Afbeelding
Foto:

Twintig jaar zingen en 'eindeloze discussies'

Koor Innovation pakt uit met jubileumconcert

CARRY DIRKX

Het Essche vrouwenkoor Innovation bestaat twintig jaar en viert dat zaterdagavond 14 oktober met een gratis toegankelijk jubileumconcert. ,,Wat bezoekers kunnen verwachten? Een spetterend optreden, met allerlei verrassingen", zegt Jolanda den Ouden (59). Zij is een van de twee leden van het allereerste uur, maar het koor kent erg veel leden die al lang lid zijn. ,,We hebben een gezellige, hechte groep", verklaart Den Ouden. ,,Maar het zingen staat echt voorop."

Behalve Den Ouden is ook Judith van Weert (51) vanaf de oprichting betrokken bij het koor. Innovation begon met een stuk of zestien vrouwen uit Esch, die bij elkaar waren geroepen door Sonja Michels, die destijds ook in het dorp woonde. ,,Zij wilde eigenlijk een kinder- of jongerenkoor oprichten", zegt Van Weert. Het animo bleek echter groter onder net iets oudere vrouwen en dus werd Innovation 'een dameskoor voor alle leeftijden'. Den Ouden en Van Weert houden allebei van muziek maken en zingen, dus zij hadden er zin in. ,,We hadden toen nog kleine kinderen, dus we moesten iedere week een oppas regelen. Maar we móesten naar dat koor. Het was een leuke club bij elkaar."

STAL

Het repetitielokaal veranderde van een huiskamer met houtkachel - ,,Veel te heet!"- , naar de stal van de familie van Weert. Er werd gezongen tussen het speelgoed, de fietsen en de tractor. ,,Ik zette koffie voor het hele stel", zegt Van Weert. ,,We zongen regelmatig in de kerk en daarvoor kregen we een tientje per maand. Daar betaalde ik de koffie van, want contributie hadden we toen nog niet. Ook geen professionele dirigent; Sonja leidde het koor." Langzaam maar zeker ontgroeide het koor die wat vrijblijvende beginfase en kwamen er professionele dirigenten. Daarmee werd ook het repertoire ingewikkelder, met liedjes met drie of vier verschillende stempartijen. Wat bleef was een hechte club, van gemiddeld 45 vrouwen, die graag komen zingen. En zeuren, want dat hoort ook bij Innovation, vindt Den Ouden. ,,Er zijn eindeloze discussies. Vooral over het repertoire."

De leden bewaren talloze bijzondere herinneringen aan de afgelopen twintig jaar. Mooie optredens, samen met onder andere de fanfare, De Knoestjes en het Essche Mannenkoor. Een liedje - 'De Vijgenboom' - wat knettervals werd gezongen. Jaarlijkse uitstapjes waarbij de leden van het koor altijd wel een keer in zingen uitbarsten. Veel indruk maakte het plotselinge overlijden van koorlid Petra Schellekens, ruim een jaar geleden. Het koor zong tijdens haar afscheidsdienst en zong zelden mooier; tekenend voor de hechtheid van de groep en de onderlinge betrokkenheid.

Zaterdag viert Innovation haar twintigjarig jubileum met het concert 'Kleurende klanken', vanaf 20.00 uur in dorpshuis De Es. ,,De kleur is er zeker en de klanken ook", zegt Den Ouden lachend. ,,Het wordt een spetterend optreden, met verrassingen." De Essche Hobbyclub maakte een prachtig decor en het koor wordt ondersteund door een combo met gastmuzikanten. Alles onder leiding van dirigent Jacques Noyons. Toegang tot het concert is gratis.

FOTO BOVEN: Koor Innovation tijdens de Uitmarkt in 2006. (Archieffoto: Brabants Centrum).


Dag van het Fruit:
proeven van
Brabantse bodem

Stichting Fruitcultuur Brabant organiseert op zondag 22 oktober van 11.00 tot 17.00 uur de Dag van het Fruit. Dat gebeurt in bezoekers- en ontmoetingscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde. Bezoekers kunnen die dag leren over en proeven van puur Brabants fruit.

,,Steeds meer mensen herontdekken hoe lekker een oud vergeten fruitras smaakt. Hoe mooi het er uit ziet en hoelang het vaak goed te bewaren is", licht de organisatie het evenement toe. Om de fruitcultuur in Brabant te promoten, presenteert de stichting op 22 oktober in D'n Liempdsen Herd zoveel mogelijk verschillende appels, peren en kweeperen van Brabantse bodem. De bedoeling is dat er uiteindelijk 150 verschillende soorten te zien zijn. Bovendien staan er snoeidemonstaties, fruitproeverijen en diverse presentaties op het programma. Toegang tot de Dag van het Fruit is gratis. Meer informatie: www.fruitcultuurbrabant.nl.