Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BEGROTING OP 26 OKTOBER IN DE RAAD

Haaren blijft inzetten op leefbaarheid in de kernen

Net als in de begroting van vorig jaar stelt de gemeente de leefbaarheid in de kernen Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel centraal. In de breedste zin van het woord: van het toekomstbestendig maken van voorzieningen tot oplossingen vinden voor de gevolgen die het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) met zich meebrengen. Daarnaast wordt volop aandacht besteed aan het thema duurzaamheid. De gemeente geeft dit jaar al het goede voorbeeld...

Haaren komt in het nieuwe jaar met een agenda waarin de duurzaamheidsambities inclusief tijdspad zijn opgenomen. Vooruitlopend op dit document worden al verschillende maatregelen genomen, zoals de verduurzaming van (nieuwbouw)woningen en het ondersteunen van initiatieven in de kernen. Bovendien worden het gemeentehuis, de gemeentewerf, brandweerkazerne, milieustraat, jeugdhuis D'n Inbreng en HelvoirThuis nog voor het eind van dit jaar voorzien van zonnepanelen. In totaal komen er 785 panelen op de daken, die zo'n 190.000 kilowattuur opwekken. Dit staat gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 55 huishoudens.

Leefbaarheid, in de meest brede zin van het woord, blijft hoog op de agenda staan, stelt de gemeente Haaren. Zij ziet bij dit thema een belangrijke rol voor de dorpsnetwerker die onlangs is aangesteld. Daarnaast moeten voorzieningen in de dorpen toekomstbestendig zijn, zo stelt de gemeente. Zo ondergaat de Sint-Willibrordusschool in Esch in de komende jaren een renovatie. Inmiddels heeft een onderzoek plaatsgevonden naar de onderhoudstoestand, binnenkort vindt een vervolgonderzoek plaats naar de kosten om de school te renoveren of te vernieuwen. Ook de gevolgen van verkeerskwesties op de leefbaarheid, maken een belangrijk deel uit van de begroting. Zo verwacht Haaren dat er komend jaar belangrijke stappen worden gezet op het gebied van PHS. Duidelijk moet worden of het gekozen voorkeursalternatief over de spoorwegovergang Runsdijk/Gestelseweg (foto: Peter de Koning) in Esch haalbaar blijkt en welke maatregelen moeten worden genomen bij een maandenlange afsluiting van de N65. Esch en Helvoirt zouden te maken kunnen krijgen met behoorlijk wat sluipverkeer.

HAVENTJE

Toerisme: ook dát valt onder leefbaarheid. Met de nieuwe website www.bezoekhaaren.nl, de komst van nieuwe ommetjes en de realisatie van 't Haventje in het weiland aan de Haarenseweg in Esch hoopt Haaren recreatie en toerisme te bevorderen. Begin 2018 wordt 't Haventje aan de Essche Stroom ingericht.

De gemeenteraad buigt zich donderdag 26 oktober over de begroting 2018.