Door de Raapakkerbrug te voorzien van panelen met kunststof korrels, hebben fietsers geen last meer van trillingen als ze eroverheen rijden. (Foto: Henk van Weert).
Door de Raapakkerbrug te voorzien van panelen met kunststof korrels, hebben fietsers geen last meer van trillingen als ze eroverheen rijden. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

B. EN W. WIL FIETSERS IN SMALLE RECHTERSTRAAT AF LATEN STAPPEN

Raapakkerbrug is nu 'trillingsvrij'

Nu de Raapakkerbrug over de Dommel in het centrum van Boxtel een nieuwe deklaag heeft gekregen, hoopt verkeerswethouder Herman van Wanrooij dat fietsers nóg meer van deze verbindingsroute tussen de wijk Oost en het NS-station gebruik gaan maken. ,,Dan kunnen we die andere route voor langzaam verkeer in het centrum, door de smalle Rechterstraat, tijdens winkeltijden eindelijk afsluiten voor fietsers."

De fietsbrug tussen de Raaphof en de Burgakker was tijdens de herfstvakantie een week lang afgesloten. Sinds maandag kunnen mensen er weer gebruik van maken. De slijtlaag was door diverse vernieuwingen door de jaren heen wat hobbelig geworden, mede omdat de dwarsbalken iets uit elkaar lagen. Bij de renovatie is gebruikgemaakt van dekpanelen met aluminium ribbels die egaal zijn gemaakt met kunststof korrels. ,,Al vijftien jaar een beproefde methode bij bruggen", weet Peter Schuurmans, die als ambtenaar onder meer verantwoordelijk is voor civiele kunstwerken in de gemeente Boxtel. De constructie van de brug, die in 1975 een amper één meter breed exemplaar verving en in 1996 werd verbreed, is nog in prima staat, aldus Schuurmans.

Het nieuwe brugdek is trillingsvrij en dat is een stuk prettiger fietsen, vertelden passanten toen wethouder Van Wanrooij hen naar hun mening vroeg. Hij hoopt dan ook dat de route vaker gebruikt wordt. ,,B. en W. wil graag dat fietsers in de het smalle deel van de Rechterstraat af moeten stappen. Hopelijk kunnen we daarvoor nu snel een verkeersbesluit nemen."