Eigen vondsten laten beoordelen door deskundigen. Het kan in de Boxtelse ArcheoHotspot. In een nieuw pand bij Oertijdmuseum Boxtel is een prachtig onderzoekslab gerealiseerd. (Foto: Peter de Koning).
Eigen vondsten laten beoordelen door deskundigen. Het kan in de Boxtelse ArcheoHotspot. In een nieuw pand bij Oertijdmuseum Boxtel is een prachtig onderzoekslab gerealiseerd. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OERTIJDMUSEUM BOXTEL HEEFT VOORTAAN EEN ÉCHTE ARCHEOHOTSPOT

'Wetenschap en recreatie matchen in Oertijdmuseum'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Binnenlopen bij een archeoloog, meekijken met wetenschappelijk onderzoek en zelf bodemschatten opgraven. Sinds zondag is ditallemaal mogelijk bij Oertijdmuseum Boxtel aan de Bosscheweg. Het museum is namelijk ingericht als ArcheoHotspot. Een unieke gebeurtenis waarmee het Boxtelse museum hoopt haar doelstelling te bereiken: 100.000 bezoekers per jaar om zo meer mogelijkheden hebben voor onderzoek.

Het prachtige nazomerzonnetje trok veel belangstellenden naar Oertijdmuseum Boxtel om de officiële opening van de ArcheoHotspot mee te maken. Wethouder Marusjka Lestrade kreeg de eer de sleutel van het nieuwe gebouw uit een oude Romeinse vaas te halen. ,,Ik vind het wel eng hoor, met mijn handen in zo'n oud ding." De wethouder had de woorden nog niet uitgesproken, of de vaas viel in scherven op de grond. Het aanwezige publiek stond perplex. Museumdirecteur René Fraaije bracht opluchting: ,,De vaas was amper een week oud", zei hij met een knipoog.

UNIEK VOOR BOXTEL

De museumdirecteur was maar wat trots op 'zijn' nieuwe ArcheoHotspot. ,,Het past goed in onze toekomstvisie, waarin we vooral willen doorontwikkelen. Uiteindelijk willen we groeien naar honderdduizend bezoekers per jaar. Op die manier is er meer ruimte om wetenschappelijk onderzoek te doen. Recreatie en wetenschap moeten hier samenkomen, dankzij de hotspot wordt die droom werkelijkheid." Bij het museum verrees een nieuw gebouw waarin een onderzoekslaboratorium en archief gevestigd zijn. Deskundigen gaan hier aan de slag met het beoordelen van vondsten en verrichten andere wetenschappelijke onderzoeken. Belangstellenden kunnen hier hun eigen vondsten laten beoordelen en een kijkje nemen.

Wethouder Lestrade noemde het uniek dat juist Boxtel een ArcheoHotspot heeft gekregen. ,,We zijn zo trots op ons Oertijdmuseum dat zelfs internationale erkenning krijgt. Voor een relatief kleine gemeente is dit écht heel bijzonder en uniek." Gedeputeerde Henri Swinkels onderschreef dit: ,,Elke dag komen hier kinderen met bijzondere historie in aanraking. Oude tijden herleven en dat moeten we blijven koesteren. De ArcheoHotspot is een mooie vorm van erkenning voor het Oertijdmuseum."

GEWOON DOEN

Tijdens de opening van de ArcheoHotspot waren er voor kinderen allerlei leuke activiteiten waarmee ze kennis konden maken met vroegere tijden. Twee vuursteenbewerkers lieten zien hoe in de steentijd gereedschap werd gemaakt. ,,Het is simpel: je moet niet te hard én niet te zacht slaan", legde het duo uit. ,,Gewoon doen en veel oefenen. Dat deden ze vroeger ook."

Een grote hit was het zoeken naar échte munten. Met metaaldetectoren struinden kinderen door een berg zand in de hoop een speciale munt te pakken te krijgen. De activiteit - georganiseerd door Heemkunde Boxtel - werd al eerder gehouden tijdens Boxtel En Route en krijgt voortaan een vervolg in Oertijdmuseum Boxtel. Er werden speciale munten geslagen die de Boxtelse jeugd kan zoeken. ,,Dat valt nog niet mee", pufte Daan. ,,Mijn munt lag best diep dus ik moest veel graven. Maar ik heb een van de allereerste munten gevonden, daar ben ik wel trots op."

Graven maar! Kinderen gingen zondag met metaaldectors op zoek naar echte munten. (Foto: Peter de Koning).