Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LEUTVORST 'DOET UT WEL' IN LIEMPDE

Prins Joannes zwaait scepter over Ploegersland

De nieuwe Prins Carnaval en zijn adjudant van Ploegersland zijn dit weekeinde bekend geworden. Zijne doorluchtige hoogheid prins Joannes zwaait dit carnavalsseizoen de scepter. Hij wordt terzijde gestaan door adjudant Arthur. Hun motto? 'Liemt doet ut wel'.

Prins Joannes heet in het dagelijks leven Jan van den Akker. Hij is geboren in Spoordonk, maar al 28 jaar woonachtig in Liempde en getrouwd met Ingrid en samen hebben zij twee zonen: Rens en Lars. De kersverse leutvorst vindt het een hele eer om Ploegersland te mogen vertegenwoordigen. ,,Ik werd geconfronteerd met mijn eigen levensmotto; 'ge kunt ut ok nie doen'. Dat maakte de mooie gedachte in mij los om Liempde iets terug te kunnen geven. En dat nog wel als geboren Olliedonker (Spoordonkenaar). Daarom dacht ik: 'ik doe ut wel'. Liempde is een dorp waar we voor en met elkaar door het vuur gaan, alles uit de kast halen om doelen te bereiken en niet lang nadenken om iets bijzonders te organiseren om elkaar te vermaken. Dat doen we dit jaar ook weer met zijn allen!", aldus de kolderprins.

'Joannes' is de eerste doopnaam van Jan en zit al vier generaties in zijn familie. Hij geeft leiding bij het bedrijf HuybregtsRelou in Son. De prins is bovendien sportief: ,,In mijn vrije tijd mountainbike ik en speel graag tennis." Bovendien is de pretmonarch jeugdleider bij voetbalclub DVG, zat hij in het bestuur van buurtvereniging Den Berg en is hij bestuurslid van tennisvereniging De Peppelieren.

BUURMAN EN BUURMAN

Adjudant Artur Brands is de buurman van prins Joannes, ze trekken samen veel op. Met zijn vrouw Margo heeft hij twee dochters: Lenne en Maartje. In het dagelijks leven is Brands als instructeur verbonden aan Defensie. Dat de buurman ook tijdens carnaval aan de zijde van prins Joannes te vinden is, bleek geen toevallige keuze. Menig Liempdenaar liet hij al lachen met zijn buuts en sketches tijdens zittingsavonden. Bovendien maakte de adjudant enkele jaren geleden furore als prins Tuur. ,,Wij, prins Joannes en adjudant Arthur, onze partners, de kinderen en niet in de laatste plaats heel Ploegersland gaan er komend seizoen een fantastische tijd van maken zodat we met recht kunnen zeggen: Liemt doet ut wel. Alaaf!"

FOTO ONDER: Prins Joannes bestijgt (midden, rechts) dit jaar de troon van Ploegersland met zijn adjudant Artur. (Foto: Gerard Schalkx).