ONDERZOEK NAAR PLEK GROENSTORTPLAATS

Biomassaplein op Vorst nog geen gelopen race

PÅL JANSEN

Vanaf 1 januari 2019 moet een tijdelijk biomassaplein functioneren dat gebruikt wordt binnen de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught en Best. Op de proefstortplaats moet groenafval worden omgezet in energie. Het lijkt er steeds meer op dat de voorziening op bedrijventerrein Vorst B in Boxtel komt. Maar wethouder Peter van de Wiel benadrukt dat nog geen definitieve locatie gekozen is.

Eerder was de voormalige gemeentewerf aan de Brukelsestraat in Liempde in beeld als locatie voor het biomassaplein. Die plek viel af nadat daar een dassenburcht werd aangetroffen. Sint-Michielsgestel heeft helemaal geen plaats en in Vught sneuvelde recent nog een locatie aan het spoor.

In de tweede bestuursrapportage die het college van B. en W heeft opgesteld en die dinsdag 24 oktober in de Boxtelse gemeenteraad besproken wordt, staat te lezen dat het biomassaplein op bedrijventerrein Vorst B komt. Deze uitbreidingslocatie mag van de provincie alleen aangewend worden als er een thema aan is gekoppeld. Boxtel heeft daar gekozen voor duurzaamheid, zo werd vorige week dinsdag duidelijk tijdens een raadsvergadering. En dus past de komst van een biomassaplein er prima. Maar in die vergadering werd door het college nog met geen woord gerept over zo'n voorziening.

De bestuursrapportage die B. en W. echter eerder diezelfde dag tijdens de wekelijkse collegevergadering vaststelde, laat aan duidelijkheid echter niets te wensen over. 'Aangestuurd wordt op uitvoering van de werkzaamheden voor het realiseren van het biomassaplein op Vorst B vóór half maart 2018', staat te lezen in het document. Wethouder Peter van de Wiel gaf vrijdag echter aan dat dit niet juist geformuleerd. Maar omdat het aantal opties afneemt, komt de keuze voor Vorst B wel steeds dichterbij.

Naast het Boxtelse bedrijventerrein is ook een locatie in Best nog in beeld, benadrukte Van de Wiel. De beoogde plek ligt echter aan de zuidkant van die gemeente, nabij Eindhoven, en ligt daardoor voor de deelnemende gemeente excentrisch. ,,Qua transportafstanden moet je vanwege de kosten niet aan de buitengrens van een van de vier gemeenten zitten", vertelt projectleider John van Zuijlen van de gemeente Boxtel.

Volgens hem moet óók nog onderzocht worden of Vorst B überhaupt wel geschikt is voor een biomassaplein. ,,Zo kijken we naar flora en fauna en stikstofgehaltes. Daarnaast moeten we nog in gesprek met de omgeving. Er zijn gevoeligheden waarmee we rekening moeten houden. Zoals de hinder die bijvoorbeeld het datacenter van de Rabobank zal ondervinden. We kunnen niet zomaar aan de slag", aldus Van Zuijlen.

De keuze voor Vorst B is derhalve nog geenszins een gelopen race. Maar de vier gemeenten hikken wel tegen een deadline aan. Willen ze in aanmerking komen voor een subsidie van 250.000 euro die de provincie heeft toegezegd, dan moet de pilot 1 januari 2019 starten. Dus een beslissing op korte termijn is nodig, volgens Van Zuijlen: ,,Als je ziet wat het aan voorbereidingen kost om dit te realiseren, dan hopen we dat er begin volgend jaar en uiterlijk in het voorjaar een beslissing valt. Anders is een biomassaplein voor 2019 niet haalbaar."


FRACTIE PVDA/GL UIT BEZORGDHEID

'Raadsleden hebben geen zicht op ontwikkelingen jeugdzorg'

Bezorgdheid over de jeugdzorg als het gaat om organisatie, administratie, kwaliteit en toegankelijkheid, maar ook budget. Dat is de aanleiding voor een brief met vragen die de fractie van PvdA/GroenLinks in de Boxtelse gemeenteraad donderdag naar het college van B. en W. stuurde.

Fractievoorzitter Anja van den Einden en raadslid Nico Bulter van PvdA/GroenLinks zijn bezorgd over de uitkomsten van een onderzoek dat de NOS samen met het blad Binnenlands Bestuur deed onder ruim tweehonderd gemeenten. Daaruit blijkt dat steeds meer kinderen bij gemeenten aankloppen voor jeugdzorg, terwijl het jaarlijkse budget van die lokale overheden vaak al op is.

STAND VAN ZAKEN

Van den Einden en Bulter willen daarom weten hoe de stand van zaken is in Boxtel en de regio. Ook vragen ze of het mogelijk is de complexe materie te vereenvoudigen en de administratieve last te verminderen. Bovendien wil het tweetal van B. en W. weten of gestelde ambities haalbaar zijn en of de resultaten inzichtelijk en meetbaar te maken zijn voor de raadsleden.

Tot slot is PvdA/GroenLinks benieuwd of er risico's bestaan dat zich wachtlijsten vormen en de gemeente afhankelijk wordt van enkele grote zorgaanbieders.