PRESENTATIE ECODUCT IN DE SCHUTSKUIL

ProRail houdt bijeenkomst over natuurbrug De Mortelen

De komst van natuurbrug De Mortelen dient zich aan. In september werd begonnen met afgravingen in natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen waarvan het gewonnen zand wordt gebruikt als afdeklaag op het ecoduct. Eind dit jaar begint aannemer BAM aan de daadwerkelijke bouw van de natuurbrug over het spoor. ProRail organiseert donderdag 2 november een informatieavond in herberg De Schutskuil aan de Oude Grintweg 100 in Oirschot over de bouwwerkzaamheden.

De avond wordt ingeleid met een korte presentatie over natuurbrug de Mortelen door ProRail. Daarna licht aannemer BAM het bouwproces en de planning toe. Begin 2019 moet het ecoduct helemaal klaar zijn.

Aanvang van de avond is 19.30 uur waarna rond 19.45 uur de presentaties beginnen. Aanwezigen krijgen vervolgens tussen 20.00 en 21.00 uur de gelegenheid om vragen te stellen over het project. Er zijn verschillende experts aanwezig die daar antwoord op kunnen geven.

BIODIVERSITEIT

In principe is Het Groene Woud een aaneenschakeling van verschillende natuurgebieden. De spoorlijn tussen Eindhoven en Boxtel loopt hier echter dwars doorheen. Door de bouw van de brug kunnen dieren zich verplaatsen van natuurgebieden De Scheeken naar de Mortelen en de Kampina en vice versa. Dit om de biodiversiteit binnen het Brabantse landschap te bevorderen.

Ook het edelhert, dat in maart dit jaar werd geherintroduceerd in De Scheeken, kan straks de natuurbrug oversteken. Deze zal nog wel in een beheerd gebied leven in De Mortelen en De Scheeken, in tegenstelling tot andere fauna, zoals reeën en dassen, die dan ook toegang hebben tot de Kampina.

ONTSNIPPERING

Natuurbrug De Mortelen wordt uitgevoerd vanuit van het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO), een samenwerking tussen ProRail, het Rijk en de provincies om natuurgebieden weer aan elkaar te koppelen. Het is ook een van de veertien projecten binnen het regionale uitvoeringsprogramma 'Kloppend Hart van het Groene Woud', wat ook gesubsidieerd wordt door provincie Noord-Brabant.