Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

HELICON-ONDERZOEK IN GEMEENTEHUIS

'Gedragsverandering is beste vorm van energiebesparing'

HENK VAN WEERT

Drie mbo-studenten van Helicon in Boxtel zijn deze week gestart met een onderzoek om energie te besparen in het gemeentehuis. Het dak van het gebouw ligt al jaren vol zonnepanelen, maar door gedragsverandering zijn er nog meer resultaten te bereiken, zo is de overtuiging.

,,Wij willen als gemeente Boxtel voorop lopen in duurzaamheid en dan is het goed om kritisch op onszelf te zijn." Met deze woorden leidde wethouder Peter van de Wiel dinsdagochtend een presentatie in van Lisanne Falkus, Martijn de Jonge en Paul Streefland, derdejaars studenten die de opleiding tot Green Engineer volgen aan Helicon. Voor hun afstudeerproject zochten ze een bedrijf dat mee wilde werken aan een plan voor energiebesparing. Bij de gemeente vonden zij gehoor.

,,Gedragsverandering is de meest goedkope en efficiënte manier om te besparen. Denk aan het gebruik van de waterbesparingsknop op het toilet. Maar ook aan de ecoviewer op het beeldscherm van je computer", vertelde het drietal bij aanvang van de wekelijkse collegevergadering van B. en W. Daarbij schoven voor deze gelegenheid ook diverse sectorhoofden aan tafel die hun team warm moeten maken voor het plan om gas-, elektra- en waterverbruik terug te dringen. Het onderzoek duurt tien weken.

DUURZAAMHEIDSWEEK

Na afloop van de Helicon-presentatie belichtte B. en W. diverse activiteiten en nieuwtjes in het kader van de lokale Duurzaamheidsweek die deze dagen wordt gehouden. Vorige week werd al bekend dat op 15 november in kringloopwinkel Het Goed een maatschappelijke beursvloer wordt gehouden. Bedrijven, instellingen en verenigingen kunnen er goederen en diensten ruilen, dus zonder de portemonnee te trekken. Bovendien wordt het gebouw van de gemeentewerf uitgerust zonnepanelen. ,,En Boxtel is in de regio Brabant-Noord kartrekker op het gebied van energietransitie. Samen met de andere gemeenten in deze regio, de provincie en de waterschappen gaan we aan de slag om een goede mix te vinden tussen de aanleg van velden met zonnepanelen en de bouw van windmolens. Om zo op een grootschalige manier duurzame energie te winnen", aldus wethouder Van de Wiel.


Afvalproject Hoogheem wint duurzaamheidsprijs

LINDA VAN DE WIEL

In gemeenschapshuis De Rots in Boxtel werd dinsdagavond de tweejaarlijkse duurzaamheidsprijs uitgereikt. Winnaar van de avond was het 'Grondstoffenproject Hoogheem' dat zowel de jury- als de publieksprijs binnensleepte. ,,Ik ben er heel blij mee. We hebben er met z'n allen hard voor gewerkt", aldus een trotse Guus Eltink, voorzitter van Huurders Vereniging Hoogheem. De tweede prijs was voor woonproject Tiny Houses. De organisatie achter de Groene Innovatieroute nam de derde prijs mee naar huis.

Voordat juryleden watergraaf Peter Glas van waterschap De Dommel, Hans Barelds van de Raad van Toezicht van Energie Coöperatie Boxtel en wethouder Peter van de Wiel hun keuze voor het meest duurzame project bekend maakten, was het podium voor de vijf genomineerden. Alle initiatiefnemers kregen tien minuten om hun projecten toe te lichten . Presentator Joost van der Pluijm gaf aan dat er ook slechts vijf inzendingen waren. ,,Ik vind dat jammer. Er zijn veel meer initiatieven", zei hij.

Het woord was allereerst aan Thomas van Gerven, Carolien Verhagen en Sanderijn Wingens van het project 'Tiny Houses'. Zij vertelden over de duurzame eenpersoonshuisjes waarvan toekomstige bewoners zoveel mogelijk zelfvoorzienend willen zijn. Rob Strik van 'Strik Recreatie' vertelde over de voordelen van de elektrische fluistersloep. Hij noemde hierbij met name horeca, toerisme en natuurbeleving.

PRAATSTOK

Leo de Beer gaf uitleg over de 'Talking Stick' ofwel praatstok. In een betoog gaf hij uitleg over de meerwaarde van de Talking Stick waarbij degene die het attribuut vast heeft automatisch het woord heeft: ,,Gebleken is dat mensen met meer rust praten omdat ze weten dat ze niet worden onderbroken. Ook wordt er beter naar elkaar geluisterd omdat men weet dat iedereen aan de beurt komt." Graag zou De Beer de kans krijgen de methode toe te passen tijdens onder meer gemeenteraadsvergaderingen. Miriam Bemelmans nam het woord namens 'Transitie Boxtel' en gaf toelichting op de Groene Innovatieroute die zaterdag gehouden werd op bedrijventerrein Ladonk-Vorst. Hierover is elders in deze krant meer te lezen. ,,Twintig bedrijven laten zien dat er veel innoverende successen zijn."

PLANNEN

Als laatste nam Guus Eltink namens de latere winnaar Huurders Vereniging Hoogheem het woord. ,,In het verleden werd afval op Hoogheem niet gescheiden. Uit een bewonersenquête bleek dat huurders dit wel graag wilden. We hebben toen een aantal partners gezocht en zijn begonnen met het scheiden van plastic. Dit is langzaam uitgebouwd naar oud ijzer, oud papier en glas. En we hebben nog veel plannen."

De jury roemde het grondstoffenproject: ,,Jullie hebben met een actieve club vrijwilligers het schijnbaar onmogelijke mogelijk gemaakt. Dit kan landelijke aandacht gaan trekken." De winnende initiatieven ontvingen geldprijzen van respectievelijk 500, 300 en 200 euro. Tijdens de avond werd duidelijk dat de projecten die op de plaatsen vier en vijf eindigden allebei 100 euro kregen.

FOTO ONDER: De winnaars van de Duurzaamheidsprijs in Boxtel. V.l.n.r: Guus Eltink en Rita van Berkel van Huurders Vereniging Hoogheem, Carolien Verhagen, Thomas van Gerven en Sanderijn Wingens (Tiny Houses Boxtel) en Mirjam Bemelmans (Transitie Boxtel). (Foto: Albert Stolwijk).