Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

MEDEWERKERS IN DE SCHOOLBANKEN

Blad ruimen: fikse klus voor de gemeente Boxtel

JOLEEN VAN ROOIJ

Liefst 750.000 kilogram bladeren halen de groenbeheerders van de gemeente jaarlijks op tijdens de herfstperiode. Die verzamelen zij uit de 85 bladkorven verspreid over Boxtel, Liempde en Lennisheuvel en uit de zogeheten 'tijdelijke overslagplaatsen' voor bladafval in de wijken. Deze week wordt er echter wat minder blad weggewerkt: om deze werkzaamheden veilig te doen volgens landelijke richtlijnen, zitten de betrokken medewerkers een aantal dagen in de schoolbanken om hun zogeheten Veiligheid Checklist Aannemers-certificaat (VCA) te halen.

De VCA-cursus wordt hen aangeboden door MijnGemeenteDichtbij, de gezamenlijke ambtenarenorganisatie van Boxtel en Sint-Michielsgestel en vindt plaats in de Gestelse brandweerkazerne. Tijdens deze opleiding staat 'veilig werken' centraal en wordt de deelnemers geleerd hoe om te gaan met zaken als persoonlijke bescherming, veiligheidsregels, incidenten en noodsituaties.

Peter van de Sande van Openbare Ruimte legt uit dat tijdens de dagelijkse werkzaamheden van zijn team onder meer gewerkt wordt met tractoren, snoeischaren, veegwagens, bladzuigers, een onkruidborstelmachine en een kraanwagen. ,,Als werkgever zijn wij verplicht het personeel voldoende in staat te stellen om hen veilig te kunnen laten werken, deze VCA-cursus is daar een onderdeel van."

Arie Suetens, vaste chauffeur van de kraanwagen en verantwoordelijk voor het bladtransport, vindt de studie wel wat lastig: ,,Het zijn enorm veel lettertjes en daar heb ik moeite mee. Maar ja, je steekt er altijd wel weer iets van op, denk ik dan maar."

GRATIS COMPOST

Ondertussen is de jaarlijkse 'bladveegcampagne' in volle gang. ,,Dit is een flinke klus qua planning en uitvoering", volgens Van de Sande. ,,Zodra de blaadjes vallen zorgen wij voor het verwijderen én transporteren van het afval in onze gemeente." Gedurende de maanden oktober, november en december wordt er drie dagen per week door een vast team gewerkt om het afval van de bomen op te ruimen.

Al het bladafval gaat uiteindelijk naar Den Ouden Groenrecycling in Schijndel waar het gecomposteerd wordt. In maart, tijdens de Landelijke Compostdag, mogen de inwoners gratis compost voor hun tuin ophalen bij het parkeerterrein op de hoek Hendrik Verheeslaan/Beneluxlaan in Boxtel en bij het terrein aan de Oude Dijk, nabij De Serenade in Liempde.

FOTO BOVEN: De herfst is weer van start gegaan en dat betekent dat de blaadjes weer volop van de bomen vallen. Werk aan de winkel voor de gemeente Boxtel, dus... (Foto: Albert Stolwijk).