Afbeelding
Foto:

Brabantdag Familiegeschiedenis in provinciehuis

Schijnwerper op boeiende familieband

Brabantse leden van de NGV, de landelijke vereniging van genealogen, nemen het voortouw voor een reeks van evenementen in de komende jaren. De eerste is de gratis toegankelijke Brabantdag Familiegeschiedenis, zaterdag 4 november in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Jong en oud met belangstelling voor eigen roots kunnen daar hun hart ophalen.

Wie een bidprentje meeneemt van een overleden familielid, wordt meteen geholpen om de eerste stappen te zetten naar de eigen familiegeschiedenis. Bezoekers die willen weten of ze criminele voorouders hebben, komen ook aan hun trekken. Er is het 'Café met de zachte G', een speciale markt met tal van producten en wetenswaardigheden. Dat meldt de stuurgroep Brabantdag.

BOXTELSE INBRENG

Bij de voorbereidingen van Brabantdag zijn diverse Boxtelaren betrokken. Zo is voorzitter Peter de Bruin van de NGV ook voorzitter van de stuurgroep Brabantdag, terwijl Anton Neggers de programmacommissie leidt. Marco Borghardt gaf de website, poster en flyer vorm als ook een speciaal magazine dat op 4 november het licht ziet. Theodoor van Leeuwen zet zich in als communicatie-adviseur. Daarnaast verleenden Peter de Koning, Lonneke Hoondert en Drukkerij Service Boxtel medewerking. Tijdens de Brabantdag verzorgen voorzitter Dik Bol van Heemkunde Boxtel en Wilbert Steenbakkers een workshop.

,,Een bezoek aan de Brabantdag inspireert je tot het doen van onderzoek naar het antwoord op de vraag: waar kom ik vandaan? Oubollig? Nee, integendeel. Innovatie en design zijn termen die – naast erfgoed – passen bij onderzoek naar je eigen verleden", stelt stuurgroeplid Van Leeuwen. ,,De valkuil is, dat veel mensen er te laat aan beginnen. De echte verhalen van je oudere familieleden zijn dan veelal niet meer te horen…"

Nieuwe aanpak

De activiteiten tijdens de Brabantdag Familiegeschiedenis zijn niet alleen bedoeld voor mensen die al bezig zijn genealogie, maar ook voor nieuwe belangstellenden. Het huidige internettijdperk biedt volgens de organisatoren ongekende mogelijkheden. In verenigingsverband leer je op de beste manier onderzoek doen en op een slimme wijze documenteren met behulp van speciale genealogie-programma's. Er is een nieuwe website (www.verrassendverleden.nl) waarop het programma van de Brabantdag staat. Ook is er een Facebookpagina (Verrassend Verleden) en Twitter-account @verledenverrast.

Gemonde

Quiltgroep De Keien

Vanwege haar zilveren jubileum organiseert quiltgroep De Keien een tentoonstelling met zelfgemaakte quilts van leden. Het publiek is welkom op zaterdag 28 en zondag 29 oktober van 11.00 tot 17.00 uur in dorpshuis De Kei (Sint-Lambertusweg). De toegang is gratis.

Rikken en jokeren

Het gilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan houdt tweewekelijks op vrijdag rik- en jokeravonden. Morgen, vrijdag 27 oktober vindt vanaf 20.00 uur de tweede kaartavond plaats in de gildeaccommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg; die is een halfuur voor aanvang geopend. Inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro.

Jeugdnatuurgroep Gestel

De Jeugdnatuurgroep-Gestel houdt zaterdag 4 november haar maandelijkse wandeling voor kinderen en hun ouders of grootouders. Deelnemers gaan tussen 14.00 en 16.00 uur op zoek naar de geheime schuilplaats van Wally de eekhoorn en vertrekken vanaf het adres Haanwijk 4a in Sint-Michielsgestel.