BOXTEL EN SINT-MICHIELSGESTEL BLIJVEN ACTIEF

Toename fairtrade-producten in supers

Na inspanningen van een lokale werkgroep mag Boxtel zich sinds 2013 fairtrade-gemeente noemen. Tijdens de officiële uitreiking vier jaar geleden werd al aangegeven dat jaarlijks inspanningen verricht moeten worden om de titel te behouden. De Boxtelse werkgroep heeft die woorden ter harte genomen...

Fairtrade is het streven naar eerlijke handel; een belangrijk onderwerp in een duurzame, bewuste wereld. Boeren en producenten in met name ontwikkelingslanden krijgen een eerlijke prijs voor de producten die ze maken. Jaarlijks worden


Wilgen knotten op landelijke Natuurwerkdag

Tijdens de landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 4 november gaan leden van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) vanaf 09.00 uur een ochtendje wilgen knotten op het adres Nergena 2. Belangstellenden zijn welkom om mee te helpen.

Er wordt die ochtend volop gezaagd en geknipt. Maar deelnemers kunnen ook meehelpen om de takken weg te sjouwen om ze vervolgens op een kar te laden of er een brandstapel van te maken.

Wie 4 november niet mee kan helpen, kan ook op andere dagen aansluiten. De twee knotploegen van de WNLB zijn om de drie weken op maandag en zaterdag aan het werk. Belangstellenden kunnen zich via e-mail aanmelden bij coordinator José Poort: jmd.poort@ziggo.nl.

in Boxtel activiteiten georganiseerd om fairtrade-producten op de kaart te zetten en mensen bewust te maken. Zo bood spiegeltent Bon Salon in juni onderdak aan een activiteit waarbij kinderen hun eigen fairtrade-shirt konden versieren. Daarnaast werden producten van de Wereldwinkel en Vincentiusvereniging verkocht.

TELLING

Jaarlijks telt de lokale werkgroep het aantal 'eerlijke producten' in de Boxtelse supermarkten. Uit landelijke cijfers blijkt dat het aantal huishoudens dat fairtrade-producten koopt de afgelopen tien jaar bijna is verdrievoudigd: van 24 procent in 2007 naar 69 procent in 2016. De tellingen in de Boxtelse supermarkten laten een lichte stijging in het assortiment zien. Plus aan de Van Beekstraat spant net als vorig jaar de kroon met 154 producten, gevolgd door Albert Heijn (106), Jumbo (74), Coop Liempde (73). Zowel supermarkt Lidl als Aldi had zeven fairtrade-producten in het assortiment.

Tweemaal per jaar wordt een landelijke fairtrade-week gehouden. Van 28 oktober tot en met 5 november vindt de najaarseditie plaats. Ook in Boxtel besteedt de werkgroep extra aandacht aan eerlijke producten. Zaterdag 28 oktober wordt een verrassende activiteit georganiseerd, zo wordt beloofd. Hierover wordt volgende week meer duidelijk.

Boxtel

Alzheimer Café

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud organiseert maandag 23 oktober vanaf 19.00 uur een bijeenkomst in restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel. Het thema is 'Karakterveranderingen bij dementie'. Voor mantelzorgers is het vaak moeilijk dat mensen een heel ander karakter kunnen krijgen. Tamara Spermon, specialist ouderengeneeskunde, verzorgt een presentatie. De toegang is gratis.