Afbeelding
Foto: Carry Dirkx

SINT-WILLIBRORDUSSCHOOL IN ESCH KRIJGT BIJZONDER BEZOEK

'Brandweerman, dát wil ik worden'

CARRY DIRKX

Ineens kwamen er dinsdagmiddag rookwolken uit het schoolgebouw van de Sint-Willibrordusschool in Esch. Gelukkig was dit een gepland onderdeel van een onverwacht bezoek van de brandweer. Enkele mannen van de post in Haaren kwamen mét brandweerauto naar de school toe en gaven informatie en workshops aan de enthousiaste leerlingen, die vol vragen zaten. Soms onverwachte, zoals deze van een kleuter: ,,Brandweerman, mag ik naar de wc?"

Het bezoek van de brandweer was een verrassing voor de leerlingen van de school en betekende ook de spectaculaire opening van het schoolproject 'Veilig helpen'. De opening sloot aan bij een ontruimingsoefening, die nu nóg realistischer leek. Yelle de Kort (10) stond aan het eind van de middag te genieten op het schoolplein ,,Ik wist niet dat ze kwamen", zei hij. ,,Nee, ik was niet geschrokken van de rook. Ik dacht al dat het erbij hoorde." Op een powerpointpresentatie had hij gezien wat de brandweer zoal doet en hij had ook een oefening gedaan in het klaslokaal vol rook. ,,Ik moest geblinddoekt een pop zoeken." Ook mocht hij op het schoolplein met een grote tang een plastic bekertje optillen, maar dat was niet echt gelukt ,,Met zo'n tang knippen ze bijvoorbeeld het dak van een auto open, bij een botsing. Dat heb ik geleerd."

De allerkleinsten dromden rond de bluswagen, waar brandweerman Bennie van de Wiel geduldig alles liet zien: slangen, knipperende lichten, de ladder, meestal gevolgd door een bewonderend 'Wauw!' van de kinderen. ,,Brandweerman, dát wil ik worden", besloot Teun van der Bruggen (4) ter plekke.

FOTO BOVEN: Leerlingen van de Sint-Willibrordusschool hingen dinsdag aan de lippen van de aanwezige brandweermannen. (Foto: Carry Dirkx).


Raad de Ploegersprins

De nieuwe carnavalsprins van Ploegersland wordt 21 oktober geïnstalleerd. Tot die tijd geeft De Ploegers wekelijks een tip die tot de juiste naam kan leiden. Onder de goede inzendingen worden twee kaartjes voor de zittingsavonden verloot. De vijfde aanwijzing: 'Een paard van staal daar put hij zijn kracht uit. Eenmaal bergopwaarts wordt het gestald. Een balletje kan raar rollen wat niet wegneemt dat hij wel eens een ander pad in slaat. Deze toekomstige prins vertoeft graag op grote hoogte en voelt zich gelaarsd en wel zeker op zijn gemak'. Inzendingen kunnen naar redactie@ploegers.nl.

Gemonde

Rikken en jokeren

De jaarlijkse rik- en jokeravonden van gilde Sint Anthonius & Sint Sebastiaan starten vanaf vrijdag 13 oktober in de accommodatie aan de Kaal Hoefsteeg. Inschrijfgeld is 2,50 euro.

Quiltgroep De Keien

Vanwege haar zilveren jubileum organiseert quiltgroep De Keien een tentoonstelling waar zelfgemaakte quilts van leden te bezichtigen zijn. Het publiek is welkom op zaterdag 28 en zondag 29 oktober van 11.00 tot 17.00 uur in dorpshuis De Kei aan de Sint-Lambertusweg. De toegang is gratis.

Blusslangen, een brandweerwagen: het schoolplein van de Sint-Willibrordusschool was dinsdag omgetoverd tot demonstratieplek.