COMBINATIE95 VRAAGT DUIDELIJKHEID

'In Boxtel geen gebouw met bollen in betonvloer'

HENK VAN WEERT

Voor zover bekend, staan in de gemeente Boxtel geen gebouwen met de zogeheten 'bollenvloeren'. Dat zijn betonconstructies waarin kunststof bollen zijn verwerkt waardoor deze minder zwaar zijn. Eind mei stortte de in aanbouw zijnde parkeergarage bij Eindhoven Airport in waar deze betonvloeren waren gestort. Net als elders in het land wordt ook in Boxtel onderzoek gedaan naar zogeheten breedplaatvloeren, meldt burgemeester Mark Buijs op vragen van de raadsfractie van Combinatie95.

Op dit moment speelt een stevige discussie of de oorzaak van de ingestorte parkeergarage bij de luchthaven gezocht moet worden in bouw- of constructiefouten. Ook zijn er vragen over een mogelijk gebrek aan toezicht door de gemeente Eindhoven bij het genoemde bouwproject.

De bollenvloer is een type breedplaatbetonvloer die in Boxtel niet voorkomt. Althans, voor zover is na te gaan, zegt de burgemeester. Het verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken om betonvloeren die na 1999 zijn gemaakt te onderzoeken is volgens hem opgepikt. Het gaat daarbij om vloeren met een grote overspanning.

,,Er zijn enkele gebouwen waarvan wij denken dat daarin breedplaatvloeren aanwezig zijn. Dat hoeft nog niet meteen tot risico's te leiden; het heeft er vooral mee te maken hóe deze gemaakt zijn. En daar is onderzoek voor nodig. Daar zijn we al mee bezig sinds de Eindhovense parkeergarage instortte", meldde burgemeester Buijs woensdagochtend. Het gemeentebestuur heeft eigenaren van panden waar mogelijk breedplaatvloeren zijn gebruikt, benaderd om ook zelf onderzoek te doen naar mogelijke risico's.

Op de vraag van Combinatie95 of in Boxtel uit veiligheidsoverwegingen gebouwen gesloten moeten worden, is op dit moment nog geen antwoord te geven, aldus de burgemeester.


Ook Boxtel heeft behoefte aan meer pleeggezinnen

Landelijk is er behoefte aan meer pleeggezinnen. Momenteel nemen zo'n 3.500 huishoudens voor korte of langere tijd een pleegkind in huis en dat is ontoereikend. Boxtel telt 157 pleeggezinnen en ook dat aantal mag wel wat meer zijn, vindt wethouder Marusjka Lestrade. Samen met haar collega Alexander van den Dungen van de gemeente Sint-Michielsgestel start zij een publiciteitscampagne om meer mensen ertoe te bewegen een kind op te nemen dat hulp nodig heeft.

Onderzoek onder de cliënten van het Basisteam Jeugd & Gezin (BJG) in Sint-Ursula leert dat er nog wel wat slagen te maken zijn op het gebied van jeugdhulp. Daarbij gaat het om de doelgroep van 0 tot 20 jaar en vragen die variëren van opvoedondersteuning tot preventie en ambulante hulp in crisissituaties. Lestrade en Van den Dungen hopen ook dat huisartsen mensen die voor jeugdhulp aankloppen, doorverwijzen naar de BJG's van beide gemeenten. Nu worden mensen nog te vaak naar dure specialisten gestuurd, terwijl volgens de wethouders ook 'om de hoek' goede hulp beschikbaar is.