...KEES EN JEANETTE SMOLDERS-KLIP...
...KEES EN JEANETTE SMOLDERS-KLIP... Foto:

KEES EN JEANET SMOLDERS-KLIP

Diamanten paar in Boxtel

,,Wat moet je nu in een dorp als Boxtel, dacht ik toen Kees hier begin jaren zeventig een baan kreeg. Maar nu willen we er nooit meer weg..." Net als haar man heeft Jeanet Smolders haar hart verpand aan Boxtel. Zaterdag 4 november is het zestig jaar geleden dat het echtpaar in Rotterdam trouwde. Maar het wordt geen groot feest. Onlangs overleed een van de twee dochters...

Kees (91) had in Rotterdam al de slagerij met enkele filialen van zijn ouders overgenomen toen hij in een kroeg Jeanet uit Schiedam leerde kennen. ,,Ik vroeg of ze daar huiswerk zat te maken met haar vriendin", herinnert hij zich. Jeanet (83) schiet in de lach: ,,Dat vroeg je inderdaad, maar we zaten enquêteformulieren te verwerken. Voor het Centraal Bureau voor de Statistiek gingen mijn vriendin en ik langs de deuren om mensen te interviewen. Zo verdiende ik een centje bij om mijn scooter af te betalen. We lieten Kees daar in het café ook maar meteen een formulier invullen."

Na twee jaar verkering trad het stel in het huwelijk en betrok een woning boven de slagerij. Samen werkten ze twaalf jaar in de zaak. Aangezien Kees naast zijn slagersdiploma ook papieren had om als keurmeester te werken, solliciteerde hij op een vacature bij de toenmalige vleeskeuringsdienst van de gemeente Boxtel, gevestigd in het slachthuis aan de Tijvert. Dat werk deed hij, totdat hij dertig jaar geleden met vervroegd pensioen ging, met veel plezier.

,,Vanuit Rotterdam streken we neer in 's-Hertogenbosch, want we zagen het niet zitten om in een dorp te wonen. Het dagelijks op en neer reizen naar Boxtel bleek echter toch te bezwaarlijk. En dus kochten we in 1973 een mooie woning aan de straat Dommeldal, met uitzicht op het water", vertelt Kees. Vijftien jaar geleden verruilde het echtpaar die stek voor een verzorgingsflat in de Brabantse hoofdstad, maar daar konden ze niet aarden. ,,En dus kwamen we tien jaar geleden terug naar Boxtel. We kochten deze woning op Dommeloord. inderdaad: opnieuw met uitzicht op de rivier. Een heerlijke plek...", mijmert Jeanet.

Het diamanten echtpaar heeft goede herinneringen aan de tijd dat het gezin vakanties doorbracht op hun zeiljacht, waarmee onder meer Engeland werd aangedaan. ,,Later, toen de kinderen niet meer mee gingen, doorkruisten we met de caravan Oost-Europa om dat gebied voor een campingorganisatie 'in kaart' te brengen. We hebben op die manier veel meegemaakt en veel mensen leren kennen", aldus Jeanet.

Omdat dochter Monique onlangs na drie jaar bezweek aan een ongeneeslijke ziekte, wordt het diamanten huwelijksfeest niet uitbundig gevierd. ,,Maar de mijlpaal zómaar voorbij laten gaan, is ook nogal wat. Het leven gaat immers door en we hebben er vrede mee dat Monique niet meer hoeft te lijden", zegt Jeanet. Met hun andere dochter, Pauline, de schoonzonen en vijf kleinkinderen wordt de 60-jarige bruiloft in stilte herdacht. (Foto: Henk van Weert).