BOXTELSE AFDELING FNV STOPT PER DIRECT

Lokale belastingservice trekt de stekker eruit

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

FNV-leden die moeite hebben met hun belastingaangifte, kunnen jaarlijks een beroep doen op de belastingservice van de vakbond. Boxtel beschikte bijna 45 jaar over een invulpunt waar mensen op afspraak jaarlijks hulp krijgen van vrijwilligers. Het feit dat alle invullers lid moeten zijn van de FNV, heeft de Boxtelse afdeling doen moeten besluiten te stoppen. De helft van het aantal lokale vrijwilligers is namelijk geen lid en niet van plan zich alsnog te verbinden aan de vakbond.

In de maand maart zorgden tien vrijwilligers van Belastingservice FNV Boxtel er in gemeenschapshuis De Walnoot voor dat ruim tweehonderd mensen geholpen werden bij hun aangifte. Leden van de FNV konden hiervoor een afspraak maken. ,,Onze doelgroep varieerde van jongeren die willen weten welke posten aftrekbaar zijn tot ouderen die deze taak graag uit handen geven. Jaarlijks zorgden we voor zo'n vierhonderd belastingaangiftes", aldus Harrie van Osch, coördinator en instructeur van de lokale afdeling. ,,Met scholing hielden we de kennis van de vrijwilligers op peil", laat hij weten.

VRIJWILLIGERSWERK

De belastingservice is een vorm van dienstverlening, van én voor leden van FNV. Na de fusie in 2015, waarbij verschillende bonden opgingen in de FNV, kwam aan het licht dat verschillende 'invullers' geen lid zijn, ondanks dat het een vereiste is. De vakbond wil dit volledig rechttrekken en dat heeft gevolgen voor de Boxtelse afdeling. ,,Op basis van mijn toenmalige partner ging ik jaren geleden aan de slag", vertelt vrijwilligster Ine van Osch. ,,Als ik me aansluit bij FNV, betaal ik contributie om vrijwilligerswerk te doen. Andere redenen heb ik niet."

Harrie van Osch stelt dat de Boxtelse afdeling al langer bekend is met het beleid en dat zij het op 'natuurlijke wijze' wilde oplossen. ,,Nieuwe vrijwilligers die zich bij ons melden, moeten aangesloten zijn bij de vakbond. Voor degenen die al vele jaren invulwerk verrichtten voor de belastingservice, vonden we dit niet nodig. Zij stoppen vanzelf een keer, zodat er uiteindelijk enkel FNV-leden overblijven", legt Van Osch uit. Nu het lidmaatschap voor iedereen als een harde eis geldt, voelt de lokale afdeling zich genoodzaakt ermee op te houden.

MEER GEVOLGEN

Coördinator Van Osch maakte zich begin dit jaar sterk voor de lokale dienst door een brief op poten te sturen naar vakbondsbestuurder Gea Lotterman van Belastingservice FNV. ,,Helaas kreeg ik een standaardbrief terug met een verwijzing naar het nieuwe beleid." Hij informeerde ook of andere lokale belastingservices met hetzelfde probleem kampen. ,,De meeste clubs konden het door de jaren heen oplossen. Bij ons is een bijzondere situatie ontstaan. Ik ben blij met alle invullers en wil ze niet zomaar aan de kant zetten. Dat is de reden om nu volledig te stoppen."

Hij verwacht dat het besluit meer gevolgen met zich meebrengt. ,,Onze ervaring is dat mensen met name lid zijn van de FNV om gebruik te maken van de belastingservice. Zij kunnen hiervoor ook buiten Boxtel terecht, maar omliggende gemeenten gaven al aan onze klanten niet op te vangen. Het zou dus zomaar kunnen dat klanten uit deze omgeving hun lidmaatschap van de FNV op gaan zeggen."

Een reactie van vakbondsbestuurder Lotterman is te lezen op pagina 3.