OERTIJDMUSEUM OPENT ARCHEOHOTSPOT

Kinderen graven muntjes op met een metaaldetector

Gedeputeerde Henri Swinkels opent zondag 15 oktober om 12.00 uur de nieuwe ArcheoHotspot in Oertijdmuseum Boxtel aan de Bosscheweg. Op die dag kinderen ook zelf 'bodemschatten' opgraven. Daarvoor kunnen ze gebruikmaken van metaaldetectoren van Heemkunde Boxtel. In juni was zo'n activiteit een groot succes tijdens Boxtel En Route, maar toen moesten vondsten weer worden ingeleverd. Deze keer is dat niet het geval...

Heemkundigen begroeven tijdens Boxtel En Route voorwerpen nabij het Duits Lijntje in de Liempdse buurtschap Kasteren. Vervolgens mochten kinderen met metaaldetectors op zoek. ,,Dat was een doorslaand succes dat we tijdens de opening van de ArcheoHotspot graag willen herhalen", vertelt voorzitter Dik Bol van Heemkunde Boxtel. In juni moesten de opgegraven voorwerpen echter worden teruggegeven, zodat ze opnieuw konden worden begraven voor andere speurders. ,,Dat leidde tot teleurstellingen. Deze keer hebben we speciale munten laten slaan. Die mogen de kinderen houden als ze zijn gevonden in een deel van de museumtuin."

ZONDER AFSPRAAK

Vanaf komende zondag kunnen mensen zonder afspraak op de koffie bij een archeoloog die uitzoekt waar die ene scherf, dat stukje bot of aardewerken potje precies vandaan komt en hoe oud het is. Zes dagen per week – van dinsdag tot en met zondag - zijn belangstellenden welkom om hun bodemvondsten te laten beoordelen bij de ArcheoHotspot dat is ingericht in het Boxtelse Oertijdmuseum.

De opening van de ArcheoHotspot valt samen met de Nationale Archeologiedagen. Tijdens de feestelijke opening demonstreren vrijwilligers hoe in de steentijd gereedschap werd gehakt uit grote brokken vuursteen. Er worden bijlen, speerpunten, messen en krabbers gemaakt. Daarnaast is er een nieuwe expositie ingericht met een vijftal vitrines vol archeologische vondsten uit Boxtel.

LABORATORIA

Om archeologie voor iedereen tastbaar en toegankelijk te maken, startte het Allard Pierson Museum in Amsterdam enige jaren geleden met de ArcheoHotspots. Op verschillende plekken in Nederland kunnen inwoners die denken dat ze een archeologische vondst hebben gedaan, binnenlopen bij een archeoloog. Een team van deskundigen helpt bij het bepalen van de ouderdom en het vroegere gebruik van een voorwerp.

Boxtel heeft vanaf zondag dus zijn eigen ArcheoHotspot. Die is onderdeel van twee gloednieuwe laboratoria binnen het Oertijdmuseum. Hier zal onderzoek worden gedaan voor het museum zelf, maar ook in opdracht van onder andere musea en universiteiten.

VRIJWILLIGERS

Daarnaast werkt elke eerste zaterdag van de maand vanaf 10.00 uur een groep vrijwilligers van de archeologiewerkgroep binnen Heemkunde Boxtel aan het schoonmaken en beschrijven van voorwerpen die zijn geschonken aan de Boxtelse ArcheoHotspot. Deze experts zijn van alle markten thuis. Van de tijd van Napoleon tot de Romeinse periode en van de steentijd tot de middeleeuwen: ze bezitten brede kennis op het gebied van archeologie.

Ook zonder scherf, stukje bot of vuursteen zijn mensen welkom. Bijvoorbeeld om te kijken hoe de archeoloog vondsten restaureert, om vragen te stellen of om te helpen met sorteren.