Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GANZENBORD LIEMPDE OPEN VOOR GEBRUIK

De 'Sixtijnse Kapel'
van het Concordiapark

PÅL JANSEN

De sloffen gingen aan, de schuimrubberen dobbelstenen werden geworpen en de pionnen verzet; het Liempdse Ganzenbord op de vloer van de kiosk in het Concordiapark kon zondag voor het eerst betreden worden. Het was tevens de dag van de publieksopening van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd en andere afgeronde projecten van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL).

Enerzijds opende bedenker Leo de Beer het spel opgelucht, omdat de klus nogal wat tijd en kruim kostte. Anderzijds was hij samen met de verantwoordelijke kunstenaars trots op het geleverde werk. ,,We hebben ons best gedaan om voor jullie iets moois te creëren", aldus De Beer.

De Liempdenaar verrichtte de opening samen met wethouder Peter van de Wiel, die zijn trots uitte over het geleverde werk. ,,We vergelijken onszelf nog wel eens met Amsterdam, maar ik denk dat we ons vanaf nu beter kunnen vergelijken met Rome", verwees de bestuurder naar het zelfvertrouwen van de dorpsbewoners, tot hilariteit van het publiek. ,,We hebben een eigen Sixtijnse Kapel die gemaakt is door zeven Michelangelo's uit Liempde." Een grap uiteraard, maar wel één met een serieuze ondertoon. 'Dit moeten we koesteren', was de conclusie die Van de Wiel en verschillenden bezoekers trokken bij de presentatie.

TEVREDENHEID

Carro Lenselink, Jan Verhoeven, Jessica Braken, Gerda van Boeckel, Helena Verspeek en Falco van der Velden hebben zich samen met De Beer ingezet om het kunstwerk klaar te krijgen. ,,Tevredenheid", beschrijft kunstenaar Verhoeven zijn gevoel nu het werk klaar is. Alhoewel, klaar... ,,Een schilderij is nooit af. Ik weet zeker dat ik straks nog een detail tegenkom waarvan ik denk dat ik het beter iets anders had kunnen doen."

Het illustreert het werk waarmee de kunstenaars te maken hadden. Enerzijds is de vloerschildering enkele tientallen vierkante meters groot, anderzijds zit het vol met kleine details en personages uit het dorp of mensen die betrokken waren bij de totstandkoming van het project. Zo ook Bas Joosten van het gelijknamige schildersbedrijf uit Boxtel die de juiste verfkleuren verzorgde voor de vloer. ,,Het contrast komt er zo mooi uit, toch Carro?" Lenselink knikte instemmend en wees Joosten erop dat ook hij vereeuwigd is in de kioskvloer. ,,Hier sta je het kozijn te schilderen", wijst ze, waarna de verfspecialist breed glimlachte.

SPELEN

Na de opening begonnen verschillende kinderen al snel te spelen op het ganzenbord. In eerste instantie werden de houten pionnen en de schuimrubberen dobbelstenen gebruikt voor een potje paaltjesvoetbal. Maar de vloer is juist gemaakt om op te ravotten, legt kunstenaar Carro Lenselink uit. ,,Alles is driedubbel gelakt."

Maar daarna werd het spel ook daadwerkelijk gespeeld. Met de bijbehorende spelregels - die voor geïnteresseerden samen met de pionnen en dobbelstenen in D'n Liempdsen Herd kunnen worden afgehaald - werd duidelijk hoe de hazen (of ganzen) liepen. ,,Probeer heul veul te speulen", gaf De Beer nog mee. ,,Ook in het leven. En geniet van alles."

FOTO ONDER: Omvallende kegels konden de vloer niet deren. Wel werden sloffen gedragen om schade op lange termijn te voorkomen. (Foto: Albert Stolwijk).