Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ZONNEGLANS KRIJGT EETBARE PLANTEN

Smullen van madeliefjes en tal van andere plantjes

LINDA VAN DE WIEL

Zowel bij de nieuwbouwwoningen in de straat Zonneglans als bij flat zeven van Hoogheem zijn in het kader van de Duurzame Week eetbare planten en bloemen geplant. Dit gebeurde zaterdag door buurtbewoners. Het project is een gezamenlijk initiatief van de werkgroep Eetbaar Boxtel, de gemeente en uiteraard de bewoners. ,,Het liefst planten we óveral in Boxtel eetbaar groen."

Patricia van Rooij is als wijkbewoonster een van de initiators van het plan. Ze vertelt dat de straatjes in de wijk Zonnegolven oorspronkelijk niet bedoeld waren om auto's te parkeren. ,,Door ruimtegebrek gebeurde dit wel en bleef er weinig ruimte over voor groen. Op het stuk waarop we nu eetbare bloemen en planten plaatsen, stond een heg van drie meter hoog."

Het stukje grond van acht bij drie meter heeft nu een betere bestemming. ,,Als we gaan oogsten, nodigen we alle kinderen uit de buurt uit om te komen helpen. Ze kunnen dan zelf zien wat er in de tuin groeit en ervaren hoe alles smaakt en ruikt én wat je ermee kunt doen", vertelt Van Rooij.

TRANSITIE BOXTEL

Mirjam Bemelmans is vanuit Transitie Boxtel betrokken. ,,Ik ben in Nantes geweest en zag daar zoveel groen. Dat verwacht je niet in een stad. En als het in Nantes lukt, kan het in Boxtel ook. Het gebeurt ook al op meerdere plaatsen in ons dorp, waaronder aan de Europalaan."

VEEL MEER IDEEËN

Bewoner Marcel D'Hont is niet onbekend met eetbaar groen. Als vrijwilliger van De Kleine Aarde heeft hij jaren voor het tuinonderhoud gezorgd. Hij heeft voor het project in de straat Zonneglans het tuinplan ontworpen. ,,Met de andere betrokken bewoners heb ik bedacht wat we op het perceeltje willen en wat voor groen erin past. Natuurlijk hebben we rekening gehouden met de buren, de zon en de mogelijkheden. We hebben vooral gekozen voor fruit. En we planten Japanse bottelrozen. In oktober komen daar mooie bottels aan waarvan je heerlijke jam kunt maken. In de toekomst willen we ook graag een insectenhotel plaatsen en we hebben nog veel meer ideeën. Het stukje grond is eigenlijk te klein voor onze ambities."

De zevenjarige Jip kijkt intussen nieuwsgierig naar de werkzaamheden en het bosje eetbare bloemen dat ze van Bemelmans krijgt. Na even ingespannen geluisterd én geproefd te hebben, roept ze enthousiast uit: ,, Mmm, lekker! Ik wil snel weer naar school. Dan kan ik daar vertellen dat je bloemen kunt eten, zélfs madeliefjes."

FOTO BOVEN: Bewoners van de nieuwbouwwoningen aan de straat Zonneglans in Boxtel zetten eetbare planten op een stukje grond in hun buurt. (Foto: Peter de Koning).


LEZING IN MUBO OVER EIND WOII

'Boxtel werd niet twee- maar dríemaal bevrijd'

Tijdens een lezing in museum MuBo probeert historicus Dirk Paagman zondag 22 oktober te verklaren hoe Boxtel in 24 uur tijd liefst drie keer is bevrijd. Tot nu toe werd steeds aangenomen dat bevrijders twéémaal het dorp binnentrokken: dinsdagavond 24 oktober rukten Amerikaanse Airbornes op uit hun schuilplaats in de Kampina, daags erna volgde een Britse legeronderdeel vanuit Schijndel.

Paagman (1982, Schijndel) belicht tijdens zijn lezing de oorlogshandelingen in Boxtel tussen 22 en 27 oktober 1944. Voor de gelegenheid draagt hij de militaire outfit van een soldaat van de 51ste Highland Division. Er zijn veel foto's van Boxtel tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar wie zijn de soldaten op deze foto's? Van welk onderdeel zijn de Sherman-tanks en waarom zijn deze tanks rond Boxtel ingezet? Hoe is het te verklaren dat Boxtel in 24 uur tijd liefst drie keer is bevrijd? Op deze en talloze andere vragen geeft Paagman, werkzaam als geschiedenisdocent aan het Maurick College in Vught, een antwoord.

Na vier bezettingsjaren wordt Boxtel plotseling betrokken bij het oorlogsgeweld. Op 17 september 1944 landt een onderdeel van de Amerikaanse 101e Airborne Division, de 501 Parachute Infantery Regiment, tijdens Operation Market Garden op de Schijndelse Heide. Tientallen Amerikaanse en Duitse soldaten sneuvelen in de harde en bloederige gevechten rond Schijndel, Heeswijk, Eerde en Veghel.

Boxtel zelf wordt door de Duitsers gebruikt als uitvalsbasis om de Amerikaanse linies voortdurend aan te vallen in de omgeving van Eerde en de Koevering. In de omgeving crashen enkele gliders. Enkele tientallen geallieerde Airborne-militairen kunnen zich, dankzij de hulp van verschillende inwoners van Boxtel, verstoppen in natuurgebied Kampina.

BRUGGEN OPGEBLAZEN

Begin oktober 1944 nemen de Britten de Amerikaanse linies over. Op 23 oktober vallen de manschappen Wijbosch en Schijndel aan. Een dag later wordt Boxtel bevrijd, maar niet zonder slag of stoot. Bijna alle bruggen in Boxtel en omgeving worden opgeblazen.

De lezing in MuBo start om 11.15 uur; een halfuur voor aanvang zijn de deuren geopend en is koffie en thee verkrijgbaar. De lezing (met pauze) duurt tot uiterlijk 13.00 uur. De entreeprijs is voor volwassenen is vijf euro; kinderen van 12 jaar en ouder betalen drie euro. Aanmelden kan via e-mail: info@muboboxtel.nl.