Afbeelding
Foto:

Aanpassing herinrichting om kosten te beteugelen

Platanen blijven op de Markt

De herinrichting van de Markt in 2018 kost meer dan begroot. Een van de maatregelen om de kosten te beteugelen, is het laten staan van de karakteristieke platanen. Het Boxtelse college van B. en W. schrapt het idee om de bomen te verplaatsen naar een andere plek in het centrum. Niet alleen vanwege de kosten; ook de vele bezwaren van centrumbewoners spelen een rol.

De geplande herinrichting van de Markt kost meer dan tot nu toe begroot. Er dreigt een tekort van 700.000 euro. Dit komt onder meer door een uitbreiding van de herinrichting van de cultuurhistorische as tussen Sint-Petrusbasiliek en kasteel Stapelen (project STA-P). Daarnaast kan een taakstellende bezuiniging voor de reconstructie van Markt niet worden waargemaakt en wil het college ook nog wensen die bewoners aandroegen voor het ontwerp daarvan honoreren. Voorts wordt het project Markt niet geïndexeerd en dat blijkt op de lange termijn flink aan te tikken.

Het laten staan van de platanen drukt de kosten stevig, weet centrumwethouder Eric van den Broek: ,,In het centrum is maar een beperkt aantal plaatsen waar de platanen tot hun recht komen. En op die plaatsen liggen kabels en leidingen in de grond. Die moeten we dan verleggen, maar daar hangt wel een kostenplaatje van bijna twee ton extra aan. En dan moeten we ook nog eens veel geld uitgeven aan nieuwe valse christusdoorns die in plaats van de platanen op de Markt zouden worden geplant. Dat geld besteden we liever anders.''

Om de kosten nog verder te drukken, schrapt het college waarschijnlijk ook de geplande informatiewand bij de Burgakker. Verder worden budgetten vanuit de post fiets- en parkeervoorzieningen en het economisch stimuleringsbudget aangesproken.

Inkoopvoordeel

Het dreigende tekort kan niet helemaal worden weggewerkt. Daarom vraagt het college aan de gemeenteraad om 235.000 euro vrij te maken uit de algemene middelen. Of dit bedrag ook helemaal nodig zal zijn, is nog niet zeker. Wethouder Van den Broek is positief: ,,We moeten het project nog aanbesteden en de ervaring leert, dat je dan meestal nog een inkoopvoordeel kunt binnenslepen. De Markt is natuurlijk een prachtig project voor aannemers om ook aan hun toekomstige opdrachtgevers te laten zien. Ik verwacht dat ze scherp zullen inschrijven en dat daardoor het bedrag van 235.000 euro in


Gemeente Boxtel vestigt aandacht op veiligheid

De gemeente Boxtel brengt deze week veiligheid onder de aandacht bij ondernemers. In het kader van de Week van de Veiligheid die deze week van 9 tot en met 15 oktober plaatsvindt, hebben lokale bedrijven flyers in de brievenbus gekregen waarin verschillende veiligheidsthema's worden toegelicht. Bovendien worden vandaag elders in deze krant de nieuwe wijkagenten in de gemeente Boxtel voorgesteld.

In de folders informeert de gemeente bedrijven over de thema's cybercriminaliteit, drugsdelicten in bedrijfspanden en de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Zo komen onder meer tips en waarschuwingen over wietteelt in onderverhuurde bedrijfspanden en uitleg over termen in de cybercriminaliteit aan bod.

De flyers zijn bedoeld om ondernemers en inwoners te attenderen op de mogelijkheden om zelf hun steentje bij te dragen aan veiligheid in gemeente Boxtel.

praktijk best lager uit kan vallen.'' Van den Broek vervolgt: ,,Het is van groot belang dat we snel beginnen met de uitvoering en dat de Markt er straks goed uit ziet, zodat we een impuls kunnen geven aan het centrum van Boxtel. Ook ondernemers onderschrijven dit belang. Daarom kiezen we ervoor om de raad om extra geld te vragen in plaats van te morrelen aan de kwaliteit van het belangrijkste plein van Boxtel. De uitgangspunten blijven: minder auto's op het plein, meer ruimte voor terrassen en horeca, speelruimte voor kinderen en beter toegankelijk voor ouderen en mensen met een beperking.''

Direct na de kermis van 2018 starten de werkzaamheden. Eind november 2018, dus voor het feestdagenseizoen, moet de vernieuwde Markt helemaal gereed zijn.

FOTO BOVEN: De platanen op de Markt blijven het plein sieren. Het schrappen van een dure verplaatsing bespaart veel geld. (Foto: Peter de Koning)


De Kleine Aarde biedt ruimte aan 'Wij, Varkenland'

Een beeld van de toekomst van een veranderende landbouwsector schetsen met behulp van theater. Dat is wat Lucas de Man doet met zijn solovoorstelling Wij, Varkenland. Cultureel platform Podium Circulair biedt op dinsdag 24 oktober geïnteresseerden de mogelijkheid om dit optreden op het terrein van De Kleine Aarde te aanschouwen. Dit in het teken van de bijeenkomst 'Landbouw met Toekomst'.

De Man gebruikt in zijn stuk het varken en diens wereld als metafoor voor een veranderende wereld en de zoektocht van het dier daarin. De artiest deed voor zijn optreden onderzoek; hij liep stage bij varkensboeren, interviewde graanhandelaars, bankiers, boeren, veeartsen en agrarische hulpverleners. Na de voorstelling volgt een discussie over circulariteit in de landbouw. Als afsluiting draagt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers een gesproken column voor.

Aanmelden kan via e-mail: frida@podiumcirculair.nl. De avond begint om 19.00 uur, deelname kost 25 euro per persoon.