'Verschilmakers' grijpt naast Erfgoedprijs

'De Verschilmakers', een project dat het verhaal van de witte zusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika levend moet houden, was één van de drie genomineerden. Maar de Erfgoedprijs Brabant, een bedrag van 10.000 euro, ging vorige week naar 'Blind Walls Gallery', dat werkt aan een nieuw stadsgezicht voor Breda.

Blind Walls Gallery is gebaseerd op de rijke historie van de stad. Met een website, applicatie en rondleidingen kan iedereen de zestig gerealiseerde muurschilderingen door heel Breda bewonderen. De prijs werd vorige week donderdag uitgereikt door gedeputeerde Henri Swinkels, tijdens een bijeenkomst in Tilburg. Het publiek mocht via internet stemmen op de drie finalisten.

Het Boxtelse verhalenproject De Verschilmakers wil onderstrepen dat het leven en werk van de missiezusters, die zich in 1896 vestigden in het klooster Sancta Monica te Esch, ook vandaag de dag kunnen inspireren. Marina van Dalen is coördinator van de zusters in Boxtel en is een van de kartrekkers van het project. Van Dalen weet zich gesteund door de Boxtelse fotografe Laila Willems en schrijfster Ilse van Dongen. Samen werkten ze al aan het eerder dit jaar verschenen boek 'Dragers van hoop, een leven lang missie' waarin tien levensverhalen van witte zusters staan opgetekend. Het boek bood zoveel inspiratie dat een vervolgproject werd bedacht. Het resulteerde in De Verschilmakers.


Orgelconcert

Tommy van Doorn verzorgt op zondag 15 oktober een concert op het Smitsorgel van de Sint-Petrusbasiliek. Van Doorn start met een virtuoos jeugdwerk van Bach: het Praeludium und Fuge in D-dur. Daarna volgen werken uit de Franse school, waarbij met name de Symphonie Dominicale van Léonce de Saint-Martin opvalt door zijn monumentaliteit. Het werk is opgezet als een symfonische mis, compleet met een Kyrie, een Offertoire, een Sanctus-Benedictus, een Communion en een Sortie. Van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen wordt de 125e sterfdag herdacht met een uitvoering van het bekende Thema met Variaties. Het concert start om 20.15 uur. De toegangsprijs bedraagt acht euro.