PARTNER VAN AMSTERDAM LIGHT FESTIVAL

Aventics bouwt mee aan kunstzinnige digi-klok

Meer dan veertig kunstwerken en installaties van nationale en internationale kunstenaars, designers en architecten verlichten in december en januari de binnenstad van Amsterdam. Tijdens het Amsterdam Light Festival is ook een enorme digitale klok te zien. Die bestaat uit dertig pneumatische bewegende buislampen. Het Boxtelse bedrijf Aventics helpt mee aan de totstandkoming Tube Lamp Clock, een project van de Groningse kunstenaar Lambert Kamps.

Aventics was voorheen de pneumatiek-divisie van Bosch Rexroth, maar werd in 2014 wereldwijd zelfstandig. ,,Een jaar later vestigden we ons in een eigen pand. Wij zitten nu aan de Mijlstraat tegenover mbo-school Helicon. We hebben ongeveer dertig medewerkers in dienst en zijn verantwoordelijk voor de Benelux", meldt Jacqueline van Pelt, die onder meer de communicatie voor Aventics verzorgt.

Hoewel de naam Aventics in Boxtel en omgeving nog niet zo bekend is, timmert het bedrijf op de pneumatiek-markt hard aan de weg. ,,Toch heeft onze Boxtelse achtergrond invloed op onze bedrijfsvoering. Wij maken veel gebruik van lokale en regionale leveranciers en diensten", aldus Van Pelt.

ACCURAAT ÉN ATTRACTIEF

Circa een jaar geleden is Aventics benaderd door kunstenaar Kamps om hem te ondersteunen in zijn project Tube Lamp Clock. De installatie met dertig pneumatisch bewegende tube lamps geeft niet enkel de accurate tijd aan, maar is volgens Van Pelt ook attractief om naar te kijken. ,,De lampen kunnen ook individueel gebruikt worden. Door het lichtgevende deel via perslucht naar binnen of buiten te schuiven, kan de lichtintensiteit geregeld worden. De lamp kan op die manier zowel als werklamp maar ook als sfeerlicht worden gebruikt. De installatie van de klok toont de mogelijkheden van het ontwerp."

Morgen verwelkomt Aventics een delegatie van Amsterdam Light Festival. Dan wordt ook een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De zesde editie van het festival wordt gehouden van 30 november tot en met 21 januari.


Bakkerij Gillis betrekt nieuw pand in Selissen

Bakkerij Gillis gaat verhuizen. De keten verplaatst haar Boxtelse winkel van het huidige adres Banier 2a naar een pand aan Banier 1, waar voorheen MJ Mode gevestigd was. Vanaf donderdag 19 oktober zijn klanten welkom in de nieuwe én ruimere winkel.

Vier jaar geleden opende de bakkerij haar deuren in de wijk Selissen. De winkel was inmiddels aan een andere inrichting toe. ,,Een nieuw pand was voor ons een makkelijkere optie", vertelt Jacqueline Gillis. ,,De huidige winkel was eigenlijk te klein en de inrichting was niet naar onze zin. In ons nieuwe onderkomen kunnen we alle producten een mooie plaats geven." Ook was het pand op nummer 2a voor veel mensen moeilijk zichtbaar. De nieuwe winkel wordt ingericht in verschillende zones: zoete producten, volkorenbrood, tarwe en wit krijgen allemaal een eigen groep. ,,Dat is overzichtelijker voor de klanten", denkt Jacqueline. ,,Het wordt een soort zelfbedieningsconcept, daar leent de zaak zich goed voor."

Van maandag 16 tot en met woensdag 18 oktober is bakkerij Gillis gesloten.