Afbeelding
Foto:

VOORBEREIDING OP RECONSTRUCTIE BOXTELS MARKTPLEIN

Onderzoek naar weekmarkt op Breukelsplein

HENK VAN WEERT

Binnenkort start een 'serieus onderzoek' om de vrijdagse weekmarkt in Boxtel in het najaar van 2018 enkele maanden te verplaatsen naar het Breukelsplein. De ambulante handel kan na de kermis niet op de Markt terecht, omdat die wordt heringericht. Waar de geparkeerde auto's moeten blijven als de weekmarkt inderdaad naar het Breukelsplein gaat, is nog niet duidelijk.

Centrummanager Berry Dankers vertelde dinsdagavond tijdens een gemeenteraadsvergadering dat hij nog altijd een fervent voorstander is om de marktkramen volgend jaar tijdelijk naar het Breukelsplein te verhuizen. Het was één van de aandachtspunten die hij te berde bracht toe hij een jaar geleden aantrad in zijn nieuwe functie. Maar een besluit daarover is nog altijd niet genomen, zo werd deze week duidelijk. Dankers gaf aan dat binnenkort een onderzoek wordt uitgevoerd onder alle betrokkenen.

Tijdens de kermis en andere afsluitingen van de Markt wordt de weekmarkt verplaatst naar de Hendrik Verheeslaan. De ondernemers willen de 'reuring' die ambulante handel teweeg brengt op vrijdagochtend graag in het centrum houden.

Fractievoorzitter Wim van der Zanden van oppositiepartij Balans wilde van Dankers weten aan welke alternatieven hij denkt voor de geparkeerde auto's die nu op het Breukelsplein staan. ,,Tja, tijdens de kermis is het Breukelsplein óók niet te gebruiken door automobilisten", ontweek Dankers de vraag. Luc Broos, voorzitter van stichting Centrummanagement Boxtel, gaf aan dat nog geen 'panklare oplossing' voorhanden is voor het parkeerprobleem dat ontstaat door de verplaatsing van de weekmarkt.

DINO-APP

Dankers en Broos gaven deze week in de raadsvergadering de stand van zaken weer over het centrummanagement. Naar aanleiding daarvan wilde raadslid Stefan de Nijs (Combinatie95) weten wat de resultaten zijn van de app Dino Hunter Boxtel die afgelopen zomer werd gelanceerd. Dankers meldde dat van de 20.000 bezoekers die sindsdien het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg bezochten, vierduizend mensen de app hebben gedownload. ,,En ik hoor van ondernemers dat er best behoorlijk wat museumbezoekers naar het centrum komen." Richard Strik, voorzitter van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, viel de centrummanager bij. ,,Ik merk het in mijn eigen cafetaria. Heel wat mensen stellen er vragen over. Concrete cijfers heb ik niet, maar het heeft écht effect."

De Nijs vroeg ook wat er is gedaan met de aanbevelingen die 'retailprofessor' Cor Molenaar enkele jaren geleden deed om het centrum van Boxtel aantrekkelijker te maken voor het winkelend publiek. Centrummanagementvoorzitter Broos gaf toe dat de aandacht voor diens rapport 'enigszins verzand' is. Maar volgens wethouder Eric van den Broek is met 70 tot 80 procent van de aanbevelingen op de een of andere manier toch wel iets gedaan.

WENSEN

Namens de fractie van D66 vroeg raadslid Fons van Heesch of het Centrummagement wensen heeft. Dankers antwoordde dat hij graag een ondernemer verwelkomt die een versmarkt vestigt. ,,Als dat zou lukken, liet ik de harmonie aantreden. Maar ik ga natuurlijk niet op de stoel van een makelaar zitten..."

Toch gaf Dankers aan graag mee te werken aan de komst van nieuwe winkels. ,,Een mooi voorbeeld is wellicht de kapsalon die zich vestigt aan de Markt, tegenover het gemeentehuis. De betreffende ondernemer had aanvankelijk twijfels omdat de Markt volgend jaar op de schop gaat en de parkeerplaatsen grotendeels verdwijnen. Ik heb hem erop gewezen dat achter het gemeentehuis een nieuw parkeerterrein komt en dat trok hem over de streep om zich in Boxtel te vestigen."

ALDI

Op vragen van raadslid Van der Zanden hoe het staat met de verhuisplannen van Aldi, meldde wethouder Van den Broek dat B. en W. hierover komende week een besluit neemt. Begin augustus werd bekend dat de supermarkt een winkel wil openen aan de Fellenoord, op de plek van sportschool 040Fit! Het bestemmingsplan laat dit toe, maar de detailhandelsvisie van de gemeente Boxtel niet. Dat stelt het gemeentebestuur voor een dilemma.

FOTO BOVEN: Het Breukelsplein is in beeld als tijdelijke locatie voor de vrijdagse weekmarkt. De kramen moeten in het najaar van 2018 tijdelijk van de Markt omdat die wordt gereconstrueerd. (Foto: Henk van Weert).

Boxtel

Ierse sessie

In bed & breakfast In den Boogert aan de Oude Boomgaard in Boxtel wordt zondag 15 oktober de maandelijkse Ierse sessie gehouden. Van 13.30 tot 16.30 uur wordt gezongen en gedanst op Ierse muziek. Instrumenten die typerend zijn voor de Ierse muziekcultuur spelen de hoofdrol. Muzikanten zijn welkom om aan te sluiten.