Afbeelding
Foto:

COLLEGE VAN B. EN W. WIJST VERGUNNING NIEUWE VESTIGING AF

Aldi vangt bot bij gemeente Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Boxtel heeft een streep gezet door de plannen van Aldi om op de plek van sportschool 040FIT! aan de Fellenoord een supermarkt te bouwen. Of de supermarktketen in beroep gaat tegen het besluit, is onduidelijk. Aldi laat weten het besluit van het gemeentebestuur momenteel te bestuderen.

De aanvraag die het plaatselijke bouwbedrijf BLT namens Aldi indiende voor de bouw van een super op de plek van het vroegere postsorteercentrum stelde het gemeentebestuur voor een dilemma. Het huidige bestemmingsplan laat de bouw toe, maar dat geldt niet voor de horeca- en detailhandelsvisie die twee jaar geleden werd vastgesteld. Om een zorgvuldige afweging te kunnen maken, nam het college van B. en W. enkele weken extra de tijd om de aanvraag te beoordelen, bovenop de reguliere termijn van acht weken.

De beslissing viel uiteindelijk vorige week woensdag. Ondanks dat het bestemmingsplan de vestiging van een supermarkt op het perceel aan de Fellenoord mogelijk maakt, voldoet het ontwerp van Aldi op enkele vlakken niet aan de eisen. Naast vakken op het terrein zijn in de bouwplannen ook parkeerplaatsen op het dak opgenomen. Volgens de gemeente voldoet de hellingsbaan niet; die zou te steil zijn en daardoor voor onveilige verkeerssituaties zorgen. Ook de laad- en losplek voldoet niet aan de eisen. Die zou verrijzen op de plek waar verkeersstromen samenkomen, zoals de vele fietsers van en naar het Jacob-Roelandslyceum.

Of Aldi bezwaar aantekent en/of de plannen aanpast, is niet bekend. Deze termijn bedraagt zes weken. De supermarktketen wil geen inhoudelijke reactie geven, ook niet op de vraag wat voor gevolgen de plannen op Fellenoord hebben voor de andere vestigingen aan de Kapelweg en in winkelcentrum Oosterhof.

FOTO BOVEN: Het perceel aan Fellenoord in Boxtel waar supermarktketen Aldi plannen had om een nieuwe vestiging te bouwen, ligt dicht bij het Jacob-Roelandslyceum. De komst van de supermarkt zou kunnen leiden tot onveilige verkeerssituaties, vindt het gemeentebestuur. Het is een van de redenen waarom Boxtel de vergunningsaanvraag heeft afgewezen. (Foto: Annelieke van der Linden).


E-MAILADRESSEN ANONIEME TIPGEVERS WORDEN TOCH BEKEND

BIN-websites gaan op zwart na data-lek

HENK VAN WEERT

Het in januari van dit jaar gelanceerde Buurt Informatie Netwerk (BIN), waarin burgers anoniem verdachte situaties kunnen melden, is getroffen door een data-lek. Van een aantal aangesloten mensen in de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel zijn, tegen de afspraken in, de e-mailadressen bekend geworden bij de BIN-coördinator. ,,Heel wrang", concluderen beide burgemeesters, Mark Buijs en Jan Pommer.

Vrijdagmiddag werd bekend dat de Boxtelse en Gestelse website van het Buurt Informatie Netwerk uit de lucht zijn gehaald. Burgemeester Buijs van de gemeente Boxtel en zijn collega Pommer van Sint-Michielsgestel betreuren de softwarefout. ,,Wanneer je als inwoner iets ziet dat niet in de haak is, is het van groot belang dat je dit anoniem kunt melden. Dan is het wrang als er juist in een website die daarvoor in het leven geroepen is, een data-lek zit."

Voor zover bekend is er met de anonimiteit van tipgevers naar de politie toe niets fout gegaan, stellen de burgemeesters. ,,Desondanks vinden wij en ook de politie dat de veiligheid van het BIN-netwerk nooit ter discussie mag staan. Daarom hebben we besloten de websites offline te halen tot een andere leverancier voor ons een goed beveiligde nieuwe site heeft ingericht."


Heerlijk weekje nazomeren in de herfstvakantie

Met temperaturen van rond de 25 graden Celsius biedt de herfstvakantie veel mensen de gelegenheid om deze week even heerlijk na te zomeren.

De Boxtelse horecaondernemers, die sinds vorig jaar hun terrassen een maand langer, tot en met eind oktober, buiten mogen laten staan, profiteerden en het publiek genoot met volle teugen. Maandag was het wel een heel bijzondere dag. Mensen, met korte mouwen en soms zelf in korte broek, genoten van een ijsje en keken hun ogen uit toen in het centrum van Boxtel de kerstversiering werd opgehangen in aanloop naar de feestdagen in december. Een vreemde gewaarwording...

De e-mailadressen van mensen die zich aangemeld hadden voor het BIN-netwerk zijn 'veilig gesteld'. ,,We hopen in november een doorstart te maken met ons BIN-netwerk. Want veiligheid is van ons allemaal, daar hebben we ook de ogen en oren van onze inwoners hard voor nodig", aldus Buijs en Pommer.

VERSLEUTELD

Boxtel en Sint-Michielsgestel hebben beide een BIN-netwerk. Een coördinator verzamelt anonieme meldingen van zijn of haar buurtbewoners en stuurt deze indien nodig door naar de politie of naar de gemeente. De meldingen worden versleuteld, zodat anonimiteit blijft bestaan.

Andersom kunnen politie en gemeente ook tips en waarschuwingen via de BIN-coördinator doorsturen aan alle aangesloten netwerkleden.

In dat laatste traject is door een fout bij de leverancier van de software iets misgegaan. Als een bericht niet kon worden afgeleverd in de mailbox van het aangesloten lid, kreeg de coördinator daarvan een melding. Bij die melding werd ook het betreffende e-mailadres van het het BIN-lid vermeld.

PERSOONSGEGEVENS

De twee gemeenten en het Basisteam Meierij van de politie hebben bij de Autoriteit Persoonsgegevens gezamenlijk melding gedaan van het data-lek van hun Buurt Informatie Netwerk (BIN).

Afbeelding