Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Van Coothhoeve VERKOCHT • 22 starterswoningen op DKA

Boxtel en Sint-Joseph sluiten deal

PÅL JANSEN

Het is rond: komende maand ondertekent de gemeente Boxtel een koopovereenkomst met woonstichting Sint-Joseph. Eind oktober of begin november neemt de corporatie 6.703 vierkante meter bouwgrond over op het terrein van De Kleine Aarde van Boxtel alsook de Van Coothhoeve. Daarvoor is wel een ingewikkelde financiële constructie nodig.

De koopovereenkomst komt, in korte bewoordingen, neer op het volgende: Sint-Joseph betaalt 890.000 euro. Daarnaast wordt er via een financiële omweg voor gezorgd dat de gemeente over een periode van 10 à 20 jaar 210.000 euro aan huurpenningen ontvangt van 't Collectief, een samenwerkingsverband tussen de woonstichting, bouwbedrijf Heijmans, Helicon, Maris Projects, SintLucas, Summa College en waterschap De Dommel.

Boxtel betaalt echter nog wel 40.000 euro aan asbestsanering. De gemeente blijft bovendien eigenaar tot alle huurpenningen zijn afgelost, waardoor het de beheerkosten voor de Van Coothhoeve à 100.000 euro ook voor eigen rekening neemt. ,,We moesten hiervoor 1,1 miljoen krijgen, daarin zijn we geslaagd", vertelt wethouder Peter van de Wiel. ,,Minus de kosten voor de asbestsanering, maar dat valt weer onder een aparte regeling."

HUURDERS

't Collectief kan vanaf eind deze maand huurcontracten tekenen met overige partijen die gebruik willen maken van ruimtes in het bezoekerscentrum of de Van Coothhoeve. ,,Een deel van de huuropbrengsten gaat naar onderhoud en energielasten. Een ander deel van de huur reserveren we om de huurpenningen af te lossen", legt directeur Rob Dekker van Sint-Joseph uit.

Zo gaat de Werkvoorzieniningschap De Dommel (WSD) een huurovereenkomst tekenen zodat die een gedeelte van het bezoekerscentrum kan gebruiken voor bijvoorbeeld sollicitatietrainingen. Andere opbrengsten moeten voortvloeien uit de verhuur van de Van Coothhoeve: het voorhuis wordt weer een dienstwoning waar waarschijnlijk de eigenaren van de aanwezige horeca in gaan wonen. Het achterhuis wordt omgebouwd voor verhuur aan derde partijen die zich bezig houden met duurzaamheid. De boerderij krijgt van Sint-Joseph een opknapbeurt zodat startuppers er werkplekken krijgen, er komt een conferentiehal en andere voorzieningen die organisaties en bedrijven kunnen gebruiken. De raad van commissarissen van Sint-Joseph moet nog instemmen met de koopovereenkomst. Maar dat is een formaliteit, volgens Dekker. ,,We hopen er aan het einde van de maand een klap op te geven."

APPARTEMENTENGEBOUW

De woonstichting ontwikkelt samen met bouwbedrijf Heijmans, het Summa College en FAAM Architects uit Eindhoven 22 duurzame sociale huurwoningen voor starters van circa 60 vierkante meter per stuk. Alles komt in één appartementengebouw dat dezelfde hoogte krijgt als een ééngezinswoning. ,,Het moesten energieneutrale huizen worden, maar ze gaan energie opleveren", aldus Dekker.

Aan de ontwikkeling van het terrein dragen naast woonstichting Sint-Joseph ook het Summa College (inrichting panden en appartementen), Helicon Opleidingen (onderhoud, beheer en ontwikkeling groen) en bouwbedrijf Heijmans (appartementenbouw) bij. 't Collectief, waar deze partijen samen met Maris Projects, SintLucas en waterschap De Dommel in verenigd zitten, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het hernieuwde duurzaamheidsproject De Kleine Aarde.

FOTO BOVEN: De gemeente verkoopt de Van Coothhoeve en 6.703 vierkante meter aan bouwgrond voor 890.000 euro. Bovendien krijgt Boxtel nog 210.000 euro aan inkomsten via huuropbrengsten. 140.000 euro betaalt de gemeente nog aan beheerkosten voor de hoeve en aan asbestsanering. (Foto: Peter de Koning).

Gemonde

Kaarten bij Irene

In de kantine van de Gemondse voetbalclub Irene wordt morgen, vrijdag 20 oktober een kaartavond gehouden. Deelnemers kunnen er vanaf 20.00 uur rikken en jokeren; 45 minuten voor aanvang is de kantine in sportpark De Laat geopend. Deelname kost 2,50 euro; er zijn diverse prijzen te winnen. De volgende kaartavond is vrijdag 3 november.


Kleine Aarde: sterk staaltje creatief boekhouden...

De nieuwste ontwikkelingen rondom De Kleine Aarde in Boxtel zijn een sterk staaltje creatief boekhouden ten laste van de Boxtelse burgers. Het college van B. en W. heeft altijd gesteld dat de opbrengst van De Kleine Aarde 1,1 miljoen euro zou moeten zijn, opgebouwd uit verkoop van bouwgrond voor appartementen en uit huur van 't Collectief. Hierbij zou de Van Coothhoeve in eigendom blijven van de gemeente.

Op expliciete vragen hierover van de gemeente hebben de onderwijspartijen die onderdeel zijn van 't Collectief zich schriftelijk garant gesteld voor een huur van 55.000 euro per jaar, tien jaar lang. Daarnaast zou ongeveer 400.000 euro ontvangen worden door de verkoop van de bouwgrond. Hoewel dit samen nog geen 1,1 miljoen euro is, was dit blijkbaar voor de gemeenteraad voldoende om mee in te stemmen. In het door de raad goedgekeurde plan van 't Collectief is ook duidelijk aangegeven dat 't Collectief slechts het beheer van de Van Coothhoeve op zich zou nemen.

Nu blijkt toch dat de Van Coothhoeve verkocht wordt voor een bedrag van 450.000 euro. Deze opbrengst wordt ineens onderdeel van de door de gemeente benodigde opbrengst van De Kleine Aarde (inmiddels opgelopen naar 1,2 miljoen vanwege kosten die door de gemeente zijn gemaakt). Die 450.000 euro komt hierdoor niet ten goede aan de gemeente Boxtel en haar burgers, maar wordt aangewend om 't Collectief een huurverlaging te geven van totaal 340.000 euro.

Deze werkwijze wordt zodanig verpakt dat het volstrekt logisch lijkt wat hier gebeurt, terwijl het compleet haaks staat op het voorstel waar de raad mee ingestemd heeft. Er is hier dus sprake van misleiding van zowel de raad als de burgers van Boxtel.

Gemeenteraad van Boxtel, neem uw verantwoordelijkheid en roep de betreffende wethouder tot de orde!

        GERLOF ROUBOS


Landschappelijk erfgoed

De Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel houdt dinsdag 24 oktober de jaarvergadering. Na afloop geeft Bert Maes van ecologisch adviesbureau Maes uit Utrecht een lezing. Als ecoloog, cultuurhistoricus en specialist op het gebied van inheemse bomen en struiken vertelt hij van alles over het onderwerp 'Het Groene Woud en Dommeldal als groen landschappelijk erfgoed'. Ook gaat Maes in op de cultuurhistorie van bossen en houtwallen in de omgeving van Boxtel. De lezing wordt gehouden van 20.30 tot 22.00 uur in gemeenschapshuis De Walnoot.