Zangeres Nienke van Horen treedt zaterdag 25 november op met Boxtel's Harmonie in het filmconcert 'Licht uit, spot aan!'. Daarin vertolkt ze diverse popsongs die werden gebruikt voor uiteenlopende rolprenten. (Foto: Peter de Koning)
Zangeres Nienke van Horen treedt zaterdag 25 november op met Boxtel's Harmonie in het filmconcert 'Licht uit, spot aan!'. Daarin vertolkt ze diverse popsongs die werden gebruikt voor uiteenlopende rolprenten. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

ZANGERES NIENKE VAN HOREN TE GAST TIJDENS FILMCONCERT BOXTEL'S HARMONIE

'Muziektheater is mij op 't lijf geschreven'

De studie muziektheater aan het conservatorium van Fontys Hogescholen in Tilburg is Nienke van Horen op het lijf geschreven. In mei behaalde ze haar bachelordiploma, momenteel is ze bezig met haar master. Zaterdag 25 november treedt de 22-jarige zangeres op in haar geboorteplaats Boxtel. Tijdens het filmconcert 'Licht uit, spot aan!' van Boxtel's Harmonie.

,,Ik was een jaar of dertien, misschien veertien toen voor mij duidelijk werd dat ik graag in musicals wilde zingen. Voorheen zong ik wel, maar was ik niet zo bekend met het genre. Dat veranderde met mijn deelname aan de Boxtelse productie 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?'", vertelt Nienke. Twee jaar later won ze de plaatselijke talentenwedstrijd The Voice of Boxtel, georganiseerd door de Gildenbondsharmonie. En nu is de zangeres terug in Boxtel om te repeteren met het andere lokale muziekgezelschap.

RESERVOIR DOGS BAND

Hoewel musicalartiest-in-wording, zingt Nienke met Boxtel's Harmonie vooral popnummers. Niet direct titels waar ze zelf aan zou denken om uit te voeren met het orkest, erkent ze. Het verbindende element in de gekozen nummers is dat ze zijn gebruikt in uiteenlopende films. Zo vertolkt ze 'Son of a Preacher Man' dat klonk in Pulp Fiction van de succesvolle Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino. Uit zijn films komen meer hits voorbij tijdens het concert 'Licht uit, spot aan!'. Speciaal daarvoor wordt het harmonieorkest aangevuld met twee gitaristen en een pianist van de populaire Reservoir Dogs Band, genoemd naar een andere filmhit van Tarantino.

VRIJE INTERPRETATIE

'Respect' van Aretha Franklin (te horen in The Blues Brothers) is voor Nienke een uitdaging, vertelt ze. ,,Het nummer heeft een erg vrije interpretatie en verlangt een groot stembereik. Het wordt flink studeren, maar het komt helemaal goed. Dit soort nummers passen ook goed in mijn masteropleiding, waarin ik me momenteel richt op popmuziek. Het sluit mooi bij elkaar aan."

Dat het liedjes van heel uiteenlopende genres zijn, vindt Nienke leuk. ,,Ik ben overigens niet de enige vocalist tijdens het filmconcert. Ook Dave Rijnders zingt mee, een tweedejaars student aan het conservatorium die meezong tijdens mijn eindexamen afgelopen voorjaar." Hij vertolkt onder meer 'Don't let me be misunderstood' uit Kill Bill en 'Stuck in the middle with you' uit Reservoir Dogs, beide óók van Tarantino.

Nienke, die tegenwoordig bij haar vriend in Breda woont, zegt het 'superleuk' te vinden dat ze nu weer in Boxtel mag optreden. ,,Naast mijn studie nam ik de afgelopen jaren deel aan diverse leuke projectjes en dit wordt er zeker ook een van. Ik heb er veel zin in."

Onder leiding van dirigent Jules van de Loo voert Boxtel's Harmonie tijdens 'Licht uit, spot aan!' ook instrumentale soundtracks uit. Zo staat tijdens de wekelijkse repetitie op woensdagavond in Muziekhuis Boxtel een nieuw arrangement met James Bond-melodieën op de lessenaar. Daarnaast wordt gerepeteerd aan muziek uit Band of Brothers, The Magnificent Seven, Lawrence of Arabia en The Mission.

AVONDVULLEND

,,Uiteindelijk brengen we een avondvullend programma met bijna twintig titels", vertelt klarinettist Desiree van Weert, die zich als bestuurslid van de harmonie met enkele anderen bezighoudt met de voorbereidingen op het filmconcert. Ze vervolgt: ,,Dan grijpen we ook nog terug op de dirigeerwedstrijd Maestro die we een halfjaar geleden organiseerden. De winnaar daarvan, voorzitter Peter Langenhuijsen van hockeyclub MEP, komt terug op de dirigeerbok. Onder zijn leiding vertolken we nog eenmaal 'Disco Inferno' dat werd gebruikt in de film Saturday Night Fever."

KAARTVERKOOP

Kaartjes voor het filmconcert 'Licht uit, spot aan!' kosten 12,50 euro en zijn te koop bij telefoonwinkel Ring & Go aan de Rechterstraat in Boxtel. Reserveren kan ook via e-mail: kaartverkoop@boxtelsharmonie.nl of telefoonnummer (0411) 68 53 31.