Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

MUZIEKKORPSEN WILLEN OPLEIDING LEERLINGEN BUNDELEN

Klaverconcert sprankelt volop

De vier muziekkorpsen in de gemeente Boxtel bereiden een gezamenlijke opleiding voor leerlingen voor. Dat meldde voorzitter Paul Hermans van fanfare Sint-Arnoldus in Lennisheuvel zondagmiddag bij aanvang van het jaarlijkse Klaverconcert. Bijna veertig, hoofdzakelijk jeugdige, aspirant-muzikanten van de plaatselijke harmonieën en fanfares vertolkten na enkele uurtjes samen repeteren een kort, maar aanstekelijk optreden in gemeenschapshuis Orion.

,,Samen spelen in een groot orkest als dit is natuurlijk veel leuker dan in een klein groepje", sprak Hermans, die eerder dit jaar de voorzittershamer van Sint-Arnoldus overnam van Riëtte Potters. Zijn woorden werden bevestigd door het plezier dat van het podium spatte tijdens de uitvoering in Orion. Na het wegvallen van MIK Kunsteducatie hebben de muziekkorpsen hun opleiding zelf opgepakt. Inmiddels wordt nadrukkelijk de samenwerking op dit vlak gezocht. Hoe en wanneer die precies vorm krijgt, is op dit moment nog niet duidelijk, meldde Hermans.

Het eerste Klaverconcert werd gehouden in de jaren negentig, toen Boxtel's Harmonie de opleidingsorkesten van de Gildenbondsharmonie en de fanfares uit Lennisheuvel en Gemonde uitnodigde voor een muzikale uitwisseling. Na de gemeentelijke herindeling werd de plaats van Gemonde ingenomen door fanfare Concordia uit Liempde.

SPELLETJES

Nadat het jaarlijkse treffen enkele keren van de evenementenkalender verdween, pakte de Gildenbondsharmonie in 2014 de draad weer op. Bij toerbeurt is een van de muziekverenigingen nu gastheer. In Lennisheuvel nam oud-voorzitter Potters de organisatie voor haar rekening, samen met de leden Els van Esch en Ad en Roel van der Sloot. Buiten de gezamenlijke repetitie was er ook tijd om met elkaar spelletjes te doen. Bovendien werd samen geluncht. Het viertal kreeg een daverend applaus voor zijn inzet om de muziekdag voor de jeugd tot een succes te maken.

Tegen drieën liep Orion vol met (groot)ouders van de leerlingen en enkele muzikanten van de vier korpsen. Die lieten zich verbazen door wat in enkele uurtjes tijd tot stand was gekomen door de speciaal voor deze gelegenheid ingehuurde dirigent Jooske van Andel, die klarinet studeert aan het conservatorium in Groningen.

FOTO BOVEN: Bijna veertig leerlingen van de vier Boxtelse harmonie- en fanfaregezelschappen verzorgden zondag in gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel hun jaarlijkse Klaverconcert. (Foto: Albert Stolwijk).


UITWISSELINGSCONCERT MET SINT-AEMILIAAN UIT BLEIJERHEIDE

Gildenbonds concerteert in Tijberzaal

De Gildenbondsharmonie ontvangt zaterdagavond 14 oktober een bijzondere gast tijdens een uitwisselingsconcert in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Harmonie Sint-Aemiliaan uit het Limburgse Bleijerheide geeft mede invulling aan de uitvoering die om 20.00 uur begint.

Sint-Aemiliaan speelt onder leiding van haar nieuwe dirigent, de Spanjaard Txemi Etxebarria. Hij heeft een onderhoudend programma samengesteld waarin muziek uit zijn geboorteland een vooraanstaande plaats inneemt.

Vóór de pauze speelt de Gildenbondsharmonie onder leiding van Erik Somers een drietal originele composities voor blaasorkest. 'Hymn Of The Highlands' was gedeeltelijk al te horen tijdens eerdere concerten en is gebaseerd op Schotse thema's en melodieën. De Amerikaanse componist Frank Ticheli verbeeldt in zijn 'Angels in the Architecture' op muzikale wijze de eeuwige strijd tussen goed en kwaad. De harmonie vertolkt dit werk samen met sopraan Anne-Marie van der Laar. De compositie klinkt op het ene moment kwetsbaar en sfeervol, maar in andere delen donker en onrustig. Toch wordt het kwaad steeds verdrongen door het goede, waardoor het werk ook in bijna hemelse sferen eindigt. De sopraan vertolkt samen met de Boxtelse muzikanten ook het aangrijpende lied 'I'd Give My Life For You' uit de musical Miss Saigon.

SOLO OP ALTSAX

Een belangrijke rol is deze avond weggelegd voor de talentvolle Boxtelse altsaxofonist Mike van Gils (foto onder); hij soleert in het technisch veeleisende 'Concertino' van Jerry Bilik. Van Gils is op jonge leeftijd als leerling bij de Gildenbondsharmonie begonnen en heeft zich snel ontwikkeld tot een muzikant die inmiddels ook in diverse andere orkesten meespeelt, onder meer in het Brabants Fanfare Orkest en het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest.

Het uitwisselingsconcert begint om 20.00 uur, de entreeprijs bedraagt 7,50 euro. Kaartjes zijn bij de ingang van de Tijberzaal (Baanderherenweg 2) te koop.

Afbeelding