Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL PLAATST NIEUWE PLAQUETTES OP VERZETSMONUMENT

Een eerbetoon aan álle verzetsmensen

HENK VAN WEERT

Als Boxtel zondagmiddag 15 oktober stilstaat bij de bevrijding van de Duitse bezetting, heeft het verzetsmonument aan de rand van natuurgebied Kampina nieuwe plaquettes. Met dezelfde namen, maar nu zonder schrijffouten. Bovendien is een extra tekst toegevoegd aan het in 2003 onthulde herdenkingsteken: als 'eerbetoon aan alle mannen, vrouwen én kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsdaden in en rond Boxtel hebben verricht'.

Jan van de Meulengraaf heeft de afgelopen jaren meermalen bij de gemeente Boxtel aan de bel getrokken. De namenlijst is volgens hem niet volledig; onder meer zijn pleegvader ontbreekt. In brieven aan B. en W., maar ook via ingezonden stukken in deze krant, pleitte hij voor aanpassingen. Eerder dit jaar werd hij uitgenodigd voor een gesprek met burgemeester Mark Buijs en wethouder Herman van Wanrooij. Ook twee nabestaanden van verzetsmensen, Sjan Paashuis en Hans Dekker, schoven aan tafel. In overleg werd besloten nieuwe plaquettes te maken. En net als de bestaande platen uitgevoerd in cortenstaal.

Maandag zouden de in staal gegraveerde namenlijsten op het destijds door wijlen Broer van Houtum ontworpen monumentje worden geplaatst. Van de Meulengraaf gaf daarbij aan 'niet helemaal' tevreden te zijn met de aanpassingen, maar zich uiteindelijk toch te kunnen vinden in de 'democratisch gekozen oplossing'. Die voorziet onder meer in de toevoeging van de in de inleiding genoemde tekst, opgesteld door theoloog Nico Bulter.

TE SMAL...

De inmiddels 80-jarige metselaar Sjef Pastoor, een van de vrijwilligers die veertien jaar geleden de sokkel en muurtjes van het monumentje optrok, was ook van de partij. Om erop toe te zien dat de uitstekende siervoegen, het zogeheten knipwerk, niet beschadigd zouden raken. Bovendien zou hij de ruimte rondom de plaquettes opnieuw dicht voegen.

Maar zover kwam het niet. Althans, niet maandagochtend. De stalen platen bleken niet de goede afmetingen te hebben. De Essche siersmid Maarten Timmermans, die de plaquettes in opdracht van de gemeente Boxtel elders had laten maken, schrok zich een hoedje. Maar de vakman beloofde nog voor de herdenkingsplechtigheid komende zondag nieuwe exemplaren te leveren. Die heeft hij gistermiddag alsnog gemonteerd.

HERDENKING

Zondag 15 oktober legt burgemeester Buijs om 13.30 uur bloemen bij het verzetsmonument. Het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris luistert de korte plechtigheid op met een vendelgroet en serveert na afloop koffie en thee aan de bezoekers. Scouting Boxtel verzorgt een erewacht en ook een afvaardiging van de Stichting Veteranen Boxtel is aanwezig.

FOTO BOVEN: Siersmid Maarten Timmermans uit Esch schroeft een van de bestaande plaquettes los om die te vervangen door een nieuwe gegraveerde namenlijst. Sjan Paashuis, Jan van de Meulengraaf, wethouder Herman van Wanrooij en Hans Dekker kijken belangstellend toe. (Foto: Peter de Koning).