Burgemeesters Jan Pommer (links) en Mark Buijs winkelden zaterdag samen Faitrade-producten. (Foto: Daisy Renders).
Burgemeesters Jan Pommer (links) en Mark Buijs winkelden zaterdag samen Faitrade-producten. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

DONATIE EERLIJKE PRODUCTEN AAN VOEDSELBANK

Burgemeesters shoppen fairtrade

LINDA VAN DE WIEL

Ze hadden veel lol samen: Mark Buijs van Boxtel en Jan Pommer van Sint-Michielsgestel. Beiden zijn burgemeester van een Fairtrade Gemeente. Samen shopten zij zaterdag eerlijke producten in het kader van de Fairtrade-week. Deze duurt nog tot 5 november. Het duo winkelde bij de supermarkten Plus in Boxtel en Albert Heijn in Sint-Michielsgestel. Deze winkels werden niet lukraak gekozen; zij verkopen de meeste fairtrade-producten in hun gemeenten.

Plus-medewerker Roy Verhoeven vertelde dat de supermarkt eerlijke producten erg belangrijk vindt: ,,We verkopen 154 verschillende fairtrade-producten. De boeren krijgen een eerlijke prijs voor eerlijke producten. Hiermee worden zij en hun familie geholpen met onder meer goede scholingsmogelijkheden." Bij Albert Heijn in Sint-Michielsgestel worden 91 producten met het fairtrade-etiket verkocht.

Burgemeester Buijs is evenals zijn collega Pommer een voorstander van eerlijke producten: ,, Je maakt een ander blij door eerlijk te winkelen. En dat gegeven maakt jezelf ook blij."

SAMENWERKEN

De beide burgemeesters deden niet hun eigen boodschappen, maar winkelden voor anderen. ,,Ik vind dat we producten aan de Voedselbank moeten schenken", opperde Pommer. Buijs kon zich prima vinden in dit idee.

Burgemeester Pommer had zich goed voorbereid op zijn bezoek aan de supermarkten. ,,Ik wist al dat er Fairtrade koffie, thee, chocolade en wijn zijn. Ik heb me er via internet verder in verdiept zodat ik wist welke producten er nog meer zijn. Al ken ik de weg in de Boxtelse supermarkt natuurlijk niet…"

Als samenwerkende en goed op elkaar ingespeelde collega's hielpen de burgemeesters elkaar met het inladen van boodschappen. ,,We doen al zoveel samen, dus dit ook", grapte Pommer. En de uiteindelijke score na vijf minuten winkelen: zestig producten met een totale waarde van 135 euro.

FOTO ONDER: Burgemeesters Jan Pommer (links) en Mark Buijs winkelden zaterdag samen fairtrade-producten. (Foto: Daisy Renders).