Afbeelding
Foto:

Wim Verhoeven viert laatste werkdag op Lambertusschool

Meester Wim? Gewoon 'n leuke vent

Peter de Koning

Meester Wim houdt van natuur en avontuur en kan daar goed over vertellen. Hij heeft altijd leuke ideeën, is slim en grappig. Een actieve meester die altijd bezig is. Vraag de kinderen van de Sint-Lambertusschool naar meester Wim Verhoeven en het regent complimenten. Vrijdag vierde hij het slot van een lange loopbaan op de Gemondse dorpsschool. Eén van zijn leerlingen vatte die carrière kort samen: ,,Meester Wim? Gewoon een leuke vent."

Nog wat quotes van leerlingen: ,,Soms streng, maar altijd behulpzaam en aardig. Leuk en sportief, zet zich in voor de school en vindt het fijn om kinderen iets te leren." Mooie eigenschappen. Maar wat voor meester wilde Wim Verhoeven zijn toen hij op 1 april 1976 uit militaire dienst kwam en in Gemonde zijn eerste les gaf ? ,,Geen idee. Ik ging gewoon lesgeven, dacht daar niet zo diep over na. Ik weet nog wel dat de school toen al goed stond aangeschreven, en dat is altijd zo gebleven." Na een denkpauze: ,,Als kinderen zeggen dat ik soms streng ben, bedoelen ze dat ik consequent ben. Dat geldt voor de hele school, al jaren is er een duidelijke lijn: eerlijk en recht door zee, zoals het moet. Dan ben je duidelijk naar de kinderen en functioneren zij het best. Natuurlijk is er ruimte voor een geintje, daar houden we zelfs van. Maar we gaan altijd weer op tijd aan de slag."

Opvallend veel docenten kiezen voor een lange loopbaan in Gemonde. Ook hier is de duidelijke lijn de oorzaak, vindt Wim. ,,De basis voor een fijn werkklimaat voor leerlingen, docenten en ouders. Binnen zo'n klimaat kun je als docent prima je ei kwijt. Ik heb diverse directies meegemaakt, één ding bleef altijd hetzelfde: deze school probeert het beste uit leerlingen te halen."

Kamperen

Wim kwam van de Pabo in 1974. Voordat hij in het leger moest, gaf hij nog drie maanden les aan een basisschool in 's-Hertogenbosch. Een bijzondere periode waarin hij diverse natuurprojecten organiseerde. Die liefde voor natuur en buiten zijn zou ook later extra kleur geven aan ruim 41 jaar onderwijs in Gemonde. Dat bleek onder andere uit de vrolijke presentaties door leerlingen afgelopen vrijdag. Bijvoorbeeld over het beroemde 'kamperen met groep 6'. ,,Dat startte jaren geleden met ons project Wie Durft", weet Wim nog. ,,Toen ik zei dat ze nog niet in het donker durfden te slapen, wilden de kinderen het tegendeel bewijzen. Met als resultaat de jaarlijkse kampeernacht met groep 6, ergens in een Gemondse tuin. Hartstikke leuk." Wim ging ook schaatsen of mountainbiken tijdens de gymles, en met de Gemondse Vogel- en Natuurwacht was hij vaak in het veld om kastjes op te hangen en spinnen te bekijken.

Vuurkorf

Afscheid vindt Wim een vervelend woord. Hij heeft het liever over 'mijn feestje'. En dat vierde hij vrijdag als onderdeel van het jaarlijkse Sint-Lambertusfeest. ,,Ik hoef geen aparte dag. Mijn collega's hebben het al druk genoeg." Zelf deed hij de school een vuurkorf cadeau. ,,Een plek voor warmte, gezelligheid en marshmallows. Ik wil er ook mee zeggen: houd het vuurtje brandend, blijf werken aan de belangstelling voor natuur."

Wim stak ook veel tijd in de nieuwe speelplaats voor de peuters. Het oude pleintje uit 1988 ging afgelopen zaterdag op de schop, met veel vrijwillige inzet van ouders en belangeloze hulp door hovenier Teun van der Meijden uit Gemonde. De vernieuwde speelplaats heet sindsdien Wim Verhoevenplein.

De naamgever schiet in de lach: ,,Het eerste plein in Gemonde noemen ze naar mij. Geweldig." Tot slot nog een advies voor jonge ouders: ,,Ben je het ergens niet mee eens, ga dan niet op de stoep staan kletsen. Loop de school binnen en bespreek het met ons, we staan er voor open."

GROTE FOTO: Wim Verhoeven en levensgezellin Jeanne van Lankveld-van den Oever genoten vrijdag van optredens door leerlingen.

KLEINE FOTO: Wim Verhoeven en directeur Linsey van Gansewinkel dragen marshmallow-stokken naar de nieuwe vuurkorf. (Foto's Peter de Koning)

Afbeelding