Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'NADENKEN OVER INVULLING GRASVELD'

Wijk Breukelen krijgt geen eigen skateramp

HENK VAN WEERT

De bewoners van de Van der Voortweg en omgeving in de Boxtelse wijk Breukelen kunnen opgelucht ademhalen. Het gemeentebestuur ziet definitief af van de aanleg van een skateramp op het grasveld nabij het Baanderherencollege. Een behoeftepeiling onder zo'n vierduizend kinderen en jongeren leverde eerder slechts tweehonderd reacties op; de helft daarvan was vóór een skateramp. De buurt daarentegen zag het plan helemaal niet zitten...

Het idee om een skateramp aan te leggen op het grasveld op de oever van de Dommel, tegenover het Liduinaziekenhuis, werd ingegeven door opmerkingen die een wijkambtenaar oppikte onder de jeugd. Ook het feit dat de vorig jaar aangelegde skateramp nabij basisschool De Vorsenpoel in Boxtel-Oost zo in trek is bij


Wmo'ers krijgen vergoeding voor ramen lappen

Minima die gebruik maken van een Wmo-voorziening ontvangen van de gemeente Boxtel eenmalig een vergoeding om de buitenkant van hun ramen te laten lappen. Wilma Janssen, werkzaam bij Zorggroep Elde als huishoudelijke hulp, deed daarvoor in april via een ingezonden brief in deze krant een emotionele oproep aan burgemeester Mark Buijs.

Aanvankelijk kreeg Janssen nul op het rekest, maar nadat coalitiepartij SP in de gemeenteraad vragen stelde en oppositiepartij Balans een motie indiende, zegde wethouder Eric van den Broek toe te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om toch aan het verzoek tegemoet te komen. Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is huishoudelijke hulp alleen binnenshuis geregeld. Bij wijze van proef geeft B. en W. nu vouchers uit ter waarde van 50 euro om een glazenwasser in te huren. Pakweg tachtig mensen komen voor zo'n tegoedbon in aanmerking, denkt de wethouder.


de jeugd, sterkte het gemeentebestuur in de gedachte om ook in de wijk Centrum/Breukelen zo'n voorziening aan te leggen, vertelt wethouder Eric van den Broek. Temeer omdat in die wijk relatief weinig speelplekken voor de jeugd zijn.

BLANCO BLAD

Tijdens diverse bijeenkomsten in café Den Boer aan de Corpus werd met buurtbewoners overleg gevoerd over het idee. ,,Zonder dat we vooraf een plan opgesteld hadden, zijn we met de mensen in gesprek gegaan. Met een blanco blad, zogezegd. Daarbij was al snel duidelijk dat de buurt de skateramp niet zag zitten. Bovendien stelden omwonenden vraagtekens bij de behoefte onder de jeugd. De peiling die we daarom uitvoerden, leverde geen geweldige respons op", zegt Van den Broek. In een huis aan huis verspreide brief heeft hij de buurt vorige laten weten dat de skateramp van de baan is.

Ondanks dat het plan van tafel is, heeft wethouder Van den Broek een goed gevoel overgehouden aan het voortijdig met omwonenden overleggen. ,,De vorm van 'beginspraak' is weliswaar niet voor alle projecten geschikt, maar wel voor de meeste, zo is mijn mening." Op de vraag of het geen tijdrovende procedure is, schudt de wethouder het hoofd: ,,In het vervolg van het traject levert het in mijn ogen juist tijd op. Er volgen dan minder snel vragen en er ontstaat niet zo gauw gedoe."

MEER BELEEFBAAR

Nu de skateramp niet doorgaat, werpt de vraag zich op wat er dan met het doorgaans met hondenpoep bezaaide grasveld gaat gebeuren. Tijdens de gesprekken met de buurtbewoners is gebleken dat die wel voorstander zijn van een andere invulling. ,,Het moet een meer 'beleefbare' plek worden. We gaan opnieuw met de buurt aan tafel om daarvoor een plan op te stellen", aldus de wethouder.

FOTO ONDER: Het grasveld aan de Van der Voortweg in de Boxtelse wijk Breukelen moet 'meer beleefbaar' worden, vindt het gemeentebestuur. Met de buurt worden daarvoor nu plannen ontwikkeld. Een eerder plan om er een skateramp aan te leggen, is van de baan. (Foto: Peter de Koning).