Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Post Liempde eert jubilarissen en trouwe afzwaaier

Elke brandweerman even belangrijk

Peter de Koning

Samen hebben ze 82 jaar brandweerervaring. Zaterdag vieren ze dat met een mooi feestje. Jos Sanders en Wim Vullings zitten al 25 jaar bij de post Liempde, Hans Verhoeven zwaait af na 32 jaar trouwe dienst. De fundamenten onder hun jarenlange dienst en kameraadschap laten zich raden: teamspirit en klaar willen staan voor een ander.

Wim (50) en Jos (51) startten in 1992. Wim is bevelvoerder en instructeur, Jos is chauffeur/pompbediende en hoofdbrandwacht. Hans (56) begon zijn brandweerloopbaan in 1984 en is al jaren chauffeur. Hij zwaaide af op 1 januari van dit jaar. Een leeftijdsgrens voor brandweermannen bestaat niet meer, wel een jaarlijkse keuring vanaf je 55e. Dat zag Hans niet meer zitten: ,,Het is mooi geweest. Die keuringen worden steeds zwaarder, het zijn complete hindernisbanen met volle bepakking. Bovendien heb ik het thuis druk met het kalverbedrijf. Als ik doorga met de brandweer, wil ik dat doen voor de volle 100 procent. Dat zit er niet meer in." Hans vindt het mooi dat zijn zoon Stan (21) onlangs lid werd van de Liempdse brandweer. ,,Dat voelt goed. En als lid van de brandweervereniging blijf ik betrokken bij alle sociale aspecten."

KAT

Bij 'brandweer' denken mensen meteen aan branden blussen. Maar het takenpakket is veel breder. Hulp bij ongelukken en stormschade. Dieren in nood redden, voorlichting over brandpreventie. ,,Nog niet zo lang geleden gingen we regelmatig naar scholen voor uitleg over van alles en nog wat. Dat zouden we weer vaker moeten doen", vindt Wim. Hans vult aan: ,,Laatst hadden we een groep senioren te gast in de kazerne en vertelden we over ons werk en over brandpreventie. Nuttig en gezellig. Maar een kat uit de boom halen, doen we niet meer. Voor je het weet staat het hele dorp te kijken en commentaar te leveren. Heb jij ooit een kattenvel in een boom zien hangen? Ik bedoel maar: ze komen er zelf wel uit."

Teamspirit

Bij de onvermijdelijke vraag naar 'bijzondere momenten' valt het drietal stil. Ze hebben genoeg meegemaakt. Maar wat pik je er uit en hoe vertel je erover? De fatale brand in café De Kom in Boxtel (2005) komt even voorbij. Maar daar willen ze niet te lang bij stilstaan. Ook gaan de gedachten terug naar diverse treinongelukken. ,,Het is goed dat onbewaakte overwegen nauwelijks nog bestaan", vindt Hans. De andere twee knikken. Jos roemt de teamspirit in het Liempdse korps: ,,Waar we ook op af gaan, ieder heeft zijn taak en is even belangrijk. Samen lossen we het op." Hij denkt terug aan diverse stormen, waarbij het korps in de kazerne paraat blijft en reageert op de ene na de andere melding. Hij vindt het ook goed om na een ingrijpend voorval terug te keren naar de kazerne. ,,Samen napraten is erg belangrijk. Na een ingrijpende ervaring houden we elkaar ook een tijdje goed in de gaten, soms met professionele begeleiding."

Twintigers

Wim heeft al jaren een garagebedrijf in Liempde. Dat startte hij ongeveer tegelijk met zijn toetreding tot de brandweer. ,,Een maat vroeg: is brandweer iets voor jou? En ook de toenmalige commandant Harrie Verdonk polste mijn interesse. Ik dacht: waarom niet. Het is toch mooi om iets nuttig te kunnen doen in je eigen omgeving, om mensen te kunnen helpen. Overigens is het niet zo vreemd dat er vaak lokale zelfstandigen bij de brandweer zitten. Die zijn overdag altijd bereikbaar." Achttien leden telt de post Liempde. Allemaal mannen in de leeftijd van begin 20 tot vooraan in de 60. Binnenkort starten vier twintigers hun opleiding. Dat klinkt goed. De drie ervaren mannen zijn blij met de brede leeftijdsgroep en jonge aanwas. ,,Daar blijven we actief aan werken", vertelt Hans. ,,Nieuwe leden werven gaat nog altijd op de ouderwetse manier. Lijkt iemand ons geschikt, dan vragen we het gewoon. Dat werkt prima."

Volgens Jos weet een goede brandweerman wat kameraadschap is en wil hij dag en nacht klaar staan. Wim vult aan: ,,Je moet in een team kunnen werken en gevoel hebben voor gezelligheid. In een goed brandweerteam zijn de leden duidelijk tegenover elkaar. Is er iets, dan praat je het uit en is het voorbij. Geen gemauw. Hier in Liempde gaat dat prima."

Spullen

Zaterdag 28 oktober viert het team feest in café 't Groene Woud. Het wordt een mooie avond met familie, vrienden en de burgemeester. Hebben ze nog één grote wens voor de toekomst? De drie schieten in de lach: ,,Een frietpan en een afzuigkap!" En dan serieus: ,,We zitten goed in onze spullen en we werken vanuit een mooie kazerne met kantine en vergaderruimte. En kijk eens naar onze bluswagen. Splinternieuw en met de laatste technieken. Post Liempde is een mooi team dat het goed voor elkaar heeft."

FOTO BOVEN: Van links naar rechts: Jos Sanders, Hans Verhoeven en Wim Vullings. De drie Liempdse brandweermannen worden zaterdag in het zonnetje gezet. (Foto: Peter de Koning)

Liempde

Vogeltjesmarkt

Vogelvereniging De Notenkraker houdt zaterdag 28 oktober van 07.30 tot 11.00 uur haar maandelijkse vogel- en kleine huisdierenmarkt in en rond Ons Doel, de accommodatie van handboogschutterij L'Union, Heidezoom 2. De entree bedraagt 1,50 euro, kinderen hebben gratis toegang.