Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEEGSTAAND WINKELPAND WORDT TIJDELIJK CARNAVALSMUSEUM

Eendengats historie komt tot leven...

Eendengat staat vanaf d'n elfde van d'n elfde in het teken van het elfde lustrum. Het 55-jarig bestaan van openbaar carnaval is aanleiding voor onder meer een jubileumexpositie. Die wordt momenteel ingericht in een leegstaand winkelpand aan de Rechterstraat 50.

Een enthousiaste commissie is al maan-


Waggelaars krijgen nieuwe leutprins

Nu 11 november op zaterdag valt, grijpen veel carnavalsclubs die gelegenheid aan om de opening van het nieuwe leutseizoen ook daadwerkelijk op de traditionele startdatum te vieren. In het Boxtelse Eendengat leidt het Kwekdeuntjesfist in hofpaleis Denziz de installatie van een nieuwe prins in.

President Jan de Koning van Stichting Openbaar Carnaval (SOC) laat er geen onduidelijkheid over bestaan. Prins Peer d'n Twidde (Peter van As) heeft twee jaar op rij de scepter gezwaaid, maar verlengt zijn ambtstermijn niet. ,,Het huidige SOC-bestuur is van mening dat een prins niet langer dan twee jaar in functie moet blijven", doorbreekt De Koning de mist die jarenlang de benoemingsprocedure omhulde. Wíe voorop gaat in de pretpolonaise van de Waggelaars blijft echter een verrassing. Pas zaterdagavond 11 november wordt dat geheim om elf over elf onthuld.

De installatieplechtigheid vindt plaats na afloop van het jaarlijkse Kwekdeuntjesfist waar Eendengat het nieuwe carnavalslied kiest. Dat gratis toegankelijk kolderconcours start zaterdag 11 november om 20.11 uur en vindt plaats in hofpaleis Denziz, Stationsstraat 69.

den bezig met het verzamelen van expositiemateriaal. Deze week zijn Marion de Koning, Jolanda Vessies, Tom Heesters, Roel de los Hoyos en Gerald Vlaminckx elke avond in de weer met de inrichting van de tentoonstelling. Bij de viering van het 33-jarig bestaansjubileum stelde Marions vader, Jan Swinkels (in 1963 de eerste Boxtelse carnavalsprins) met enkele anderen al een expositie samen. Daarvan wordt materiaal gebruikt, maar ook beelden en attributen uit de afgelopen 22 jaar. Bovendien veel foto's, voorwerpen en onderscheidingen die door de jaren heen werden verzameld. Niet alleen van carnavalsprinsen, raad van elf, dansmariekes en de vroegere hofkapel, maar ook van clubs die bij de SOC zijn aangesloten. Bijzonder is de schenkingsakte van het vaandel dat prinsenvereniging De Waggelaars bij het eerste lustrum kreeg aangeboden door de toenmalige carnavalsclubs.

Slechts een klein deel van de enorme leegstaande winkel aan de Rechterstraat wordt gebruikt voor de tentoonstelling. ,,We willen het knus houden en dat betekent selecteren uit een enorm aanbod. Want uit diverse onverwachte hoeken hebben we spullen in bruikleen gekregen. Zo is er een heel mooie fotoserie van carnavalsoptochten uit de jaren zestig die we via een beeldscherm kunnen laten zien", glundert De Koning. ,,Ook hopen we nog spullen te krijgen over het jeugdcarnaval door de jaren heen."

VANAF 12 NOVEMBER OPEN

De nieuwe Prins Carnaval die op d'n elfde van d'n elfde aantreedt, opent zondagmiddag 12 november de jubileumtentoonstelling in besloten kring. Vervolgens is de expositie tot en met het weekend vóór carnaval elke zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur geopend.

FOTO BOVEN: Tal van oude kostuums, foto's en attributen over 55 jaar openbaar carnaval in Boxtel worden tentoongesteld. (Foto: Peter de Koning).