Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BAS LEGT 498 KM AF VOOR GOEDE DOEL MET LIEMPDSE OMA BEA

Fietsen naar Parijs levert 2.178 euro op

PÅL JANSEN

Afgerond 2.178 euro. Dat heeft de Boxtelaar Bas Smulders (15) tot nu toe opgehaald voor projecten in het Boliviaanse Cochabamba van het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Samen met zijn oma Bea van den Hoven uit Liempde fietste hij daarvoor in zeven dagen vanuit Boxtel naar Parijs. Er is flink gezwoegd want de tocht verliep niet altijd van een leien dakje...

De eerste uitdaging kwam het tweetal al bij de Belgische grens tegen. ,,Oma's zadel was kapot", vertelt Bas. Bea: ,,Onderweg hebben we er een ander zadel op laten zetten. Maar ja, twee dagen later ging de stuurpen stuk, dus moest ik de laatste 350 kilometer met hangend stuur fietsen."

Gelukkig voor Bas bleef hield zijn fiets


Buijs en Pommer
op 'fairtrade-jacht'

Tweemaal per jaar wordt een landelijke fairtrade-week gehouden. Van 28 oktober tot en met 5 november vindt de najaarseditie plaats. Ook in Boxtel en Sint-Michielsgestel besteden de werkgroepen extra aandacht aan eerlijke producten. Ze hebben burgemeesters Mark Buijs en Jan Pommer gestrikt voor een bijzondere uitdaging...

Jaarlijks tellen de lokale werkgroepen het aantal 'eerlijke producten' in de supermarkten die in de twee gemeenten gevestigd zijn. Plus Van der Horst aan de Van Beekstraat (154 producten) en Albert Heijn (91) aan de Kloosterstraat in Sint-Michielsgestel blijken de meeste fairtrade-producten in hun assortiment te hebben.

Burgemeesters Buijs en Pommer nemen zaterdag proef op de som en gaan in beide winkels op zoek naar eerlijke producten. Waar Pommer op jacht gaat in de Plus, reist Buijs naar Sint-Michielsgestel om in de Albert Heijn te winkelen. De gevonden voedingsmiddelen worden geschonken aan winkelende klanten.

het de hele rit van 498 kilometer goed. ,,De eigenaar van Jack Leijten Bike Totaal had van tevoren mijn fiets gecheckt en allerlei onderdelen vervangen, bij wijze van sponsoring."

WEILAND

Het bleek uiteindelijk broodnodig, want de route was weliswaar zo uitgestippeld dat het duo de kortste afstand aflegde, maar het was niet de meest eenvoudige tocht, benadrukt oma Bea. ,,We moesten over flinke heuvels met hellingspercentages van soms wel 10 procent. We kwamen ook over bospaden, die waren soms écht onbegaanbaar. Maar dat vindt Bas het mooist, want daar kan-ie overheen crossen."

Bas: ,,In een van de weilanden waar we doorheen moesten, viel ik met mijn gezicht in de modder. Helemaal schoon kwam ik dus niet aan in Parijs", lacht de jonge Boxtelaar. ,,'Beter dan dat jij was gevallen', zei ik tegen oma. Die kan dat minder goed hebben", grapt Bas. ,,Humor heeft-ie wel", schaterlacht Bea.

SLOPEND

Vooral de derde dag was slopend, vertelt de leerling van het JRL. ,,We vermeden de Belgische Ardennen, maar kwamen wel een hoop heuvels tegen. De derde dag was eigenlijk één lange golvende weg: dan weer moesten we een stuk omhoog en daarna even omlaag, en zo de hele dag door. Dan was ik eindelijk weer eens boven en dacht ik: 'Ja, nu mag ik 50, nu mag ik 50'. Maar heel ver omlaag was dat niet en met de bepakking is het natuurlijk ook gevaarlijk om erg hard naar beneden te gaan. Dan begint die hele fiets te trillen. En je kan het uiteindelijk niet maken tegenover de kinderen van Cochabamba om roekeloos te fietsen. Die kinderen verdienen onze steun, dus dan moet je het goed doen."

COCHABAMBA

Want daar was het Bas eigenlijk allemaal om begonnen: centen verdienen voor Cochabamba, het dorp in Bolivia waarvoor leerlingen en docenten van JRL al een aantal jaar inzamelingsacties houden. En daarin is hij uitstekend geslaagd. 1.000 euro had hij nodig voor de reis- en overnachtingskosten om daar te kunnen helpen. ,,Ruim duizend euro komt hier dus bovenop", vertelt Bas vervuld van trots. ,,Dat gaat direct naar pater Theo Raaijmakers van de stichting Straatkinderen van Cochabamba en de weeshuizen."

Ondanks zijn geslaagde actie, blijft hij geld inzamelen voor het goede doel. Inzenders kunnen Bas steunen kan door hun naam, contactgegevens én de hoogte van het sponsorbedrag te sturen naar het e-mailadres BasBolivia@kpnmail.nl. Inzenders ontvangen een bevestigingsmail met het rekeningnummer waarop zij het gewenst bedrag kunnen storten.

FOTO BOVEN: 498 kilometer in 7 dagen: Bas Smulders uit Boxtel fietste deze afstand samen met zijn oma Bea van den Hoven uit Liempde voor de kinderen van Cochabamba. Hij haalde tot nu toe 2.178 euro op. (Foto: Gerard Schalkx).

Politie

Ongeluk Gemondseweg

Op de Gemondseweg in het buitengebied van Gemonde is dinsdagmiddag een auto van de weg geraakt en via een boom in een sloot beland. De bestuurder bleef ongedeerd en kon zijn voertuig zelfstandig verlaten. De bestuurder verliet de plek van het ongeluk. De persoon meldde zich uiteindelijk op locatie bij de politie toen de auto uit de sloot werd gehaald. Hij bleek ongedeerd.