Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPDE TELT GROTE GROEP DIE VEEL TE BESTEDEN HEEFT

Winkels hebben meer jongeren nodig

PÅL JANSEN

Het lijkt allemaal kommer en kwel in kleine kernen als het gaat om de dagelijkse boodschappen; winkeliers vertrekken en het aanbod verdwijnt. Maar in Liempde is er toch iets anders aan de hand. De laatste twintig jaar bleef het winkelaanbod nagenoeg hetzelfde, ondanks de crisis, de opkomst van online winkelen en expansie van supermarkten. Waarom lukt daar wel wat in andere kleine dorpen niet lijkt te lukken? Brabants Centrum maakt een rondje door Liempde om dit geheim te ontrafelen. Vandaag duiken we in de cijfers en kijken we naar 'de vergrijzing van Liempde'.

Dorpsberaad Liempde is de afgelopen en komende maanden druk bezig om de woningbouw op de politieke agenda van gemeente Boxtel te zetten: alle raadsfracties zijn bezocht en de wethouder is benaderd. Bovendien werd er voor Liempde een eigen politieke programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart geschreven waarbij woningbouw voorop staat (lees hier elders op deze pagina meer over). ,,We vergrijzen", zegt voorzitter Bert van Ruremonde van het Dorpsberaad. ,,Jeugd is voor de toekomst noodzakelijk in Liempde."

Samen met de bevolking vergrijzen momenteel ook een aantal ondernemers. En wie nemen het dan over? ,,Nieuwe ondernemers komen niet uit zichzelf", vertelt Mark van der Laan, lid van Dorpsberaad Liempde. ,,Iemand van buiten het dorp denkt niet snel aan om hier te ondernemen. Die kijkt naar de cijfers: 4.800 inwoners, dat is niet zo interessant."

STARTERSWONINGEN

De leeftijdssamenstelling van Liempde daarentegen is momenteel gunstig voor huidige winkeliers. Het dorp bestaat uit 2.440 mensen die 45 jaar of ouder zijn. Zij hebben (gemiddeld) meer te besteden dan Liempdenaren die jonger zijn. ,,Oudere mensen kopen ook eerder in Liempde, die hoeven niet per se op koopjes te jagen", legt Van Ruremonde uit.

Maar vooral de grootte van de leeftijdsgroep 25 tot 45 jaar is voor het Dorpsberaad reden tot zorg. Die bestaat uit slechts 900 personen, zodat de groep 45-plussers de komende decennia flink gaat slinken. Behalve als er meer starters bijkomen. Voor hen is het echter lastig om in Liempde aan een huis te komen: een woning kost gemiddeld 316.000 euro en 79 procent van het dorp bestaat uit koopwoningen. ,,Hoe komen die nieuwe starters aan bod?", vraagt Van Ruremonde zich af.

Tegelijkertijd komen er veel meer 65-plussers bij in Liempde. Aangezien dat nu een grote groep is die veel te besteden heeft, en ouderen veelal boodschappen doen in hun eigen omgeving, moeten er voor hen ook extra woningen komen, legt Van der Laan uit. ,,Maar de seniorenwoningen van De Kloosterhof bijvoorbeeld zijn zo'n 45 vierkante meter. Liempdenaren zijn grotere huizen gewend."

De hoop voor starters en senioren is in Liempde vooral gevestigd op het gebied tussen de Roderweg en Hamsestraat, waar de gemeente Boxtel 80 tot 100 woningen wil laten bouwen door ontwikkelaar Janssen/De Jong. Daar wordt echter al tijden over gesteggeld met de provincie Noord-Brabant. Die wil dat er slechts 20 tot 40 woningen op dat stuk grond komen, omdat er dan meer ruimte is voor groen in de wijk, volgens wethouder Peter van de Wiel: ,,Als we in de nieuwe wijk het grootste gedeelte met natuur in moeten richten, dan heeft Janssen/De Jong dure grond gekocht om er een paar woningen op te zetten. Dat gaat niet lukken. De gesprekken met de provincie lopen echter constructief en deze maand zitten we weer rond de tafel."

GRONDPOLITIEK

Het probleem volgens het Dorpsberaad ligt bij de grondpolitiek: de gemeente moet actiever gronden aankopen zodat zij eenvoudiger aan bouwen toekomt, volgens Van Ruremonde: ,,Het probleem is dat een ontwikkelaar bepaalt of er gebouwd wordt en niet de gemeente. Maar een ontwikkelaar gaat niet met verlies bouwen." Volgens Van de Wiel is dat bij dit plan niet het probleem. Als de gemeente zelf de grond had, wilde ook zij tussen Roderweg-Hamsestraat meer huizen bouwen. Dan moest de provincie alsnog toestemming geven, legt de wethouder uit. Desalniettemin is de gemeente passief in het aankopen van grond, een probleem wegens de groeiende vraag naar bouwlocaties. Lees hierover meer op pagina 7.

Beide partijen zijn het er echter over eens dat de provincie snel overtuigd moet worden zodat er gebouwd kan worden in Liempde. Oók voor de toekomst van de winkels. Maar als de winkeliers straks opvolgers nodig hebben, ligt het er niet alleen aan dat er voldoende jonge inwoners bij komen in Liempde en de senioren blijven: er moeten ook opvolgers zijn. Daarom volgende week in Brabants Centrum: hoe denken jonge ondernemers over het runnen van de winkeltjes in een dorp als Liempde?

FOTO BOVEN: Bert van Ruremonde (rechts) en Mark van der Laan van het Dorpsberaad pleiten voor meer woningen voor starters en senioren, onder meer om het dorp voor winkeliers aantrekkelijk te houden. (Foto: Gerard Schalkx).