Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL WIL RESTAFVAL NOG VERDER TERUGDRINGEN

Bewoners Oost kiezen variant 1 van afvalproef

HENK VAN WEERT

Een kleine vijfhonderd gezinnen in de Boxtelse wijk Oost gaan meedoen aan een proef met een andere manier van afvalinzameling. Bij hen worden de grijze en de groene kliko vanaf januari niet langer tweewekelijks geleegd. Het GFT-afval, maar ook het plastic, wordt dan voortaan elke week opgehaald. Het restafval daarentegen, de grijze container dus, kan nog maar eenmaal in de vier weken aan de straat worden gezet.

Begin september maakte wethouder Herman van Wanrooij bekend dat het gemeentebestuur begin volgend jaar een proef start om huisvuil op een andere manier op te halen. Doel is het restafval verder terug te dringen en nóg meer aan recycling te doen. De gemeente Boxtel is daarbij ambitieus. Waar een gemiddeld huishoudens nu nog zo'n 140 kilogram restafval aan de straat zet, moet dat over drie jaar nog maar 100 kilo zijn. En het streven is om dat gewicht in 2030 te hebben teruggebracht tot vijf kilo per persoon.

DRIE VARIANTEN

De 471 huishoudens die aan de proef deelnemen, wonen in het gebied tussen de Schijndelseweg, Pastoor Van Besouwplein, Nieuwe Nieuwstraat, Hendrik Verheeslaan, Dr. De Brouwerlaan, Dommeloord en Kleine Beemd. 146 gezinnen reageerden op de brief die de gemeente in september toestuurde en waarin uitleg werd gegeven over de drie varianten waaruit gekozen kon worden. Van de mensen die reageerden, koos 58 procent voor de eerste variant, zo meldde wethouder Van Wanrooij vorige week. De proef start in januari.

Van de 140 kilogram restafval die een Boxtels huishouden jaarlijks gemiddeld aan de straat zet, is slechts 15 procent écht restafval. De rest bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval (GFT), papier, plastic, textiel en glas: grondstoffen en producten die eigenlijk niet in de grijze container thuishoren.

FOTO BOVEN: Bij 471 gezinnen in een deel van Boxtel-Oost wordt vanaf januari de grijze kliko nog maar eenmaal per vier weken geleegd. De groene container én de zakken met plastic, metaal en drankkartons mogen daarentegen elke week aan de straat worden gezet. (Foto: Albert Stolwijk).


Oude Grintweg Kermis

Traditioneel wordt vier weken na het Oirschotse kermisfestijn een 'na-kermis' gehouden. Café Vingerhoeds vormt zondag 22 oktober het decor voor deze Oude Grintweg Kermis. In het café en de zaal van deze horecagelegenheid aan de Oude Grintweg 90 vindt vanaf 14.00 uur een festijn met Hollandse liederen plaats. Hans van Breugel uit Boxtel, beter bekend als Disco M'n Bruur, is deze dag de huisdeejay. Daarnaast treedt de populaire zanger Raymon Hermans op, bekend van hits als 'Favoriet' en 'Fenomeen'. Op veler verzoek is ook zanger Tygo Nendels uit Best van de partij. De toegang is gratis.


'MODE MET EEN JAARTJE MEER'

Kledingzaak Dreamz opent in november

Petra Essens, al jaren werkzaam in kledingzaken, wilde graag een winkel voor zichzelf, maar vond dat toch te risicovol. Natasja Willems, bekend van Natasja fashion aan de Rechterstraat, wilde graag een extra vestiging voor een andere doelgroep. Beide vrouwen vonden elkaar en openen half november Dreamz aan de Molenstraat 3 in Boxtel: de winkel voor mode 'met een jaartje meer'.

,,Steeds vaker moest ik nee verkopen aan mensen die een jaartje ouder zijn en op zoek waren naar kleding die beter bij hun leeftijd past. Hun stijl is vaak meer ingetogen dan wat ik in de winkel heb hangen", legt Willems uit. ,,Vanaf november kan ik mensen doorsturen naar Dreamz."

NIET OUBOLLIG

Niet dat de kleding die in de nieuwe winkel hangt oubollig is. ,,We zorgen voor een kleurrijke collectie met hippe kleding, schoenen en accessoires die voor álle doelgroepen geschikt is. Als een


Theaterstuk
'Wij, Varkenland'
op Kleine Aarde

Met theater een beeld schetsen van de toekomst van een veranderende landbouwsector. Dat wil Lucas de Man bereiken met zijn solovoorstelling Wij, Varkenland. Het optreden is een initiatief van Cultureel platform Podium Circulair en wordt gehouden op dinsdag 24 oktober op het terrein van De Kleine Aarde.

De Man gebruikt in zijn stuk het varken en diens wereld als metafoor voor een veranderende wereld en de zoektocht van het dier daarin. De artiest deed voor zijn optreden onderzoek; hij liep stage bij varkensboeren, interviewde graanhandelaars, bankiers, boeren, veeartsen en agrarische hulpverleners. Na de voorstelling volgt een discussie over circulariteit in de landbouw. De Als afsluiting draagt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers een gesproken column voor.

Aanmelden kan via e-mail: frida@podiumcirculair.nl. De avond begint om 19.00 uur, deelname kost 25 euro per persoon.

moeder met dochter komt winkelen bij Dreamz, kan het zomaar zijn dat de dochter ook slaagt", zegt Essens. Zij wordt het gezicht van de winkel, terwijl Willems met name actief is achter de schermen. ,,En Natasja fashion gaat zeker niet dicht", benadrukt de onderneemster. ,,Beide zaken sluiten juist goed op elkaar aan." De nieuwe modezaak vestigt zich aan de Molenstraat, in het pand waar voorheen Bij Juud Fashion zat.

De officiële opening wordt gehouden op donderdag 16 november van 19.00 tot 22.00 uur. Iedereen is welkom om onder het genot van een hapje en drankje de nieuwe zaak te bekijken. Daarnaast is het die avond al mogelijk om kleding te shoppen.


Nachtdieren
spotten in Liempde

Natuurwerkgroep Liempde (NWG) wil kinderen morgen, vrijdag 20 oktober tussen 19.30 en 21.30 uur kennis laten maken met vliegende diersoorten die in de nacht actief zijn. Maar ook ouders, opa's en oma's zijn welkom tijdens 'Vleugels in de nacht'. Deelname is gratis.

NWG organiseert, mits het weer het toelaat, een tocht met gids om nachtdieren als vleermuizen en uilen te spotten. Langs het Duits Lijntje, nabij café 't Groene Woud, wordt bovendien een opstelling geplaatst waarmee nachtvlinders gelokt worden. In de zaal van het café aan de Kasterensestraat 23 in Liempde staan informatiestands waar uitleg gegeven wordt hoe uilen en vleermuizen wonen en hoe de natuurwerkgroep deze nachtdieren ondersteunt.