Afbeelding
Foto: Daisy Renders

EERSTE WEEKEND 'GÉRARD KIEKTE VIJFTIG JAAR' TREKT 500 BEZOEKERS

Feest van herkenning in Liempde...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Of het nou een afbeelding van een voormalige klompenmakerij, groepsfoto van gitaarclub Crescendo of kiekje van een ludiek voetbalduel tussen DVG en prinsenvereniging De Ploegers was: ál het beeldmateriaal dat de expositie 'Gérard kiekte vijftig jaar' omvatte, werd vrijdag, zaterdag en zondag grondig bekeken en becommentarieerd. Het was voor de ruim vijfhonderd bezoekers een feest van herkenning in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd...

,,Kort nadat we Gerard Schalkx hadden gevraagd een expositie in te richten, zei hij tegen me: 'Wim, ik weet niet waar ik aan begonnen ben. Hoe moet ik ooit een keuze maken uit die vele foto's die ik gemaakt heb?'", zei secretaris Wim van Erp van Kèk Liemt lachend tijdens de officiële opening van 'Gérard kiekte vijftig jaar'. De heemkundestichting nam het initiatief voor de tentoonstelling met foto's van de Liempdenaar, die in 1967 begon met fotograferen. ,,Toen we de plannen maakten voor de expositie en aangaven dat er vier foto's per jaar kwamen te hangen, zei jij: 'maar ik heb er wel 11.000 gemaakt... We wisten dat het lastig zou worden, zeker voor iemand voor wie goed niet goed genoeg is", zei voorzitter Arnold van den Broek van Kèk Liemt vrijdag.

Het lukte Gerard uiteindelijk keuzes te maken; in verschillende ruimtes van D'n Liempdsen Herd hangen de foto's op groot formaat in chronologische volgorde van 1967 tot 2017, inclusief foto-onderschriften en zelfgeschreven en toepasselijke gedichtjes van de fotograaf zelf. Iedere foto werd uitgebreid bewonderd en besproken door de bezoekers. Natuurlijk had de fotograaf bij de afbeeldingen alle namen kunnen zetten van de mensen die er op figureerden, maar juist door de onderschriften algemeen te houden, ging iedereen uitgebreid met elkaar in gesprek en soms in discussie wie er op de kiekjes stonden. Redacteur Henk van Weert, die namens Brabants Centrum, de lokale krant waarin door de jaren heen veel foto's van Gerard werden gepubliceerd, het woord voerde, zei het al: platjes kijken, en dan platjes mî mense, dat doet iedereen graag..."

MOOISTE FOTO

En ondanks de 'keuzestress' genoot Gerard duidelijk van het eindresultaat. Hij koos zelfs zijn mooiste foto uit: een tafereel uit 1975 waar een jonge Paul Saris toeziet hoe Corné van Oorschot met fiets én verschrikt gezicht over Anton Hermes, Koen Hulscher, Adri van Abeelen en Ellen, Jan en Twan van Oorschot springt. Corné nam tijdens de opening de ingelijste foto in ontvangst uit handen van Gerard.

Ook komend weekeinde is de expositie 'Gerard kiekte vijftig jaar' nog te bezichtigen. Zowel zaterdag 4 als zondag 5 november is D'n Liempdsen Herd van 10.30 tot 16.00 uur geopend voor het publiek. (Foto's: Daisy Renders).

Gerard Schalkx (rechts) overhandigde vrijdag zijn 'mooiste foto' aan Corné van Oorschot, die een hoofdrol speelt op het kiekje uit 1975.