Afbeelding
Foto:

MOLENWIJKSEWEG GAAT IN DRIE FASEN OP DE SCHOP

Asfalt frezen voor aanleg van fietsstraat

HENK VAN WEERT

De Molenwijkseweg in Boxtel wordt omgebouwd tot fietsstraat. Deze week is in opdracht van de gemeente gestart met de werkzaamheden. De herinrichting leidde in het begrotingsdebat dat de gemeenteraad dinsdagavond voerde tot vragen. ,,Hoe moet dat daar straks met vrachtverkeer? De Molenwijkseweg is de enige legale route voor trucks om vanaf de A2 buurtschap West te bereiken", uitte fractievoorzitter Wim van der Zanden (Balans) zijn zorgen.

Zoals vorige week al in deze krant was te lezen, worden fietsers 'de baas' op de Molenwijkseweg. ,,De automobilisten zijn na de herinrichting te gast en dat geldt ook voor vrachtwagenschauffeurs", reageerde wethouder Herman van Wanrooij op de vraag die Balans uitte. Fractievoorzitter Van der Zanden van deze grootste oppositiepartij wilde ook weten in hoeverre de gemeente Haaren was geïnformeerd over de veranderingen, aangezien de Molenwijkseweg een verbinding vormt met het dorp Esch van die gemeente. Volgens de wethouder heeft Haaren de herinrichting voor kennis aangenomen.

De Molenwijkseweg wordt in drie fasen aangepakt. Als eerste wordt het deel tussen de Halderheiweg en de gemeentegrens nabij zwemplas De Langspier op de schop genomen; het karwei duurt zo'n zes weken. Deze week is aannemingsbedrijf Gebr. Van Kessel uit Buren gestart met het weg frezen van de asfaltlaag. Op enkele momenten wordt de weg volledig afgesloten vanwege asfalteringswerkzaamheden.

ONTSLUITING MEP

Als tweede onderdeel wordt het weggedeelte tussen de Halderheiweg en de Parkweg opgeknapt. Met een motie vroeg Balans om daarbij gelijktijdig ook de ontsluiting van sport- en wandelpark Molenwijk aan te pakken. Met name de Eikenlaan, de smalle toegangsweg tot de velden van hockeyclub MEP, zorgt op drukke zaterdagen voor problemen omdat auto's elkaar daar moeilijk kunnen passeren. De motie werd afgewezen, aangezien wethouder Van Wanrooij eerder al liet weten dat hij met alle sportclubs in het sportpark naar een integrale verkeersoplossing voor het sportpark zoekt. Als derde fase wordt het deel van de Molenwijkseweg tussen de Parkweg en het Ronduutje gereconstrueerd.

ONVEILIG

Al jaren wordt, onder meer door politieke partijen en de lokale Fietsersbond, geijverd de onveilige verkeerssituatie op de Molenwijkseweg te verbeteren. De realisering van woonwijkje Sparrenlaene, de schoolgaande kinderen die over de weg fietsen en de vele verenigingen die aan de straat gevestigd zijn, werden eerder als argumenten genoemd om de Molenwijkseweg anders in te richten. Na diverse onderzoeken en bijeenkomsten met betrokkenen werd het ontwerp vastgesteld.

Fietsers krijgen meer ruimte. Bovendien wordt de snelheid voor autoverkeer aangepast naar dertig kilometer per uur binnen de bebouwde kom. In eerste instantie waren er plannen de voorrangssituatie aan te passen, maar na overleg met omwonenden behoudt het verkeer op de Molenwijkseweg voorrang ten opzichte van de zijwegen Halderheiweg en Essche Heike.

FOTO BOVEN: Deze week is gestart met de herinrichting van de Molenwijkseweg tot fietsstraat. De asfaltlaag, zoals hier ter hoogte van de spoorwegovergang bij recreatieplas De Langspier, werd verwijderd. (Foto: Peter de Koning).