Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BETROKKEN ZIJN BIJ HET DORP LEVERT SLAGER BEERENS VEEL OP

'Laat je zien in Liempde en doe mee'

PÅL JANSEN

Het lijkt allemaal kommer en kwel in kleine kernen als het gaat om de dagelijkse boodschappen; winkeliers vertrekken en het aanbod verdwijnt. Maar in Liempde is er toch iets anders aan de hand. De laatste twintig jaar bleef het winkelaanbod nagenoeg hetzelfde, ondanks de crisis, de opkomst van online winkelen en expansie van supermarkten. Waarom lukt daar wel wat in andere kleine dorpen niet lijkt te lukken? Brabants Centrum maakt een rondje door Liempde om dit geheim te ontrafelen. Vandaag: 'de geboren Eindhovenaar die echt Liempds is'.

Voor wie het niet weet: slager Willy Beerens (58) is geboren in Eindhoven. Hij was elf jaar oud toen het gezin Beerens verhuisde naar Liempde. Als je dit vertelt in het dorp, klinkt direct het volgende geluid: 'Maar hij is wel echt Liempds'. En zoals drogiste Stephanie Smetsers vorige week in deze krant zei: 'Liempds zijn is belangrijk'. Willy: ,,Ik was nog wel jong toen wij hier naartoe kwamen. Het enige wat ik niet wist, waren de verbanden tussen families. Ik heb die basisschoolperiode niet meegemaakt, dus het duurde wel even voordat ik doorhad wie bij welke families hoorde. Maar je gaat bij een sportvereniging, leert mensen kennen. Op de middelbare school maak je ook vrienden. En mijn vader begon de slagerij, dus daar ontmoette ik ook iedereen."

Willy kwam weliswaar uit de stad, maar werd opgevoed met een dorpsmentaliteit. ,,Daarin speelde mijn vader een belangrijke rol. In Liempde was hij bij allerlei verenigingen actief. Hij zei altijd: 'Je moet wel je gezicht laten zien en meedoen'. Dat gold zowel voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en later voor m'n bedrijf. Ik denk dat je jezelf in moet zetten voor Liempde als je hier een succesvol ondernemer wilt zijn."

INZETTEN

Maar dat is nogal abstract, 'je inzetten voor het dorp'. Willy doet dat vooral op ondernemersgebied. Hij is bestuurslid van Ondernemersvereniging Liempde, was verantwoordelijk voor Op Liemt Gemunt en voor het 'Wij-gevoel', een van de projecten van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde.

Het dubbele daaraan is dat dit alleen werkt wanneer een zelfstandige dat juist niet vanwege zijn omzet doet maar vanuit een bepaalde oprechtheid, legt de slager uit. ,,Je moet geen dingen met tegenzin doen. Ik vind het heel interessant om in het bestuur te zitten van de ondernemersvereniging. Daardoor blijf ik op de hoogte van wat er speelt in het dorp en wat er gaat gebeuren. En af en toe hoop ik met mijn boerenverstand ook iets zinnigs bij te dragen", grapt de ondernemer. ,,Als ik dat alleen voor mijn bedrijf zou doen, is het spontane eraf. In Liempde val je dan direct door de mand. Het is dan alsof ik producten ga verkopen die ik niet lekker vindt. Dat werkt ook niet."

GUNFACTOR

'Gemeende interesse tonen' of 'een keer iets voor niets doen voor een ander', dat soort zaken liggen meer ten grondslag aan het 'Liempds zijn', volgens Willy. ,,Dat is hier de gunfactor en die werkt twee kanten op. Toen het centrum werd gerenoveerd en onze slagerij niet met de auto bereikbaar was, merkte ik dat nauwelijks aan de omzet. De mensen bleven gewoon komen."

OPVOLGER

Om er voor te zorgen dat de mensen in de toekomst ook nog naar de slagerij kunnen, heeft de Liempdenaar een opvolger nodig. Willy en zijn vrouw, met wie hij de slagerij runt, willen namelijk stoppen over een aantal jaar. ,,Gezien onze leeftijden is dat ook niet zo gek. We zoeken naar iemand die in dienst komt en na verloop van tijd de slagerij gaat runnen", legt de Liempdenaar uit.

En die opvolger krijgt waarschijnlijk niet alleen de fijne kneepjes van het vak te leren, maar ook een aantal tips in het 'Liempds zijn'. Want vooral de houding is belangrijk om succesvol te ondernemer in Liempde. ,,We moeten er met z'n allen iets van maken in ons durpske", besluit de Liempdse slager.

ZORGEN

Meerdere winkeliers in Liempde zijn net als Willy al op leeftijd. En er zijn zorgen in het dorp over de opvolging van de ondernemers. Waarom die er zijn en welke oplossing er moeten komen, is te lezen in Brabants Centrum van volgende week. Dan weer een nieuw 'Rondje Liempde'.

FOTO BOVEN: 'Liempds zijn' is jezelf inzetten voor het dorp. Niet om geld te verdienen, maar omdat je het leuk vindt en een steentje bij wil dragen. ,,Anders val je in Liempde door de mand", geeft slager Willy Beerens mee.


Liempds Gemengd Zangkoor viert lustrum met megagroep

Volgend jaar viert het Liempds Gemengd Zangkoor haar 30-jarig bestaan. En om de mensen alvast op te warmen voor dit zesde lustrum, hebben de leden een wel heel bijzonder evenement bedacht: een megakoor komt zondag 29 oktober bijeen in De Serenade aan de Oude Dijk in Liempde. Ongeveer negentig zangers en zangeressen uit Liempde verenigen zich op initiatief van het jubilerende koor.

Zoals het Liempde betaamt, was de eerste gedachte van het Liempds Gemengd Zangkoor om samen te werken met meerdere zangverenigingen voor het concert. ,,We hadden eerst het idee om meerdere koren buiten Liempde aan te schrijven", vertelt voorzitter Gerda Eijkenbroek van de vereniging. ,,Maar toen zei iemand dat we het gewoon met alle Liempdse groepen moesten doen."

Zo geschiedde: Popkoor Voices, parochiekoor Cantate Domino en De Vrolijke Noot werden aangeschreven. En ze zeiden allemaal ja. Nu treden de vier zanggroepen dit weekeinde gezamenlijk op in De Serenade. Eijkenbroek: ,,Het zijn zeer diverse groepen. We hebben allemaal verschillende soorten nummers en muziekstijlen. Ieder heeft dan óók zijn eigen programma."

NEGENTIG ZANGERS

Uiteraard vermaken ook de vier koren gezamenlijk het publiek. ,,Dat is aan het einde", licht Eijkenbroek toe. ,,We zingen dan met zo'n negentig mensen tegelijkertijd met zijn allen een nummer."

Op de vraag hoe het Liempds Gemengd Zangkoor het in hemelsnaam voor elkaar krijgt om negentig mensen harmonieus te laten zingen, antwoordt Eijkenbroek lachend.,,Gelukkig hebben we in Miriam den Boer een zeer goede dirigente."

Alles bij elkaar is het evenement echter wel een hoop geregel. Eijkenbroek: ,,Met onze 33 leden zorgen we ervoor dat alles klaarstaat. Tijdens het jubileumjaar gaan we ook dingen organiseren natuurlijk, maar nu zijn we hier erg druk mee bezig."

Zondag moet alles voor 11.30 uur in ieder geval klaar staan. Dan begint het zangfeest. Wie tijdens het concert wil zitten, moet er snel bij zijn: er zijn tweehonderd zitplaatsen in De Serenade. De toegang is gratis.