De jonge Liempdse ondernemer Stephanie Smetsers merkt dat het belangrijk is om 'Liempds' te zijn. Sinds tweeënhalf jaar runt zij Drogist Bewust Beter Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).
De jonge Liempdse ondernemer Stephanie Smetsers merkt dat het belangrijk is om 'Liempds' te zijn. Sinds tweeënhalf jaar runt zij Drogist Bewust Beter Liempde. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Stephanie Smetsers: 'Je moet meerdere dingen verkopen in het dorp'

'Liempds zijn' is een voordeel voor jonge winkelier

PÅL JANSEN

Het lijkt allemaal kommer en kwel in kleine kernen als het gaat om de dagelijkse boodschappen; winkeliers vertrekken en het aanbod verdwijnt. Maar in Liempde is er toch iets anders aan de hand. De laatste twintig jaar bleef het winkelaanbod nagenoeg hetzelfde, ondanks de crisis, de opkomst van online winkelen en expansie van supermarkten. Waarom lukt daar wel wat in andere kleine dorpen niet lijkt te lukken? Brabants Centrum maakt de komende weken een rondje door Liempde om dit geheim te ontrafelen. Vandaag: 'de jonge ondernemer'.

Stephanie Smetsers was nog maar 24 jaar toen ze begon met drogist Bewust Beter Liempde. Zoals dat vaker gaat in het dorp, kwam ze op het idee via een kennis: die vroeg of een drogisterij beginnen niets voor haar was. ,,Er bleek toch wel een behoefte onder veel mensen. Zij misten de oude drogisterij", verwijst de Liempdse naar het verdwijnen van de DA-drogist in 2013

Dus ze waagde de stap en betrok het pand aan de Nieuwstraat. ,,Je moet in Liempde geen winkeltje beginnen als je miljonair wilt worden", bekent ze. De Liempdse vindt het runnen van de drogist vooral gezellig en houdt van het contact met de klanten. ,,Als ik in de stad winkel, dan denk ik vaak: 'god, wat onpersoonlijk'. Heb jij dat niet? Dat je vaak mensen tegenkomt die erop getraind zijn je iets te verkopen. Ik vind het persoonlijk niet prettig als iemand zo in m'n nek staat te hijgen."

GEVOEL

Desalniettemin: Stephanie moet ook verkopen. En met alleen met verzorgingsproducten is dat lastig. Daarom heeft de ondernemer een speciale speelgoedhoek voor kinderen die momenteel goed loopt. Maar vooral is ze te spreken over de verkoop van interieurspulletjes, zoals kaarshouders, fotolijstjes, geurstokjes, oliebranders. ,,De vorige ondernemer had hier ook een 'winkel van Sinkel', mensen zijn dat hier een beetje gewend", vertelt de jonge ondernemer. ,,In dit dorp moet je als winkel meerdere dingen aanbieden."

Dat ze de woonspulletjes zelf ook leuke hebbedingetjes vindt, is frappant. Net zoals Nellie van de Veerdonk van groentezaak De Pompoen zelf recepten bedenkt die ze lekker vindt, zo kiest Stephanie de dingen uit die ze zelf mooi vindt of fijn om te gebruiken. ,,Ik doe alles op gevoel", zegt ze daarover. ,,Anders hoef ik het niet in mijn winkel te hebben." De Liempdse vervolgt: ,,Ik kijk uiteraard ook naar vraag vanuit de consument. En als iets niet loopt, stop ik er gewoon mee."

Maar het hoekje met de woonspulletjes bleek een schot in de roos. Ze schat in dat hier een derde van haar omzet uit gehaald wordt. Simpel gezegd: de Liempdse ondernemer is content met haar verkopen. ,,Elk kwartaal gaat het tot nog toe beter dan ervoor", stelt Stephanie.

Nu is het nog veel te vroeg om te zeggen of de nieuwe drogist een succes is: ondernemers kijken meestal na vijf jaar of hun bedrijf rendabel is. Een goede start is in ieder geval belangrijk, weet Stephanie. Zij is geboren en getogen in het dorp en actief bij Hockeyclub Liempde, waardoor veel kennissen, vrienden en familie over de vloer komen. ,,Inmiddels heb ik de winkel tweeënhalf jaar en heb ik óók heel veel nieuwe mensen leren kennen. Maar het beste is wel om uit Liempde te komen", legt de winkelier uit. ,,Liempde is toch een soort 'wij'."

Het is een soortgelijk geluid dat bij meerdere winkeliers te horen is. Belangrijker is het om 'Liempds' te zijn dan proberen te verkopen: dat gaat uiteindelijk vanzelf. Volgende week is er weer een nieuw 'Rondje Liempde. Dan gaat Brabants Centrum dieper in op het begrip 'Liempds'.