Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

• FRACTIES STELLEN BEGROTING 2018 VAST • BALANS STEMT TEGEN

'Glasvezel laat nog te wensen over'

HENK VAN WEERT

Volgens oppositiepartij Balans laat de kwaliteit en de snelheid van het glasvezelnetwerk dat dit jaar is aangelegd in het buitengebied van Boxtel nog te wensen overlaat. Via een motie in het begrotingsdebat kreeg fractievoorzitter Wim van der Zanden het dinsdag voor elkaar dat wethouder Herman van Wanrooij hierover met de bedrijven Mabib en Solcon in gesprek gaat. Ook zegde hij Balans toe te onderzoeken of gratis wifi gerealiseerd kan worden in het centrum.

Drie jaar op rij stemden de twee partijen die sinds 2014 de oppositie vormen in de Boxtelse gemeenteraad tegen een nieuwe begroting. De vierkoppige fractie van Balans deed dat afgelopen dinsdagavond na een urenlang debat opnieuw en verweet het college besluiteloosheid. Het CDA stemde daarentegen wél voor. ,,Er is nog veel werk aan de winkel, maar ook veel bereikt door het college de afgelopen jaren", motiveerde Vera Brouns de keuze van de christendemocraten.

Dat het college van B. en W erin is geslaagd de financiële positie van Boxtel gezond te maken, verdiende in de ogen van het CDA een compliment. En dus stemde de fractie voor het eerst in deze bestuursperiode in met een begroting. Het leek er daarmee op dat woordvoerster Brouns, die door haar partij onlangs naar voren werd geschoven als wethouderskandidaat, een gebaar wilde maken naar de overige partijen. Een gebaar om na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar eventueel aan te willen schuiven bij de nieuw te vormen coalitie.

In de voorbije jaren regende het moties en amendementen waarmee de raadsfracties probeerden eigen wensen te realiseren in de begroting. Minder dan twintig waren er nooit. Deze keer wel. De teller reikte niet verder dan twaalf, waarvan er twee tijdens het debat werden ingetrokken.

Er heerste vooral een 'halleluja-stemming' in de Boxtelse raadzaal. De coalitiepartijen Combinatie95, SP, INbox en D66 waren vol lof over hetgeen is bereikt door het college van B. en W. Diverse sprekers namen de gelegenheid te baat om bij de algemene beschouwingen op de laatste begroting de verdiensten van hun wethouders nog eens voor het voetlicht te brengen. En kregen daarin bijval van de twee gedoogpartners, PvdA/GroenLinks en VVD.

Wethouder Van Wanrooij (Financiën) was blij dat de meeste fracties vaststelden dat Boxtel op de goede weg is. Afkomstig uit de bankensector gaf de hij toe dat hij na zijn aantreden in 2014 wel even moest wennen aan de financiële boekhouding van een gemeente. Maar ik heb het beleidsprogramma nog eens bekeken en vind dat veel grote projecten zijn gerealiseerd. Bovendien hebben we de lokale lasten (onroerend zaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing - red.) volgens afspraak niet meer dan trendmatig hoeven laten stijgen."

VAN COOTHHOEVE

Fractievoorzitter Van der Zanden van Balans was eigenlijk de enige die zich kritisch uitliet. ,,Wat opvalt, is het feit dat het college zich vooral concentreert op laaghangend fruit, vooral om mensen te pleasen met een financiële bijdrage. De grote dossiers krijgen ons inziens te weinig aandacht. En als ze al aandacht krijgen, ontbreekt het aan het doorhakken van knopen door besluiten te nemen. Besluiteloosheid in belangrijke dossiers is het credo van deze bestuursperiode geweest. Door de positieve persberichten vanuit het college is het overigens goed denkbaar dat die besluiteloosheid bij onze burgers niet opvalt..."

De meest spraakmakende motie van Balans had betrekking op de twee weken geleden door wethouder Peter van de Wiel aangekondigde verkoop van de Van Coothhoeve op het terrein van De Kleine Aarde. Volgens fractievoorzitter Van der Zanden is dit in strijd met een in april 2016 genomen besluit van de gemeenteraad. Dit zette kwaad bloed bij fractievoorzitter Peter Manniën (Combinatie95) die namens de coalitiepartijen én de beide gedoogpartners het woord voerde. Verkoop van de boerderij aan het Klaverblad is volgens hem in lijn met eerdere besluitvorming. ,,Meneer Van der Zanden belicht slechts één klein deel van het raadsbesluit dat we vorig jaar namen. Daarmee lijkt het op volksverlakkerij."

SMART PARKEREN

Op verzoek van Combinatie95 gaat het college onderzoeken of zogeheten smart-parkeermeters met systemen als Yellowbrick of Parkmobile een oplossing bieden voor het parkeren in het centrum. Want automobilisten hebben niet zoveel tegen betaald parkeren an sich, maar wel met te veel betalen voor een kort bezoek of een parkeerboete omdat een bezoek onverwacht langer duurt, redeneert de fractie.

D66 vond unaniem bijval voor haar pleidooi tegen 'sociale uitsluiting' van kinderen op school. Wethouder Marusjka Lestrade gaat het onderwijs wijzen op de mogelijkheden om met de zogeheten Klijnsma-gelden feestjes te organiseren voor alle kinderen in één klas. De SP kreeg gedaan dat er een onderzoek komt naar het abonnement op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) dat het nieuwe kabinet Rutte III wil invoeren in plaats van een vaste eigen bijdrage. Fractievoorzitter Dave van de Ven zou graag zien dat mensen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon hiervoor worden ontzien. Wethouder Eric van den Broek gaf aan in kaart te brengen wat hiervan de financiële gevolgen zijn.

FOTO BOVEN: Na carnaval startte het bedrijf Mabib met de aanleg van een glasvezelnetwerk voor snel internet in het buitengebied. Zo'n 650 huishoudens zijn daarop aangesloten. (Foto: Annelieke van der Linden).

Boxtel

Swanee Bridge Jazzband

Onder het motto 'Horen, zien en... swingen' vertolkt de Swanee Bridge Jazzband zondag 29 oktober muziek uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Het optreden in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 is tussen 14.30 en 17.30 uur gratis toegankelijk. ,,We spelen muziek uit de tijd dat dansen nog heel gewoon was", meldt bandleider en saxofonist Theo Schoenmakers.

Veiligheid in huis

De lokale afdelingen van de KBO organiseren op 6 november vanaf 13.30 uur in gemeenschapshuis De Rots een informatiebijeenkomst over 'veiligheid in huis'. Expert Eric Top laat zien dat mensen hun woning door kleine ingrepen veiliger kunnen maken. Ook niet-leden zijn welkom.