LAATSTE DOL DWAZE WEEK VANAF MORGEN

'Boxtelaartjes' houdt na
drie jaar op te bestaan

Om de detailhandel van het dorp Boxtel te ondersteunen, bedacht stichting Brabants Centrum bijna drie jaar geleden vanuit haar ideƫle doelstelling loyaliteitssysteem Boxtelaartjes. Het leverde liefst 88 deelnemende ondernemers, 5.729 spaarpassen, 5 miljoen Boxtelaartjes (50 miljoen euro omzet) en 98 verenigingen op. Na bijna drie jaar besluiten de voorzitters van de lokale winkeliersverenigingen en Brabants Centrum het loyaliteitssysteem niet voort te zetten. De spaaractie eindigt met een laatste speciale Dol Dwaze Boxtelaartjesweek, die vanaf morgen, vrijdag 13 oktober van start gaat.

Boxtelaartjes werd in maart 2015 gelanceerd om consumenten te stimuleren hun inkopen in Boxtel te doen. Stichting Brabants Centrum droeg zorg voor de organisatie, hulpmiddelen en communicatie. Alle deelnemende winkels en consumenten gebruikten het loyaliteitsysteem gratis.

De resultaten na het eerste jaar waren veelbelovend. ,,Ik denk zeker dat het systeem een positief effect had op de deelnemende ondernemingen en winkels. Vijftig miljoen euro omzet is behoorlijk veel", zegt Bart van Roosmalen, voorzitter van winkeliersvereniging Selissen en lid van de adviesraad. Die bestond naast Van Roosmalen uit Filipe van den Borne (Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel), Hans van Erp (winkeliersvereniging Oosterhof) en Henk van der Zee (Brabants Centrum).

Dat Nederlanders graag sparen, bleek ook bij de Boxtelaartjes. ,,Dat ging uitstekend. Maar men moet ook iets hebben om voor te sparen", aldus Van der Zee van Brabants Centrum. ,,Uitgangspunt was dat er leuke aanbiedingen kwamen voor pashouders. Ondanks de energie die er van alle kanten is ingestoken, bleek dit het struikelblok voor een definitief succes voor het systeem." Zo hadden of kregen verschillende deelnemende winkels een eigen loyaliteitssysteem waar ook aanbiedingen voor bedacht moesten worden. Daarnaast bleek het lastig te zijn om structurele aanbiedingen te bedenken, zeker acties die consumenten op prijs stelden.

TE WEINIG WINKELS

Stichting Brabants Centrum deed de gehele investering van ongeveer 1.500 euro per winkel uit haar reserves, die zij in ruim zeventig jaar heeft opgebouwd. Na drie jaar zou worden bekeken of Boxtelaartjes houdbaar genoeg was voor de toekomst. Uiteindelijk besloten de stichting en adviesraad het loyaliteitssysteem niet door te zetten. Het aantal deelnemende winkels is inmiddels gedaald naar 25.

Wethouder Eric van den Broek geeft aan het 'heel erg jammer te vinden dat Boxtelaartjes stopt'. ,,Het was een uitstekende manier om als winkeliers collectief aan klantenbinding te doen. Gelukkig zien we de afgelopen jaar meer acties ontstaan waarbij ondernemers met elkaar optrekken. Hopelijk gaan die hetzelfde effect sorteren. Als gemeente zullen we dat soort collectieve initiatieven, die meer reuring brengen in ondernemend Boxtel, in ieder geval altijd positief ondersteunen."

Van vrijdag 13 tot en met zaterdag 21 oktober vindt nog eenmaal een Dol Dwaze Boxtelaartjesweek plaats waarbij alle pashouders kans maken op grote prijzen. Elders in deze krant is te lezen welke prijzen er te winnen zijn.