Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ZONOVERGOTEN HERDENKING VAN BOXTELSE BEVRIJDING

Stem blijven verheffen tegen intoleratie

HENK VAN WEERT

,,Vrijheid moeten we koesteren. Óndanks dat sommigen vrijheid interpreteren als vrijheid voor zichzelf en 'dus' niet voor anderen." Met deze woorden stond locoburgemeester Peter van de Wiel zondagmiddag stil bij het feit dat Boxtel in oktober 1944 werd bevrijd van de Duitse bezetter. Het was druk bij de entree van natuurgebied Kampina in de buurtschap Roond. Niet alleen vanwege de mensen die naar het verzetsmonument kwamen. Oók door de vele wandelaars die op de prachtige nazomerdag de natuur in trokken.

Het is vaak mooi weer tijdens de jaarlijkse bijeenkomst rondom het verzetsmonument. Maar een temperatuur van 25 graden Celsius werd nog niet eerder gemeten. Het mooie weer lokte ook nu veel belangstellenden naar de herdenking. Het is een trouw gezelschap dat zich op uitnodiging van Boxtel Vooruit telkens weer verzamelt rondom het in 2003 opgetrokken gedenkteken.

Locoburgemeester Van de Wiel legde samen met de 16-jarige Marnix de Koning bloemen namens de Boxtelse gemeenschap. In zijn toespraak gaf Van de Wiel aan dat hij blij was dat ook de jeugd zich betrokken voelt bij de herdenking. ,,Want wij moeten het verhaal uit de tijd van onderdrukking blijven dóórvertellen aan nieuwe generaties." Hij vervolgde: ,,Gelukkig staan steeds opnieuw helden op die onbaatzuchtig hun stem verheffen tegen intolerantie en discriminatie."

NIEUWE TEKSTREGEL

Opmerkelijk was dat met geen woord werd gerept over de plaquettes die enkele dagen vóór de herdenking werden vervangen. Temeer omdat niet alleen foutief gespelde namen zijn verbeterd, maar vooral omdat het monument een extra tekstregel heeft gekregen, waarmee álle verzetsmensen, mannen, vrouwen en kinderen die actief waren in de ondergrondse, geëerd worden. De tekst, opgesteld door theoloog Nico Bulter, is door de gemeente Boxtel aangebracht op aandringen van Jan van de Meulengraaf. Die heeft zich daar jarenlang sterk voor gemaakt.

Net als andere jaren werd de plechtigheid opgeluisterd met een vendelgroet door het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, dat het verzetsmonument vanaf het begin onderhoudt. Gildekoning Ad van Boxtel en hoofdman Jacques Habraken legden bloemen bij het gedenkteken. De muzikale omlijsting was in handen van een koperensemble van de Gildenbondsharmonie dat onder meer het volkslied vertolkte. Daarnaast traden Christian van Zogchel (zang) en Jan Jaartsveld (gitaar) op; het duo vertolkte 'De Steen' van Paul de Leeuw. Sophie van de Laar las een gedicht voor. Scouting Boxtel vormde een erewacht, terwijl ook diverse oud-militairen, aangesloten bij de Stichting Veteranen Boxtel, de plechtigheid bijwoonden.

De bijeenkomst werd voorbereid door een nieuw comité van Boxtel Vooruit. Monique Timmermans leidde de plechtigheid en werd daarbij geassisteerd door Marion de Koning en Kubra Atalay.

FOTO ONDER: Samen met de 16-jarige Marnix de Koning legt locoburgemeester Peter van de Wiel een krans bij het verzetsmonument aan de rand van de Kampina. Het gedenkteken is onder meer geplaatst in herinnering aan de mensen van de Boxtelse ondergrondse die in het najaar van 1944 ruim honderd Amerikaanse Airbornes verborgen hielden in het natuurgebied. (Foto: Peter de Koning).

De Essche siersmid Maarten Timmermans heeft van cortenstaal een nieuwe toevoeging gemaakt voor het verzetsmonument. (Foto: Peter de Koning).
Afbeelding