina.

Dorpsberaad Liempde hoopt dan ook dat tijdens de komende verkiezingsperiode de schop in de grond gaat. ,,De belangrijkste bouwlocaties in Liempde zijn bekend, maar die hebben allemaal hun specifieke uitdagingen. Van het aanstaande College en het ambtelijk apparaat wordt daadkracht en doorzettingsvermogen gevraagd om deze locaties tot ontwikkeling te brengen", schrijft de lokale belangenbehartiger in haar programma.

Verder valt op dat woningbouw ook bij andere thema's doorklinkt. Een voorbeeld is duurzaamheid. Van Ruremonde: ,,Duurzaamheid is belangrijk, maar bij een energieneutrale woning komt er 20.000 euro bovenop de prijs. De gemiddelde starter kan dat niet betalen."

Ook vraagt het Dorpsberaad aan de politiek om bedrijven en intensieve veehouderijen waar mogelijk terug te dringen en beleid te maken dat erop gericht is om deze zoveel mogelijk uit het dorp te weren. ,,Wij vinden dat niet langer passen in de woonomgeving en bovendien blijkt het woningbouw onmogelijk te maken", vermeldt het programmadocument.

MEEWERKEND BOXTEL

Er is echter in het programma ook aandacht voor ontwikkelingen die de afgelopen jaren wél goed zijn gegaan, benadrukt Van der Laan. Onder meer voor de faciliterende rol van de gemeente tijdens de realisatie van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd en de herinrichting van het centrum. Van der Laan: ,,We hebben de loftrompet afgestoken over Meewerkend Boxtel."

Ook wat betreft de houding richting vrijwilligers is het Dorpsberaad positief over de gemeente. ,,Liempde staat bekend om de tomeloze inzet van en door vrijwilligers, echter op sommige plaatsen wordt langzaam ook in het dorp de sleet zichtbaar. Het Dorpsberaad schaart zich daarom volledig achter het huidige gemeentebeleid om vrijwilligerswerk te stimuleren en te belonen", staat in het programma van het Dorpsberaad.

Naast het schrijven van het eigen programma en het bezoeken van de lokale fracties, zal er nog meer georganiseerd worden om de Liempdse belangen onder de aandacht te brengen. Wat dat is, maakt het Dorpsberaad op een later tijdstip bekend.