Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Bioscoopvoorstelling in De Adelaar over Boxtelse basiliek

Petrusfilm bevordert erfgoededucatie

LINDA VAN DE WIEL

De werkgroep 'Visualisatie Canon van Boxtel' heeft met lokale makers, onderwerp-deskundigen en een enthousiaste groep jeugdige en volwassen 'acteurs' de film 'De Sint-Petrus in Boxtel - Basiliek met een kleurrijk verleden' geproduceerd. Dinsdagavond vond in partycentrum De Adelaar de première van de film én de 'making-of' plaats.

De korte film vormt de kern van een onderwijsproject dat in eerste instantie is ontwikkeld voor de erfgoededucatie in het Boxtelse onderwijs. Christ van Eekelen is samen met pater Hans de Visser, Maarten Melis, Guus Bekooy, Hans van Liempt, Jos Vervoort en Freek Claasen sr. kartrekker van het project. Van Eekelen: ,,In 2015 is het initiatief genomen om de 49 vensters tellende Canon van Boxtel te visualiseren voor het onderwijs in Boxtel en andere mensen die belangstelling hebben voor de lokale geschiedenis van ons dorp. Dit idee komt voort uit 'Het is een wonder', het filmproject over het Heilig Bloedmirakel."

GESCHIEDENIS

In de Canon staat de geschiedenis van Boxtel beschreven. Naast het project 'Het is een wonder' werd er in 2015 ook al een korte film gemaakt over een van de onderwerpen die in de Canon voorkomen: 'Leenbrief van Boxtel uit 1356', het gelijknamige document waarmee Boxtel de status 'Rijksheerlijkheid' kreeg. De Pe-

Boxtel

Hobby & crea-markt

't Keramiek Huysje organiseert samen met gemeenschapshuis De Rots zondag 29 oktober een hobby- & crea-markt. Creatievelingen kunnen zich hier uitleven op een gevarieerd aanbod aan hobbymaterialen, zoals keramiek, sieraden, decoupage, kaarten, stansfiguren en cadeauspullen. Bovendien is er een expositie Urbex-fotografie van Manja van de Heijden. De markt is tussen 11.00 en 16.00 uur in het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat. Toegang is gratis.

trusfilm is dus de derde activiteit in het visualiseren van de Canon, die de werkgroep in samenwerking met Heemkunde Boxtel produceert. ,,De film gaat over de bouw van de basiliek maar is met moderne technieken in elkaar gezet", licht Van Eekelen toe. ,,Zo wordt er als het ware geswipet door de geschiedenis en wordt er gebruik gemaakt van het computerprogramma 'Sketch Up', een 3D-ontwerptool."

DRIE ONDERDELEN

Naast de film werd dinsdasg ook het bijbehorende lesmateriaal gepresenteerd. Dit gebeurde door Van Liempt. ,,De lesstof is verdeeld in drie onderdelen. Het eerste onderdeel behelst het bekijken van de film. Het tweede gedeelte houdt het verzamelen van gegevens over de Sint-Petrusbasiliek in. Individueel of in groepjes kiezen kinderen een onderwerp dat ze verder willen onderzoeken."

Voor jongere leerlingen kan het gaan om basale dingen zoals het timmerwerk of de beeldhouwkunst. Oudere kinderen kunnen wat complexere materie onderzoeken zoals de architectuur van de basiliek. Hierdoor is het format geschikt voor kinderen van tien tot zestien jaar. ,,Tijdens het derde onderdeel presenteren de kinderen hun bevindingen aan elkaar. Op die manier leren ze van elkaar", vertelt Van Liempt.

VOLGEND PROJECT

Het project wordt in eerste instantie onderwezen op de Sint-Petrusschool, die voorloper is op het gebied van cultuureducatie in de gemeente Boxtel. Het is de bedoeling dat de opgaven in het volgende schooljaar ook in de bovenbouw van de onderbouw van middelbare scholen onderwezen worden. Of er een volgend project volgt? ,,Plannen en ideeën zijn er zeker. Al kostte dit project veel tijd en geld, er begint al van alles te ontstaan", lacht Van Eekelen.

De Rots

VRIJDAG 27 OKTOBER

Biljarten        13.00

ZATERDAG 28 OKTOBER

Iedereen EHBO        09.00

Halloweendisco Rotskidz        18.30

ZONDAG 29 OKTOBER

Hobby- & creamarkt        11.00

MAANDAG 30 OKTOBER

Yoga SUB        09.00

Knutselen AVO        09.30

Repair Café        12.00

Biljarten        13.00

Schilderclub Oircol        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Tai chi        19.30

Zenmeditatie        19.30

DINSDAG 31 OKTOBER

Gym voor ouderen AVO        09.30

Biljarten        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Dansstichting Sparkle        18.00

WOENSDAG 1 NOVEMBER

Knutselen AVO        09.30

Biljarten        13.00

Naailes SUB        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Mindfulness        18.30

Bridgeclub De Rots        19.30

Kinderkleding en speelgoedbeurs        20.00

DONDERDAG 2 NOVEMBER

Knutselen AVO        09.30

Biljarten        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Quilten        13.30

SUB crea        13.30

Funny Country Dancers        19.00

Tai chi        19.30

FOTO BOVEN: De eerste vermelding van de Sint-Petrusbasiliek dateert van de 13e eeuw na Christus. Goed te zien op deze foto is dat het om een laatgotische kruiskerk gaat. In de Petrusfilm komt de bouw van de basiliek aan bod. (Foto: Rini van Oirschot).


Countryband

Countryband Saints & Sinners en de groep 'Rond de 50', die muziek uit de jaren zestig en zeventig ten gehore brengt, verzorgen op zaterdag 28 oktober een concert in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat in Boxtel. Rembrandt is vanaf 20.00 uur geopend voor publiek. De toegangsprijs is vijf euro.