Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JESSE VAN DE SANDE INTERIEURS OPENT NIEUWE SHOWROOM

'Elk ontwerp moet goed en uniek zijn'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Als tiener had Jesse van de Sande (26) één grote wens: rond zijn dertigste een eigen onderneming starten. Zijn droom kwam echter zes jaar geleden al uit: in 2001 ging hij aan de slag als zelfstandig meubel- en interieurontwerper. Inmiddels heeft de jonge Boxtelse ondernemer op bedrijventerrein Ladonk een eigen showroom én vijftien man personeel in dienst. Maar stilstaan? Dat is niets voor hem. ,,In mijn hoofd ben ik al bij de volgende stap. En denk ik al na over wat daarna komt."

Als je 26 bent en een eigen zaak runt in de interieurbouw, denken mensen al snel dat je al je hele leven een passie hebt voor dit vakgebied. Dat geldt echter niet voor Van de Sande. Sterker nog, toen hij nog leerling was op het vmbo volgde hij de zogeheten leerweg metalektro. ,,Het was wel vrij snel duidelijk dat dat eigenlijk niks voor mij was", blikt de jonge ondernemer terug. ,,Wat ik wél wilde, was voor mijzelf een raadsel. Totdat ik een open dag bezocht van een school in de meubel- en interieurbouw. Dat was het he-le-maal."

Enthousiast begon Van de Sande aan de opleiding, die nog een grote uitdaging vormde: het was de eerste keer dat hij een hamer in zijn hand had. ,,Maar het lag me wel", vertelt hij. ,,Ik genoot van het werken met de materialen en het bedenken van leuke ontwerpen. Ik zat daar écht op mijn plek."

Eigenlijk was het plan om een baan te zoeken en daarnaast rustig een eigen zaak op te bouwen. De crisis gooide echter roet in het eten: de meeste bedrijven hadden personeel genoeg. De plannen voor een eigen onderneming kwamen daarmee in een stroomversnelling. ,,Ik begon met steigerhout en dat liep eigenlijk meteen heel goed", zegt Van de Sande. ,,Na een jaar of drie kreeg ik het erg druk en ontstonden langzaam plannen om uit te breiden. Anderhalf jaar geleden betrok ik een pand aan de Havervelden op bedrijventerrein Ladonk en kreeg meer personeel in dienst." Inmiddels werken acht mensen fulltime voor Jesse van de Sande Interieurs en zijn er zeven jongens in het weekeined in de werkplaats te vinden.

Het bedrijf maakt niet alleen tafels en kasten, ook keukens en andere producten voor in het interieur behoren tot de mogelijkheden. Aan zelf dingen maken komt Van de Sande eigenlijk niet meer toe. ,,Ik ben vooral bezig met afspraken en het maken van tekeningen en offertes", vertelt de ondernemer. ,,Wel ga ik altijd mee als onze producten geplaatst worden. Zo houd ik de eindcontrole: alles moet goed en uniek zijn." De klanten komen allang niet meer alleen uit Boxtel. Uit heel Nederland, België, Duitsland en zelfs Zwitserland stromen de opdrachten binnen.

Om klanten nog beter te laten zien wat er allemaal mogelijk is, werd onlangs op de bovenste etage van zijn pand een showroom ingericht. Tafels, stoelen, kasten en vloeren worden er tentoongesteld. ,,Alles wat hier staat is te koop. Mensen kunnen van maandag tot en met zaterdag langskomen om te kijken en inspiratie op te doen, verder werken we vooral op afspraak. Het aanbod wisselt steeds, zodat er steeds iets nieuws te bekijken is. We blijven veranderen, dat is onze kracht."

FOTO BOVEN: Jesse van de Sande in zijn showroom. (Foto: Peter de Koning).