Wim Kuipers, Harry Hendriks en Peter van den Hurk hebben zich verenigd in de muzikale formatie Lokale Mannen. (Foto: Peter de Koning).
Wim Kuipers, Harry Hendriks en Peter van den Hurk hebben zich verenigd in de muzikale formatie Lokale Mannen. (Foto: Peter de Koning). Foto:

'MUZIEK VERBINDT: JE TELT TOT VIER EN JE BEGINT'

Muzikale klik tussen Lokale Mannen

LINDA VAN DE WIEL

Een aantal geluksvogels heeft de formatie in juni al horen spelen in spiegeltent Bon Salon: 'Lokale Mannen'. Dinsdag 28 november treedt het trio opnieuw aan en wel in Vandaag Kookt aan het Stationsplein in Boxtel. Een mooi moment dus voor een gesprek met muzikale duizendpoten Wim Kuipers, Harry Hendriks en Peter van den Hurk. Over huiskamerconcerten, Bob Dylan en muzikaal samenspel.

Het idee om een muziekproject met uitsluitend zelfgeschreven Nederlandstalige nummers te lanceren, leefde al een tijdje bij Wim en Harry. Wim: ,,Ik schrijf al jaren muziek en hoewel ik in het verleden ook Engelstalige liedjes componeerde, richt ik me nu op nummers in het Nederlands." Harry schrijft juist Engelstalige muziek en ziet het als een uitdaging om in zijn moedertaal te schrijven. ,,Ik vind het moeilijker, anders én heel leuk." Voor Peter is het schrijven van muziek volledig nieuw en hij ziet er erg naar uit om ermee aan de slag te gaan.

,,Wat we gaan doen, is het verzorgen van huiskamer- en tuinconcerten met luistermuziek. We treden daarmee aan voor een klein publiek en spelen zoveel mogelijk akoestisch", aldus Harry. ,,Mijn digitale piano is helaas niet akoestisch, maar ik treed graag op in huiskamers waar een vleugel staat", vult Peter grappend aan.

CEMENT

Muziek verbindt, daarover zijn de drie muzikanten het eens. ,,Je telt tot vier en je begint. Je bent dan een eenheid en spreekt een eigen taal", vindt Peter. De mannen vullen elkaar daarbij aan. ,,Als ik een nummer voor het eerst hoor, luister ik naar de muziek, de melodie en de mogelijkheden voor verdere invulling van het lied. Ik wil het daarna graag nog een keer horen om te weten waar het over gaat", legt Harry uit. Wim beleeft muziek op een andere manier: ,,Voor mij is de tekst van essentieel belang. De woorden vertellen een verhaal. Ik zie dat heel erg bij mijn muzikale held Bob Dylan. Hij legt de teksten als het ware op de muziek en is daarmee een grote inspiratiebron voor mij." Peter is het cement dat de muzikale beleving van Harry en Wim bij elkaar brengt. Hij zorgt mét de anderen voor muzikaal samenspel.

Er is chemie tussen de mannen, die elk hun eigen muzikale achtergrond hebben. Harry is al jaren beroepsmuzikant – onder meer bij de 'Vaste Mannen' van Gerard van Maasakkers - en houdt zich ook bezig met het scholen van docenten in muziekonderwijs en het schrijven van vooralsnog voornamelijk Engelstalige muziek. Wim is naast organisator van reizen en freelance correspondent een fanatiek amateurmuzikant en componeerde Nederlandstalige muziek voor onder meer het muzikale project 'Droomtranen' dat in 2016 in verschillende theaters te zien was. Peter is het dagelijks leven wetenschapsredacteur, speelt in de Boxtelse bands Go Rome en Mateus en begeleidt enkele koren als pianist.

Mannen met een brede en diverse muzikale achtergrond die elkaar hebben weten te vinden. Harry: ,,Je merkt al snel of er een muzikale klik is. Dat is bij ons het geval." Peter en Wim zijn het hiermee eens. Wim: ,,Je bent pas goed als je weet wanneer je niet moet spelen en de ander muzikale ruimte moet geven. Dat voelen we allemaal goed aan." Waarover Peter, Wim en Harry het ook eens zijn, is dat het liedje de baas is. ,,Je praat met elkaar over muziek, maar het lied staat in het midden."

Het verzorgen van huiskamer- en tuinconcerten wordt door Lokale Mannen aangevlogen als een project. Er worden ook muziekopnamen gemaakt. ,,Maar wie weet wat de toekomst nog allemaal gaat brengen…"

Kaarten voor het huiskamerconcert bij 'Vandaag Kookt' à tien euro per stuk zijn te bestellen via e-mailadres oesterzult@gmail.com. De horecagelegenheid aan het Stationsplein in Boxtel is op 28 november om 20.00 uur geopend. Het concert begint om 20.45 uur. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Voor meer informatie over concertmogelijkheden kan ook contact opgenomen worden via eerdergenoemd e-mailadres.


Speelgoedbeurs De Rots

Op zoek naar kinderkleding of speelgoed? Gemeenschapshuis De Rots biedt woensdag 1 november vanaf 20.00 uur de ruimte aan verkopers die hun spullen te koop aanbieden tijdens een speelgoedbeurs. Alle beschikbare kraampjes zijn al gevuld. Een bezoek brengen aan de beurs kost 1,50 euro per persoon.